Thursday, November 5, 2015

Pulau Indah, Klang..

Bila kena pergi Pulau Indah je, mesti mengeluh...sangatlah tak best, dengan jalanrayanya yg beralun-alun, berlubang sana-sini, kena merempit pulak dengan lori-lori trailer yang laju,..dengan pemandangan yang tak berapa nak indah..tanah kosong, kilang-kilang, kawasan lapang, gersang..panas..


Pulau Indah atau dulunya Pulau Lumut terkenal sebagai kawasan perindustrian dan pelabuhan Westport...sebab tu lori-lori trailer banyak di sini..

Kali ni pergi ke sebelah selatan pulau..ikut jalan kampung di Kampung Perigi Nenas..adalah juga pemandangan yang menarik..

 jeti nelayan Kpg Sg Kembung


Jalan ke depan lagi sampai ke hujung pulau, ada resort..Anglers Resort, tempat untuk memancing di Pantai Aceh..

 penginapan yang ada

 jeti

 berbatu-batu pantainya

Penjaga resort tu beritahu ada satu lagi pantai berdekatan yang lebih menarik, lebih landai, tak berbatu..ok, jom kita check it out...

 Pantai Tanjung Piai

 cantik juga, kalau air pasang

jangan lupa tu, datang lagi 

On the way balik, singgah lagi di jeti nelayan tadi, lunchtime..pekena mee udang...sedap.. 

                                 mee udang Kpg Sg Kembong



bot nelayan terdampar sepi


Sekian, jalan-jalan di sebelah selatan pulau, masuk ke Lebuhraya Pulau Indah...huhu..merempit dengan lori-lori trailer..

on the way back to KL
susur kiri ke Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE)

49 comments:

  1. Replies
    1. bhg selatan ni ok sikit, belah utara kawasan2 industri, PKFZ & Westport..

      Delete
  2. tak pernah pergi, tapi biasa tempat macam ni mesti ada seafood sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. gerai2 seafood byk kat sini tapi bukak waktu petang/malam...

      Delete
  3. belum pernah menghala ke kelang...nampak cantik pantai berbatu,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari jauh nampak cantik tapi tak best, kak, pantai berbatu..besar2 pulak batunya..nak jalan pun susah..

      Delete
  4. Pernah pergi tapi tak ingat dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah sampai di sini..dah lama kot..

      Delete
  5. Selalu ke Pulau Indah temankan anak mancing... tapi tak sampai ke hujung kampung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak tempat memancing kt pulau ni...tengok ramai jg yg memancing di jeti di Anglers Resort..

      Delete
  6. mak bukit penah gi pasir gudang lalu lebuhraya pasirgudang dengan jalanrayanya yg lagi beralun-alun, lagi berlubang sana-sini, kena merempit dengan mat rempit? harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lg driving kat Johor...kalau kena merempit dgn mat rempit lagi bahaya..huhu..

      Delete
  7. Belum pernah sampai sana... tapi nampak macam masih suasana kampung yg mendamaikan...hihi.. sebab sy suka laut & pantai kot... :):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhg selatan ni masih lagi suasana kpg tradisi..laut dan pantainya masih lagi terpelihara dan mendamaikan..

      Delete
  8. Pernah kesana tapi tak jumpa pun kedai mee udang tu........ dan pernah merempit sama dengan trailer....... gerun kan tengok trailer merempit sesama dia......... masa lalu situ hanya kenderaan kita ajer yang kecik......... tak hingin lalu ikut situ lagi rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai mee udang tu betul2 tepi jeti nelayan, tepi laut, off jalan besar...memang gerun tengok trailer yg berlumba sesama mereka..bergegar bumi...kalau boleh, nak elak lalu jalan besar, ikut jalan kampung..lagi tenang..

      Delete
  9. Nama je Indah... tapi tak berapa nak indahlah... ada sorang kawan ofis saya ni duk sana... hari-hari ulang alik Pulau Indah - KL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahagian utara tak berapa indah pemandangannya..hihi..hari2 ulang alik, huh! tabahnya dia...jauh tu..

      Delete
  10. Bersaing dengan trailer emm memang mengerunkan rasa bagai kancil di apit gajah je bila lalu... seriau je manjang... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seriau je lalu main road kt sini..trailer dah le laju2..bergegar je rasanya..

      Delete
  11. Eh..eh... kat sana pun ada Tanjung Piai juga ye. Kakak ingat tempat kakak di Kukup sini aje ada
    Tapi dia punya pantai dan perairan dia lebih kuran tau No. Cuma kalau Tg. Piai, Kukup Johor ni boleh jumpa banyak monyet tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun first time tau pantai ni..mungkin sbb lokasinya di hujung pulau, depa boh nama sama dgn yg di Kukup...pantai & perairan pun sama jg..hihi..tapi kt sini takde monyet..

      Delete
  12. loorr baru la kita tau, pulau indah ni name dia dulu p.lumut yer... kita ni name jer org kelang, tp xtau pape...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama kot tukar nama ni..generasi muda ramai yg tak tau..hihihi..

      Delete
  13. Hamboiii..mee udang
    Saya sebenarnya suka sangat pemandangan pantai..especially kalau nampak langit biru atau view waktu senja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap mee udang ni...view tepi pantai memang cantik...

      Delete
  14. wah lumut... lama dah tak sampai sini, kalau pi lumut mesti cari sate ikan, beli berpeket-peket :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pulak Lumut... Pulau Indah Pelabuhan Klang daaa....

      Delete
    2. betul mcm En Mie ckp..bukan Lumut Perak, plain..dulu nama pulau ni Pulau Lumut..

      Delete
    3. Haha alamak! Kantoi tengok pics sekali lalu je lepas tu terus komen... ntah pasaipa ingatkan tuan blog sedang bercakap pasal 2 tempat yang berbeza... haha sorry yer? ;3

      Delete
  15. wah lumut perak ke sis?
    ke lumut tmpat lain..
    owh.. memng menrik pemandangan kat pantai tu.
    mee udang tu nampak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu nama pulau ni Pulau Lumut, Sob..yg ni kat Klang...akak pun first time pergi ke bahagian ni, selalu pergi belah utara je...mee udang tu memang sedap..hihi..

      Delete
  16. oh ada juga part yang indah ya...
    sedapnya pekena mee udang tepi laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya begitulaa..hihi..sbb selalu gi belah utara je, kali ni ada kerja di belah selatan, barulah nampak pemandangan yg indah...makan mee udang sambil layan pemandangan..

      Delete
  17. byk gak tempat yg menarik . yg saya tahu byk projek perumahan terbengkalai kat situ ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adalah dua, tiga tempat menarik di bhg selatan ni...projek perumahan tak byk di pulau ni, QV..yg ada Bdr Armada Putra, yg ni tak terbengkalai cuma tak ramai yg tinggal, byk kosong..tapi sekrg dah ok kot sbb dah ada kolej, training centre di sini..rasanya lah..

      Delete
  18. Belum.pernah sampai.kat sini

    Mesti ikan murah je kan kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanya kt makcik gerai mee udang tu, dia kata ramai nelayan dah kerja kt westport, kerja kilang..nelayan ni dh jadi kerja part time..ikan susah nak dapat..

      Delete
  19. belum pernah sampai sini, tp memang menariklah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhg selatan ni ok sikit lah...bhg utara, tak best..ada kilang2, westport, lori trailer...kalau sesaja nk pegi memang takde lah, ni sbb ada kerja rasmi..huhu..

      Delete
  20. macam menarik je.. boleh try singgah lps ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. arghh..saya kalau boleh nak ngelak pegi sini...tapi bahagian selatan pulau ni cantik juga..

      Delete
  21. mak pernah citer pasal tempat ni rasanya.. dengan Pulau Ketam sebab dlu dia
    ngajar kat Teluk Panglima Garang hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teluk Panglima Garang memang dekat dgn Port Klang.. satu jln kalau ikut Kesas Highway..

      Delete
  22. view di sana cantik tapi kalau jalanraya mcm tu then kena rempit lak ngan lori SEREM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt sana lori trailer memang laju2, memang SEREM..terasa gegarannya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...