Friday, December 11, 2015

Last Day in Saigon

Hari Isnin, 16 November 2015. Hari terakhir di Ho Chi Minh. Flight balik pukul 1.30 tengahari. Pagi ni takde sesi last minute shopping di Ben Thanh, cuma bersantai-santai di taman inderaloka awam..
 
Selepas breakfast, morning walk ke Le Thanh Ton, kemudian masuk Hyuen Tran Chong Chua street. Di jalan ni, ada beberapa restoran halal.

 Restoran Serai

 Restoran Halia

Jalan ke atas lagi, ada Restoran Kampung Pandan, di sebelah Ava Hotel dan The White Hotel.

 Restoran Kampung Pandan

Susur ke kiri, ke Nguyen Du sreet, berjalan menuju ke Tao Dan Park, taman rekreasi di sebelah Reunification Palace, taman yang ada banyak pokok-pokok besar dan tinggi-tinggi belaka..
 
 Truong Dinh street



 walaupun hari bekerja, ramai betul yg beriadah di sini

 taman yang redup dan indah

Berjalan balik ke hotel ikut Truong Dinh street.

 pemandangan biasa di HCM,
lepak2, makan2, minum2, di kaki lima, di tepi jalan

  penjaja jalanan

 Saigon Green House
satu lagi restoran halal di HCM

kedai buah

Vietnam specialty dish - com tam atau broken rice dish
yang ni tak halal

 The Daun Restaurant di Le Thanh Ton

kekacang

Sampai hotel, lepak-lepak kat lobi sambil tengok beg-beg sulam yang tersusun, terbekenan pulak dengan dua beg ni..


Setiap kali masuk/keluar hotel, asyik dok belek-belek je, tak beli menyesal pulak nanti, balik Malaysia mesti teringat-ingat - 'lebih baik menyesal beli, daripada menyesal tak beli'...hihi..baiknya motto..at last, beli juga..huhu..untuk diri sendiri..

Sebelum panggil teksi ke airport, timbang beg dulu, takut terlebih muatan. Alhamdulillah, tak terlebih, ngam-ngam je 40 kilo.

penjual buah depan hotel

epal hijau yg cute

teksi ke airport, guna meter, tambang VND123,000 saja

goodbye Cho Ben Thanh

kuil Buddha

 Jamiul Muslimin Mosque
masjid jamek di HCM semuanya warna hijau kot 

 banyak betul papan tanda ni di HCM city
entahlah apakah maknanya

 detik-detik terakhir di HCM city

AA dah sampai, membawaku pulang
'back to life, back to reality'

Cám ơn Sài Gòn. Hẹn gặp lại sau.

48 comments:

  1. Banyak betul restoran halal kat HCM City sekarang ni... tak perlu bawa lauk sendiri kalau ke sana... Tapi harganya faham2 lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..tk perlu bawa bekalan makanan, bawa duit je..harga makanan setaraf foodcourt Pavilion & KLCC...huhu..

      Delete
  2. Replies
    1. ramai pelancong Muslim di sini..org tempatan jarang makan kt restoran2 ni..mahal giler harganya..

      Delete
  3. Nama restoren best lah, serai, halia, pandan. Beg sulam tu rugi kalau tak beli. Cantik sulam dia. Bila berkenan baik beli daripada teringat-ingat. hahahaha moto terbaik dari ladang

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak nama Melayu...beg sulam tu, jatuh cinta pandang pertama..hihi..hari2 dok belek2...kena beli jg..hehe..

      Delete
  4. Nama restoran dia pun dah ikut nama Melayu senang nak tahu halal atau tak.
    Seronok jugalah kakak mengikuti makan angin No ke sana. Macam kakak ikut sama:)
    Berangan tak apa kan No tak kena bayar pun hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..banyak yg guna nama Melayu..kalau di M'sian street tu, restoran2 semuanya nama org kecuali Warung 1Malaysia..Restoran Basiroh, Amin, Musa Karim, Ay Sah, dll..

      In shaa Allah, kak, satu hari nanti sampai jg di sini..

      Delete
  5. wah sambar juga beg tangan yg canntik tu mmg rugi kalau xbeli.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. itulah..sebab dua2 cantik, beli sampai dua..huhu..

      Delete
  7. berbaloi beli beg di sana...murah & cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, macam2 design..cantik2..geram je, rasa nak beli banyak2..

      Delete
  8. Nice bags, nice motto... heheheh ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..menyesal dulu pendapatan, menyesal kemudian,kena repeat HCM nmpak gayanya..ke kt M'sia pun ada beg mcm ni..entahla, ada kot..

      Delete
  9. Replies
    1. pergi 4 hari je, HCM city only..

      Delete
    2. ehehe kami pecah2 part banyak sebab nanti xdak idea nak tulis gapo dah..

      Delete
    3. betul tu..kdg2 rasa pjg sangat nk masuk dlm satu entry, so pecah2 part banyak2 tapi citer dlm satu hari je...huhu..

      Delete
    4. ehehe CT kan mmg kaki tulis panjang2 hehe.. smpai mnguap orang baca =D

      Delete
    5. panjang2 pun, akak mesti nak baca sampai habis, sbb menarik ceritanya...

      Delete
  10. My friends stold me , restaurant over there mahal sangat better masak sendiri "I dont know how" but Other than that saigon definitely are unique and fun to travel too :)

    - Syamsid Blog -

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is true..eating at halal restaurants there is very expensive, but to 'masak sendiri' is impossible if staying in hotel..can cook instant noodles or sandwich je..hihi..or to bring packed/canned foods from M'sia..

      Saigon is a nice city..like the 'dataran' and Dong Khoi area, lots of French colonial buildings..



      Delete
  11. macam nak pergi ke hcm city sbb banyak restoren halal tk bimbang sngt pasal mkn kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak bimbang,kak, senang dapat makananan halal..kalau ikut exchange rate Brunei, kira reasonable harga makanan di sana..ikut M'sia rate, mahal sangat hrganya..huhu..

      Delete
  12. huaaa abes da ke citer HCM akak ni.. ada yang CT tak baca lagi..

    ReplyDelete
  13. adeh.. kedai tu lawak eh.. Serai la Halia la ehe.. Pandan pun ada eheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je kan..ambik nama bahan masakan, senang nak ingat..tapi Restoran Kampung Pandan tu, kat KL pun ada jg, famous nasi kandar di restoran ni..

      Delete
    2. eheh unik cara masing2.. maybe sbb dia guna istilah tu senang nak capture perhatian tourists dari Malaysia..

      Delete
    3. sekrg ni ramai gak dari Brunei and Singapore..

      Delete
  14. Kraf tangan dia orang cantik. Yang sulam2 pun ok asalkan tak 'ter-over'

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik sulaman mereka..beli telekung sulam dn beg je, baju kurung yg ada sulam2, manik2 tu tak beli, meriah sangat..

      Delete
  15. orang vietnam kat sini makan anjing kurap jeer., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. exotic food tu..free of charge..kembang tengkuk..huhu..

      Delete
  16. mesti rasa tak puas lagi kat sana kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada plan nk buat rombongan adik-beradik kesana..hihi..

      Delete
  17. Kiranya tak susahla nak cari makan di sana ye,..banyak restoran halal. Nway, cantik design beg sulam tu, kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak susah, terutama di Nguyen An Ninh @ Malaysian street, byk betul restoran halal..sbb dua2 beg tu cantik, rembat dua2 sekali..hehehe..

      Delete
  18. makin bercambah restoran makanan HALAL di HCM ni kak Nohas kan..pilih je nk mkn kat mana...memang takkan kebulur..sediakan duit je sbb MAHAL

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..banyak pilihan restoran halal..mahal tu tak dinafikan, pejam mata je..nak masak2 sendiri, malas le pulok..

      Delete
  19. Bent thent best ... dgr org kata lah...

    Sendiri x pnh sampai lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, sooner or later...dlm pasar, boleh bargain, murah2 jg..

      Delete
  20. sekejap je kan bila bercuti,nama-nama restoran macam banyak yang ada kat sini juga,bukak branch di sana agaknya?anyway best lah sbb senang nak cari makan...menarik vietnam ni,cuma takut overspend je kalau tak beringat time shopping

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakannya restoran orang Melayu-Champa..ada a few yg orang Malaysia punya..utk diri sendiri, takde shopping sangat, banyak beli yg orang kirim..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...