Monday, March 30, 2015

Mee Xinjiang

Assalamualaikum...

Mee xinjiang, anyone? Tak perlu ke Xinjiang, hehe..boleh makan di Restoran Mee Tarik Warisan Asli.


Apa yang menarik sajian mee xinjiang ni ialah datangnya dalam dua pinggan..terkejut juga. Satu mee kosong berkuah, yang satu lagi sayur dan daging berkuah juga. Tengok di dalam menu, macam kecik je. Sekali datang, tudia..banyak pulak kuahnya. Alhamdulillah, memang sedap dan mengenyangkan.

Mee Tarik Warisan Asli di PV128

- check it out -

Friday, March 27, 2015

98 Davey Rd, Birmingham..

Assalamualaikum..salam ceria, salam petang Jumaat...

Petang-petang ni, mengelamun sekejap. Bila dah on Google Maps, mulalah nak guna streetview, nak check-out..down the memory lane..


Dua tahun tinggal di sini, di 98 Davey Road, Birmingham...still the same..

the house
sebelum ke Malaysian Hall untuk sambutan Hari Raya


Lamunan terhenti..

Sunday, March 22, 2015

A Cool Retreat - the CPR

Assalamualaikum..semoga sihat, ceria-ceria selalu..

Cuaca panas lagi kan...Alhamdulillah, panas dan sejuk pemberian Allah..ada pekerjaan memerlukan cuaca panas, ada juga yang perlukan hujan..kan...

Jom kita sejuk-sejukkan badan, back to nature, bermesra dengan alam semulajadi..di CPR..Chongkak Park & Resort - Hutan Lipur Sungai Chongkak..di Ulu Langat, Selangor..


Bayaran masuk RM1.00 untuk sorang. Kalau bawa kereta masuk, bayaran lain pula. Kami park kereta di luar saja sebab dapat port yg dekat dengan entrance ni.

peta keseluruhan hutan lipur

piknik - ada disediakan gazebo berbumbung

orang semakin ramai

sungguh nyaman, redup dan sejuk beserta deruan bunyi sungai mengalir

Berjalan ke dalam lagi, wahh..di sini lagi best sungainya..

Gembira sungguh budak-budak melompat ke sungai dari jambatan tu
Disini banyak pokok-pokok hutan..yang ni pokok meranti..dua species..


overall, best juga CPR ni..tempat untuk lari dari kesibukan kotaraya...a cool retreat..

Saturday, March 14, 2015

Dah lama takde kenduri..

Assalamualaikum..selamat bercuti di hujung minggu..

Dah cuti sekolah, jemputan kenduri di sana-sini..start hari ni, dah ada jemputan, esok lagi, minggu depan lagi..Alhamdulillah..In shaa Allah, akan pergi, jika tiada aral melintang..


Ini my cousin's wedding pada bulan Oktober tahun lepas. Sebenarnya dah lama juga takde kenduri kahwin dalam family terdekat..terakhir adalah enam tahun yang lepas, kenduri my cousin juga, dia pun sekarang dah ada dua orang anak.



Yang kahwin ni, anak makcik saya sebelah mak. Maka berkumpullah saudara-mara, sepupu mak saya, kawan-kawan arwah tok sebelah mak saya, yang jauh dan dekat, kira macam jejak kasih pun ada..

Venue : Dewan Kristal, Menara Telekom, Bangsar


Entertainment dari Kumpulan Belo-Belo ni, best juga persembahan mereka.

 


Kanak-kanak yang sangat seronok..bergembira dengan cara mereka...

anak sepupu menari atas pentas

anak-anak saudara bergembira diatas carpet 'gebu'

sambutan hangat - 'chocolate fountain' table

- Sekian, happy weekend -

Wednesday, March 11, 2015

Dan pemenangnya ialah...

Assalamualaikum..

Tahun lepas, saya ada satu tulis entry Wow!!Menara DBKL2, mengenai pertandingan untuk pilih rekabentuk bangunan untuk ganti Bangunan DBKL 2 yang sediada, yang dah berusia 40 tahun. Ada undi awam, ada undi dari staff  DBKL, saya pun turut mengundi juga, saja menyibukkan diri.

Tapi keputusannya, seperti biasalah, dari juri professional.

Keputusannya dah diumumkan pada November 2014, tapi baru sekarang nak tulis entry.

Dan pemenangnya ialah rekaan ini...

dari firma arkitek Hijjas Kasturi Associates Sdn Bhd

Nampaknya undian saya tidak mengena..huhu..tapi saya still suka design E..sama macam forumer Yohja dlm www.skyscrapercity.com

"Shape is exquisite. Pokes nicely out of the skyline, has the IB Tower vibes as well with the solid white lines on dark glass"

Apa-apa pun, keputusan dah dibuat, tak sabar nak buat grand entrance di Menara DBKL 2 yang baru.

Saturday, March 7, 2015

CNY celebration

Assalamualaikum..

Hari Rabu, sehari sebelum Chap Goh Mei, ada acara makan-makan di office sempena Tahun Baru Cina. Setiap tahun macam ni lah, the Chinese bosses will pakat-pakat, kongsi-kongsi, buat jamuan..macam buat open house, joint-venture..

lai, lai..


Walaupun caterer datang lambat, pukul 6.30 petang baru muncul, tapi ramai staff masih setia menunggu..

the bosses delivering the speech...

deco, deco..I see red..

Meh tengok apa food yang ada

nasi goreng cina, sayur campur dan fish fillet masak sweet sour 
- semua sedap -

sate - yg belah sana pula, kuih-muih, puding dan pizza

fruits, karipap and pizza


sushi, sushi.


Ini plate saya, bersushi dulu..
Round One! Ting! kategori 'Lightweight'

Alhamdulillah, kenyang makan, thank you, xie xie.

Tuesday, March 3, 2015

Bingsu @ Caffe Bene

Assalamualaikum..salam ceria..  

Apa khabar? Sihat? Cuaca sangat panas sekarang ni kan, minumlah air kosong secukupnya. Tapi kalau pekena ABC, pun memang best juga.  Dah lama mengidam nak mencuba Korean ABC - bingsu, akhirnya dapat juga di Caffe Bene, Jaya Shopping Centre, Seksyen 14, Petaling Jaya.

Jaya Shopping Centre ni kes kerja saya. First time site visit ke sini, masih lagi dalam pembinaan. Second site visit selepas completion pada November 2014, kena ronda dari Level 6 hingga ke basement. Kerja sambil cuci mata, inevitable, part of the job..hehe..

Dulu tapak ni ada Jaya Supermarket, tahun 1970an, orang PJ mesti tahu. Sekarang dah dibina semula, dengan rekabentuk yang lebih moden dan up-to-date, to remain competitive.

Jaya Shopping Centre di Jalan Semangat, PJ

Masa site visit, cuma intai dari jauh je outlet Caffe Bene ni. Tapi hari Jumaat lepas, selesai je sesi lawatan tapak kilang bersebelahan Seksyen 14, minda dah merancang nak singgah di sini. Cuaca sangat panas, need something to cool me down..hehe..alasan, alasan..yeahh, we need, at least, one good reason to justify our action...lagi pun tak sempat breakfast pagi tadi..so, off to the basement car park.

dekat main entrance from Jalan 14/17

Jom masuk..disapa dengan 'Anyeonghaseyo'..yelahh, kedai Korea. Macam-kacam jenis bingsu, coklat, green tea. Order bingsu Cookies & Cream dan rice cake waffle. Diberi coaster ni...alat komunikasi di antara pelanggan dan penjaga kaunter..

Dan juga diberi sekeping kertas ni..cara-cara nak makan bingsu..step by step..


step 1 : take photo - *mesti*


tekan topping sampai ke bawah sambil tu pusing-pusingkan gelas

Ada juga video yang tunjuk cara-caranya.. 



OK, coaster dah vibrate, meh ambik food di kaunter..

the bingsu and the waffle

Snap photo dah, jom tekan dan putar..berselerak jugalah..pedulik..just want to enjoy the bingsu..

The verdict: Dua-dua sedap, the bingsu tak berapa manis. Walaupun single glass, tapi banyak, jenuh nak perabihkan, at last, tak habis juga. Rice cake waffle sangat sedap, ada ground walnut..terbaik..

Yang bestnya, ada disediakan air kosong, free flow, memang rasa mual sikit bila makan, so wash down dengan air kosong.

Total cost: RM27.35 inclusive 6% GST..

Ada promosi..'dessert in a pan'..choco n cheese...macam sedap..

 nyum..nyum..
               ---------------------------------------------------------------------------------------------
Tenants di Jaya Shopping Centre..OK juga..got everything for everyone..

 

Surau di Level 6..ceria in purple..


- check it out -

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...