Sunday, May 31, 2015

'Taiwan-inspired' vs 'CB by Auntie Sue'

Assalamualaikum..selamat berhujung minggu..

Tajuk apa tu?? cer teka..bukan baju, bukan kasut, bukan handbag..tapi ialah Cendol..hehe..lagi-lagi cendol...cuaca panas-panas ni, makan cendol memang marvellous..

Hari tu ada kerja di Lot 10, jalan-jalan di Bintang Walk, nampak pulak promosi Cendol Latea ni di outlet Chatime..

  
Ada tiga pilihan - Malaysia, Indonesia dan Taiwan. Semuanya nampak sedap..*drooling*. Order yang 'inspired from Taiwan' sebab lain sikit, bubuh sweet potatoes @ keledek. Siap tulis 'no coconut milk added', guna milk tea. Harganya..hmm..pejam mata, ini kalau makan nasi, kenyang..

recommended by Brian Pien, siapa dia ni? Artis dari Taiwan.
Berlakon di Malaysia, filem cina 'Kepong Gangster 2'. 
Kat Taiwan ada cendol kot, ke dia makan cendol kat Malaysia? 
Entahlah, boleh tanya dia via facebook

sweet potato Cendol Latea

Rasanya OK juga, keledek dikisar sekali..first time, minum air keledek..hehe..tapi dah diimprovise masuk dalam cendol, not bad at all..must try..
Chatime outlet @ Bintang Walk
 -------------------------------------
CB by Auntie Sue..CB tu Cendol Bakar..@ Teras Jernang. Kampung Teras Jernang ni di Bangi, kat simpang tiga ke Jalan Bangi Lama.

Dia punya tagline tu yang debomm, bermain perasaan, pyscho gitu..'Confirm Sedap!!!'..orang mesti nak datang cuba, rasa, makan, confirm ke sedap? Kalau sedap beritau kawan, kalau tak sedap beritau Pak Tam..err..silap kedai..kalau tak sedap, biasalah..no show..

OK, jom ke kedai, simple je kedainya, atap zink, dinding zink..parking suka hati, di tepi jalan pun boleh, kat tepi kedai ni pun ada parking lot juga.

Tudia besaq nya banner

Laksa Taiping pun ada

 best seller
cendol durian and cendol pulut + durian

cendol-cendol lain

                 first time datang - order Laksa Taiping dan cendol jagung


 cendol jagung
Cendol jagung OK, sedap. Laksa Taiping so-so saja, bolehlah, 
sedap lagi Laksa Kuala.

Second time datang with my sister, order Cendol Durian + Pulut dan Kuih Udang Sos Alor Gajah.

 Cendol Durian + Pulut - the best in the world

            Cucur Udang Sos Alor Gajah + nugget, tauhu & jejari ketam
Memang sedap, marvellous..

Memang ramai pelanggan yang datang, silih berganti, must try, recommended.
Sedap? Confirmed.

Tuesday, May 26, 2015

KL kita punya

.Kenangan Lalu..menggamit memori majalah Gila-Gila..


Professor Serba Tau menjawab..realiti kehidupan di KL..


Sempena menjelang Ramadhan dan juga Hari Raya Aidil Fitri..


Setuju dengan Sultan Johor.."English as medium of instruction"

"Egg is telur, wood is kayu
when I tidur, I ingatkan you"

Dan banyak lagii..di sini..Galeri Petronas Suria KLCC..

still got the time

Entri santai..stress level on the rise...

Saturday, May 23, 2015

Satu Malam di Cyberjaya

Assalamualaikum..

Ini cerita cuti hari buruh 1 Mei haritu. Tak bercadang balik kampung sebab minggu depannya baru nak balik, direct dari Kuala Selangor. Nak ambik parents datang KL. 

Cuti 4 hari, nak duduk rumah, rasa bosan, nak keluar dari KL, sana-sini 'jam'. Sebelum cuti, tiap-tiap hari ada sesi brainstorming, pelbagai cadangan.

    The conclusion: pergi yang dekat je lah. 
    The consensus: booking Cyberview Resort & Spa 

 Bercuti di Cyberjaya..huhu...ada juga suasana kehijauan..hehe..

reception & lounge

Check-in time pukul 3.00 petang, tapi sampai awal, lepak-lepak di lounge. Di luar, cuaca membahang, panas.

warm towels and welcome drink - honey tea  

Dah dapat kunci, jom ke chalet..Garden Chalet. Kena bawa kereta, parking depan bangunan chalet. Jauh juga dari bangunan reception ni.


Garden chalet ni bangunan 2-tingkat. Dapat tingkat atas, jom tengok bilik.

 dressing area menuju ke bilik air

 tempat bersiram dan berendam

 gerobok  

Dah rehat-rehat, makan bekalan, lepas Asar, keluar check out facilities yang ada di sini. Berpandukan layout map yang diberi, bercadang jalan kaki je. Tengok map, macam ada jalan belakang, ke arah kolam renang. Jalan le ikut belakang.

path to nowhere - dead end 

Jalan mati rupanya. Susup-sasap lalu tepi chalet orang, nampak satu couple Mat Salleh, dua-dua pakai bathrobe, sedang duduk2 di balcony. Ada seorang lelaki sedang dukung bayi, gaya sedang dodoikan budak tu..macam-macam pemandangan ada...hissh..tumpang lalu..

At last, sampai juga di kolam renang..besarnya..bertingkat-tingkat..ramai orang tengah berendam. Wading pool dia pun besar juga..

 swimming pool

Depan swimming pool, ada French cafe..tertarik dengan senibina bangunan ni. Lanskap di resort ni memang terbaik..the best in the world..tiru Razif Hashim..

 
banglo

Jalan lagi menuju ke bangunan reception, ada taman APEC..dulu mesyuarat APEC dibuat di resort ni..tahun 1998. Ada plague nama-nama leaders yang hadir mesyuarat di taman ni..

 Taman APEC

 President Peru

Nampak pula tempat bersantai di bangunan reception..jom main congkak..


Tengok map..huh..jauh lagi..pusing kanan, pusing kiri..sampai juga..inilah destinasi utama..gymnasium..


Bersenam sekejap..boring le pulak..my sister still motivated to exercise..jom keluar..hirup udara segar..

Bangunan spa

 Sembunyi Spa

Sembunyi Spa..hmm..first time baca review mengenai spa ni dalam blog Supermeng..hihi...sementara tunggu my sis bergym, naklah buat facial, pergilah tanya harganya...perghh..beyond my tiny budget..kirim salaaam  je lah..kalau ada orang nak belanja, ok jugalah kanns..

Dah habis sesi gym, hari pun dah menjelang senja..let's go back to 'one-night sarang'..

 chinese restaurant

bangku

 The Verandah - the coffee house

the French/Italian cafe

Gelap malam menyelimuti alam..dinner time. Selepas solat Maghrib, keluar ke Shaftsbury Square, tak jauh dari resort ni. Memang banyak restoran di sini, really spoilt for choice tapi kami dari KL lagi dah berhajat nak makan di Salam Noodle. OK, jom naik ke tingkat satu.

Salam Noodle ni restoran Chinese Muslim. Ada menu mee, nasi dan sup. Pilihan kami sudah tentulah mee tarik. Harga makanan, majoritinya RM8.00 saja. Air minuman percuma dan boleh refill.

 Saya order ni - Mutton Salad Mee
Generous portion - sangat sedap

side order - Xinjiang grilled mutton
masin sikit rasanya tapi cukup rempah-ratusnya
 Minimum order - 3 cucuk

Alhamdulillah, hajat dah kesampaian, jom balik chalet. Takde aktiviti, just bersantai-santai atas katil yang sangat empuk, baca buku, online dengan wi-fi yang super laju. Maklumlah intelligent city, berada di multimedia super corridor..

Esoknya, breakfast di Verandah..'spoilt for choice'...penat je gi gym..hihi..

 dua barisan panjang for breakfast

Pukul 12, check out..ada kenduri..makan lagi..lunch time @ 3.30 petang. 

The verdict: 
True-blue resort style..jatuh cinta dengan lanskap yang bertaraf dunia di sini..bolehlah, untuk satu malam, a weekend getaway.

Monday, May 18, 2015

Hokkaido Cendol

Assalamualaikum..salam pagi Isnin

Makan cendol di Hokkaido? Lupakan saja, jom singgah Food Republic di Pavillion KL.

sementara tunggu pad thai, kunyah popcorn yang dah lemau ni.
nasib baik dapat free..

duduk tepi gerai Hosaka yang jual Japanese snacks.. 
 ada promosi Hokkaido milk chendol
 
Hokkaido milk cendol..nama glamour..nasib baik sedap. 
Berbaloi dengan harganya..
Must try
lain dari cendol kat luar, lembut saja, tak berapa manis.
walaupun bahannya cuma cendol dan kacang merah 
tapi sedapp..mungkin guna susu, bukan santan.

Snacks lain - takoyaki, popiah wrap dan seaweed sushi popiah


nampak sedap je...next time boleh try..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...