Tuesday, March 8, 2016

Ilmu dapur, belajar di Mydin

Assalamualaikum..

Selamat Hari Wanita..

Wanita dan dapur berpisah tiada. Entry kali ni, kita jadi spice girls...*wink* *wink*

Cuba lihat di dapur, mesti ada banyak rempah ratus dan herba - ada yg selalu kita guna di nusantara - jintan putih, jintan manis, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, lada hitam, ada herba mat saleh - oregano, daun basil, rosemary, cayenne.  

Rempah-ratus menambah perisa masakan. Mempunyai nilai dagang yang tinggi, yang menjadi salah satu misi pembesar Portugis, Lopez de Squeira dalam pelayaran mereka ke Timur, menawan Melaka, untuk mengaut kekayaan menerusi perdagangan rempah seperti lada hitam, kayu manis, bunga cengkih dan buah pala.

Banyak juga rempah-ratus, kekacang yang baru pertama kali jumpa, jom kita belajar di Mydin Mart, RTC Gopeng. RTC stands for 'Rural Transformation Centre', pusat transformasi luar bandar..lawannya UTC..

deretan rempah ratus 

Masa ni dah dekat-dekat nak pukul 10.00 malam, tak ramai orang di Mydin...so, bolehlah jalankan aktiviti shoppping sambil belajar..on the way balik kampung masa cuti Hari Wilayah..

 Macamana nak bezakan jintan manis dan jintan putih?
jintan manis lebih kecil dan berwarna sedikit gelap dari jintan putih

kollu, di sebelahnya buah manjakani

pacha payani

sambar podi
Getah anggur - bagus untuk sakit tekak

jemuju

ulunthu - species kacang parpu

broken black matpe bean

OKlah, sekian saja sesi pengenalan rempah ratus..untuk maklumat lanjut, bolehlah google ye..

48 comments:

  1. Baru akak tahu getah anggur tu baik utk sakit tekak..
    Terima kasih cikgu Nohas :)
    Ajar rempar ratus petang ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. getah anggur ni melegakan radang membran mukus..baik utk saluran pernafasan..

      shopping sambil belajar..sharing is caring..

      Delete
  2. wah getah anggur tu dibuat daripada apa ya? Baru tahu ianya baik untuk sakit tekak. Kedai india memang macam-macam rempah yang tak pernah di dengari. Agak-agak rempah tu semua buat masak apa ya? Terima kasih cikgu. Hari ini belajar tentang rempah ratus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. getah anggur tu dari pokok Akasia..dipanggil jg Arabic Gum..kebykan rempah2 ni dari India, Sri Lanka...ada yg dibuat gulai...

      sama2..share sdikit ilmu pengetahuan..hihi..

      Delete
  3. Banyak betul rempah ratus di mydin,mesti ada kebaikkannya kan kalau tidak orang belah sana duk makan tomato ja kan, tak pasti betul ke tak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk jenis rempah ratus, ada yg first time jumpa..mat saleh pun guna rempah ratus dlm masakan mereka..tyme le, cinnamon le..byk spice dlm spaghetti bolognese...

      Delete
  4. banyak sekali jenis rempah ratusnya n harus tahu gunakan dlm masakan bersesuaian...

    ReplyDelete
  5. memang selalu guna rempah ratus dalam masakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masakan bertambah sedap..yummy, yummy..

      Delete
  6. nice findings sis, hehee... banyak jugak kekacang yang saya tak kenal ni, black-eyed peas ada? Sedap kalau buat ketupat palas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk jenis kekacang..ada yg first time jumpa..black-eye peas ada..dulu arwah tok saya suka buat ketupat palas isi kacang, dah lama x makan..huhu..

      suka lagu 'Just Can't Get Enough' by Black Eyed Peas..

      Delete
    2. hehee group black-eyed peas tu dapat idea dari kacang tu la kot ;p

      Delete
    3. ya kot..commercial jg nama kacang ni..hiks..

      Delete
  7. banyak nama yang saya baru jumpa . bagus klu tahu apa kegunaannya . jemuju tu saya pernah dgr arwah bonda sebut .

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah..baru jumpa n baru tau kewujudannya...nk tau kegunaannya, kena google..tak reti nk story..takut silap..huhu...

      Delete
  8. selalu lalu lalang je kt section rempah ratus...tak terfikir pulak nak belek satu-satu,rupanya banyak yg tak tau,ada yg pernah dengar je...kena study ni cari apa kegunaannya pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk menarik pulak presentationnya..bila nmpak rempah yg pelik2, mula tertarik nk tau yg lain..

      Delete
  9. banyak rempah yang saya tak tahu rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah..byk rempah ratus yg first time jumpa..

      Delete
  10. sambar podi tu apa cikgu nohas??
    cili padi ke hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. menurut internet, Sambar Podi ni rempah-ratus utk masak gulai Sambar, masakan popular di selatan India..

      Delete
    2. SS tahu sambar petir jek.. He he he...

      Delete
    3. nama sama, maksud lain2..hihi..

      Delete
  11. aha..penah salah teka buah keras dengan biji sawi ada ke patut? kwang2x

    ReplyDelete
  12. Wah...macam2 ada.
    Ada diantaranya yg saya x pernah tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita..first time tau benda2 ni..

      Delete
  13. Dapo umah SS dah lama tak berasap... Tolong masak! He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun sekali-sekala je masak...hehe..

      Delete
    2. Jgn bako kemenyan pulak sss...

      Hahaha... larikkkk

      Delete
  14. memang best tgk cara depa buat susun atur tu kan.. menarik. tu yg pakat tarik je.. tiba counter aikkk banyak nak kena bayar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, rempah2 ni semuanya nmpk fresh..mmg ralit tengok rempah yg berderet mcm ni..

      Delete
  15. Suka tgk spices semua ni tp kt rmh ada kurang dr 10.. Beli siap yg dah campur2.. Mcm2 jenis tu yek x pernah tgk pon ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah, kt rumah, ada kurang dri 10..mostly rempah ratus yg biasa guna...saya pun first time jumpa..walaupun selalu jg singgah Mydin Mart RTC ni..

      Delete
  16. Replies
    1. teruja tengok mcm2 jenis kekacang dn rempah ratus..

      Delete
  17. Kelas memasak bersama kakak kembar

    ReplyDelete
    Replies
    1. introduction to herbs n spices..memasak tu hmmm...

      Delete
  18. tapi asal lalu kawasan ni mesti nak bersin.. kuat sangat bau herbs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 bau ada..pening sikit..

      Delete
    2. selalu elak lalu area ni.. x leh kang terbersin kt herbs2 ni semua..

      Delete
    3. hahaha..mmg bau menyusuk hidung..

      Delete
  19. fuh..byk betul rempah ratus..JM kenal rempah kari je

    ReplyDelete
    Replies
    1. rempah kari yg selalu kita jumpa & makan..hihi..

      Delete
  20. wah banyaknya benda baru. teringat tiap kali nak beli rempah ratus, mesti kena google rupa paras dia. bukan semua supermarket letak label yang betul -__- kena google dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg selalu tertukar - jintan manis & jintan putih...bila google baru confident nk beli...hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...