Saturday, March 26, 2016

Muzium Muzik

Haritu berkesempatan ke Muzium Muzik. Haritu ialah hari bekerja..hihi. Tujuan utama nak pergi Pejabat Tanah di Rumah Persekutuan, sebab parking penuh, terpaksa parking di bawah Dataran Merdeka.

Muzium ni lokasinya betul-betul on the way  ke Rumah Persekutuan, corner lot, keluar je dari bawah tanah, mesti nampak punya. So, selepas urusan di Rumah Persekutuan, sebelum masuk bawah tanah, singgah sini dulu.
 
Muzium Muzik

Dalam entry Jejak Warisan KL : Heritage Buildings, muzium ni baru je dibuka tapi tak masuk pulak time tu. Jom kita tengok..masuk adalah percuma..


Kawasan pameran semuanya di tingkat bawah. Menarik juga.




 Ada macam-macam alat-alat muzik pelbagai bangsa di Malaysia.


kordo = tali, fon=bunyi
kordofon = alat muzik yang mengeluarkan bunyi 
dari tali yang diregang

 alat muzik kaum India

alat muzik kaum-kaum di Sarawak

 
Rebana Ubi semasa Sukan Komanwel tahun 1998

alat-alat muzik Nobat

 kabaret Buluh Inn
takde apa sebenarnya - pintu je


Snap-snap gambar, baca sikit-sikit, dalam 10 minit dah habis tour of Muzium Muzik. Kecik je muziumnya, tapi penuh maklumat. Highly recommended.

36 comments:

  1. Best jugakkan kalau ada alat muzik lamajadi perhiasan kat umah.. 10 minit tour tapi infomatif, worth it singgah Nohas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik jg kalau dijadikan deko di rmh...byk maklumat walopun kecik je..

      Delete
  2. Bagi peminat muzik n mencari info muzik mmg wajar melawat muzium ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tk minat pun akan tertarik tengok mcm2 alat muzik tradisional di sini..

      Delete
  3. bagus utk generasi muda sekarang yg rata2nya tak kenal alat2 muzik tradisional..

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk generasi muda dan tua jg..ada yg tk pernah tengok..

      Delete
  4. Replies
    1. jln2 tambah ilmu pengetahuan..hehee..

      Delete
  5. Replies
    1. kat sini je, JM..byk attractions kt sini..

      Delete
  6. Elok juga dibuat muzium ini kalau tak memang macam kakak ni tak tahu satu nama pun bab alat muzik ni. Jgn kata generasi akan dtg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alat2 muzik tradisional ni ada yg jarang kita jumpa...mcm alat2 nobat tu sekali-sekala je akan keluar..

      Delete
  7. Tak pernah saya tahu ada muzium muzik kat KL ni... teruk betul saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru buka tahun lepas..masih baru lg..

      Delete
  8. kaknoor pun tk kenai nama alat2 muzik ni nohass

    ReplyDelete
    Replies
    1. alat2 muzik yg jarang kita jumpa..

      Delete
  9. Nak pi tempat lain terkoner tempat lain eh... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berada di tgh jln, kena masuk jg ni..hihi..

      Delete
  10. Serious..baru tau tempat ni...Macam tak ada promosi aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, mcm kurang promosi tapi kwsan ni mmg tourist area, ramai pelancong asing yg dtg melawat..

      Delete
  11. cordofon tu macam sitar...sejenis alat muzik india pun ada yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sitar termasuk alat muzik cordofon...byk jg alat muzik india yg ada - tabla, serunai..

      Delete
  12. negara kita ni banyak benda menarik yang kita pun tak tahu sbnrnya,alat muzik je pun dh mnunjukkan uniknya setiap budaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap bangsa ada alat muzik tersendiri..itu yg unik..di muzium ni, dapat tengok mcm2 alat muzik..

      Delete
  13. Wah taktau pulak wujud muzium macam ni, kena pergi ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru buka tahun lepas, disyorkan utk prgi melawat..

      Delete
  14. ada mcm2 muzium kat malaysia ni rupanya . klu blogger tak rajin upkan memang tak tahu pun apa ada dalam bangunan tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada dua tiga muzium kt kawasan dataran merdeka, bagus jg mereka manfaatkan bangunan2 lama ni..bangunan saja dah mcm muzium..

      Delete
  15. menarik tempat ni.. boleh melawat nanti..

    ReplyDelete
  16. Bestnya tengok alat muzik tradisional. Susah nak jumpa sekarang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tengok pelbagai jenis alat2 muzik tradisional di sini...

      Delete
  17. serious tak penah tahuuuuu musium ni.. plus CT bukan yg jenis ske museum.. tp ni first time dngr. kadang2 yg lain tu tahula jugak..

    kalo traditional CT prefer gamelan tp x reti main..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun kurang suka gi muzium..tapi muzium mcm ni ok jg, tak besar sgt..muzium ni baru buka tahun lepas...

      akk suka dgr muzik gamelan..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...