Wednesday, April 27, 2016

Bukan lagi duduk goyang kaki


dah dipasangkan motor...motorised sewing machine
pakai pijak je, tapi yang tradisional masih boleh digunakan lagi
masih boleh goyang kaki lagi..

teringat zaman kanak-kanak dulu, main jual2 ais kacang (ABC) 
guna mesin jahit..sekali kena marah daa..

------------------------------------
Semalam, kawan ofis ada bertanya, tau tak tailor yang buat baju melayu
sebab tailor yang selalu dia tempah baju melayu untuk anak2 dia dah tak terima tempahan lagi, tailor tu nak gi solat terawih masa Ramadhan
tempahan terhad.. 
 
 Entahlah..tak terfikir tentang baju raya lagi..huhu..

40 comments:

  1. Nostalgia betul la bila tengok gambar mesin jahit tu...teringat zaman kecik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada lg dijual mesin jahit hitam ni..masih ada permintaan..

      Delete
  2. dulu arwah makcik ada mesin ni . suka main pijak pijak. hehehe. sama lah I pun tak tefikir pasal baju raya lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kanak2 dulu mmg suka main kt mesin jahit, pijak2, suka tengok jongkang-jongkit....ramai ibubapa dh bersiap-sedia beli baju raya utk anak2..persediaan awal..blm posa, letih nk bawa gi shopping..

      Delete
  3. mesin jahit ni memang menggamit kenangan SB masa bebudak dulu. Masa mak SB tengah jahit, kita duduk kat lantai tengok roda tu berpusing, tetiba saja datang nakal gi cucuk jari kat celah tayar tu,. Nasib baik tak putus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebudak mmg curios tgk benda2 mcm ni..nasib baik tak cedera, bahaya kan..

      Delete
  4. Jangan tak tahu No kakak masih guna mesin ini lagi tau. Original goyang kaki:)
    Kakak dah mula menjahit sejak Februai lagi so... maknanya memang dah siap pun
    Cuma abang punya kakak tak jahit. Beli aje jubah senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..masih kekal mesin jahit tradisional, susah nak jumpa sekrg ni..dah siap dah baju raya..huhu..prepare awal senang, bulan puasa tak terkejar-kejar..

      Delete
  5. mudah sangat sekarang kan? yang old fashion boleh di perbaharui.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dipasangkan motor..bdn old fashioned tp tenaga moden..

      Delete
  6. seronoknya melihat mak2 kita bergoyang kaki laju di mesin jahit menyiapkan sepasang baju kurung kita menjelang raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..mak saya pun jahit sendiri baju anak2..

      Delete
  7. Ada lagi mesin ni di umah emak, perhiasan ja jadinya..betul belum fikir pun baju raya kann hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi perhiasan..hihi..lambat lagikan nak raya..tak sempat tempah, beli yg ready-made..

      Delete
  8. Mesin ni masa dulu-dulu tempat saya main kereta-kereta...

    Puasa belum lagi tapi tukang jahit dan tak ambik tempahan untuk baju raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. main kereta2..hihi..dah ramai yg mula menempah baju raya, tailor dh tak sanggup terima, dua bulan lg nak raya..

      Delete
  9. Replies
    1. badan tradisional tapi dah diupgrade, guna tenaga moden..

      Delete
  10. Akak... kita pun sama. Pusing2 mesin mak dok bayang buat ais kacang... sampai bersimpul benang... sekochi rosak... apa lagi... kena marah lah...
    ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa bebudak semua benda nk buat main..mesin jahit pun jadi mainan..hihihi..

      Delete
  11. Nostalgia sngt mesen ni
    Kaknoor kt umah pun ada ni nohas

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin jahit ni mmg style lama..zaman kita kecik2 lagi dah ada..nostalgia ni..

      Delete
  12. ada lagi ni kat rumah, tp memang dah lama betul tak guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahan lama mesin ni..boleh diwarisi turun-temurun..

      Delete
  13. Adek bunda pun masih guna mesin Singer yang goyang2 kaki tu...

    ReplyDelete
  14. Perghhh sis, ai failed bab jahit menjahit... setakat jahit secara manual untuk repair bahagian koyak baju atau seluar tu boleh lah... tu pun messy laa huhuhuh. Beli lain la jawabnyaaa (~ TT w TT )~

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun jahit-menjahit ni kurang, yang ni mesin jahit kt rumah adik..

      Delete
  15. eh sama la..igtkan kita je sllu main mesin jahit konon2 jual ABC....hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpat pusing kt mesin jahit mcm mesin ABC..hihi..

      Delete
  16. Haha legend betul pretending mesin jahit tu as mesin ais kacang.. Tak tahulah orang lain pernah buat ka tak but another way nak main2 ais kacang ni is by terbalikkan basikal kasi tayar mencanak dekat atas then letak daun-daun/bunga dalam guard tayar tu.. Pastu pusing padel ala-ala mesin ais kacang.. haha adeh memori

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh, ni lagi kreatif..tapi real jg, ada daun/bunga2 jd ABC..

      Delete
  17. Buat steering kereta pun boleh jugak mesin jahit ni. Haha. Lepas tu memang confirm kena marah punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 jenis permainan boleh main dgn mesin jahit..hehe..memang confirm kena marah..bila rosak, mak bapak jg yg susah..anak2 enjoy main..hihi..

      Delete
  18. uh , saya dah puas guna masa zmn dok kg ... sekrg ada lagi tapi dok umah my kakak lah ... selalu juga meragam , dah uzur lah katakan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli mesin elektriklah pulak..ke dah ada..mesti terer menjahit ni...

      Delete
  19. dulu my mom pun jahit baju..dulu popular jahit telekung dan baju kurung kedah yg bunga2 kat leher tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu fesyen mcm tu mmg femes...baju kurung kedah kain cotton, bersulam di leher masih ada lg dijual, pakai dgn kain batik..cun.

      Delete
  20. Wah nohas pandai menjahit ya,mak saya ada mesin ni,yg 1st dah rosak setelah berapa puluh tahun pakai,skrg ni yg ke-2,mak tetap nak jenama singer dan yang goyang kaki mcm ni,mmg nostalgic

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni buta huruf ttg jahit menjahit ni, yg ni mesin jahit adik saya...huhu..

      mesin jahit mak saya kt kampung pun jenama Singer..rasanya dari saya kecik lagi guna mesin yg sama, cuma improvise, pasang motor, tukar mcm2..masih boleh guna lagi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...