Friday, April 8, 2016

Mana Nasi??

Kes kempunan nak makan Nasi Bamboo yang femes di Sungai Klah, Sungkai...kes terlajak perahu kereta, malas nak buat u-turn...akhirnya, terjumpa di Bakar Station @ Sunway Putra Mall..

nasi dalam buluh

Alang-alang dah ke Sungai Klah, moh kita cari TRAP...bukan perangkap, tapi onsen the Malaysian style..Taman Rekreasi Air Panas...


snap photo, tanda dah sampai sini
tak masuk, sebab singgah sini on the way balik ke KL
pakaian tak sesuai utk bermandi-manda, nak berendam
will come again, entah bila??

Masuk felda ni mengimbau kenangan balik kampung...arwah atuk nenek belah mak, peneroka felda di Selama, Perak..Felda Ijok..


Sekarang dah takde, tiada generasi kedua yang tinggal di felda, semua dah immigrate ke bandar, rumah di felda pun dah disewa pada orang lain...cuma pak long saja yg ikut jejak langkah tinggal di felda, tapi felda di Pahang...

Entah bila nak balik tanah rancangan...ada memori daun pisang di sini..kisah ambik daun pisang tepi jalan (entah pokok siapa) tuk buat payung, berlari dlm hujan, nak balik rumah....aarghh..zaman kanak-kanak ribena....

36 comments:

  1. Tak pernah makan lagi nasi dlm buluh ni mesti sedap rasanya dgn aroma buluh tu ya...di mana saja di felda ada yg tinggalkan tanah rancangan setelah generasi pertama meninggal dunia n anak2 membina hidup baru di tempat lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada aroma daun pisang..ya, betul tu, kak, tak ramai generasi kedua nak teruskan kehidupan di felda, ramai yg berhijrah ke bandar..

      Delete
  2. nasi dalam buluh...sedap ke sis? :D

    ReplyDelete
  3. Ruginya tak mandi kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm perjalanan baru bercadang nk ke sini, tak prepare apa2, tapi tu lah kan, rugi jg sebab dah sampai, tk masuk pulak..

      Delete
  4. Alamak sedapnya makan nasi buluh! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap..nasi yg lembut, beraroma daun pisang..

      Delete
  5. biasa dengar nasi dimasak dalam buluh..tp tak berkesempatan utk mencubanya lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg popular nasi bamboo di Sungkai tu..masuk Majalah 3..

      Delete
  6. Nasi ada di dalam buluh. Nasi menyamar jadi lemang. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi dimasak dlm buluh..style lemang..hihi..

      Delete
  7. First time tengok nasi bamboo, mesti sedap teringat lemang pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gerai nasi bambo di Sungkai..femes sampai masuk rancangan Majalah 3..

      Delete
  8. mengimbau kenangan di zaman kanak2......

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman kanak2 bermain, merayau-rayau di kawasan felda..tinggal kenangan..

      Delete
  9. Kakak tak pernah rasa tau
    Dah banyak kali nampak kawan-kawan masukkan blog jadi entri.

    Apa pun kampung pasti ada moment indah utk dikenang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa lbh kurang mcm nasi kukus jg..

      kpg felda dh tinggal kenangan..

      Delete
  10. Bertuahnya selalu g tempat makan best,unik nampak nasi dlm buluh tu..

    Walk down d memory lane,seronok untuk dikenang...untung ada tanah,mcam-macam boleh dibuat nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan lalu di gerai ni masa JJCM di Sunway Putra Mall, melayan kempunan..hihi..

      sekrg dah tinggal kenangan, dah lama x ke kpg felda..

      Delete
  11. Replies
    1. murah jg, sekali dgn air..rasanya less than RM10 ringgit..

      Delete
  12. rezeki...teringin nk try 1st picture tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt Sunway putra mall...nk yg best kt Sungkai..

      Delete
  13. Kak Nohas !!!!! CT baru2 ni ke Sg Klah jugak.. otw tu memang da nampak signboard nasik bamboo tapi xdela brenti.. tengok orang bratur sakan sngt. mlas jadinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai org beratur?? sedap sgt kot..

      Delete
  14. kawan cakap dulu diorang jual kat foodcourt hotpsring kan ? skrang ni yg kemain kat luar diorang jual.. sendap sngt ke kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya lokasi sekrg lagi strategik, tepi jalan, mudah org nk singgah makan..tngok dlm majalah 3, semua bg komen sedap..

      Delete
  15. Siapa sangka ka...dalam kebun kelapa sawit...ada mata air panas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..kuasa Allah..tak sangka, ada hotspring..

      Delete
  16. Nsk buluh sg klah sedap n murah... nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk tk pernah mkn lg yg kt sg klah..tapi mngkin lbh kurang sama je rasanya kot..

      Delete
  17. rasanya sama tak mcm lemang ... tetiba teringin ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya lbh kurang mcm nasi kukus...lemang dari pulut..
      kalau teringin, boleh pegi ke bakar station @ sunway putra mall..

      Delete
  18. thanks share isi forum tu. nasinya nampak menyelerakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome..semoga bermanfaat..nasinya lebih kurang mcm nasi kukus...lembut & gebu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...