Monday, May 9, 2016

Dinner Dash

Assalamualaikum..

Masak makan malam dengan pantas, ala-ala main game 'diner dash'..


1. Salad

Rebus tiga biji kentang dan dua butir telur ayam.
Carik-carikkan daun salad. Potong kobis ungu. Masukkan dalam bekas.
Kupas kentang dan telur rebus, potong ikut suka hati (nak kecik2 ke nak besar2), masukkan dalam bekas sayur tadi.
Curah mayonis dan sedikit minyak zaitun dan garam.
Gaul semuanya dan sedia untuk dimakan begitu saja.

tabur sedikit habbatus sauda

2. Spagheti bersos Alfredo Cendawan 

ala-ala carbonara..


jenama Prego

Panaskan minyak zaitun, goreng daging cincang (atau ayam) sehingga lembut.
Masukkan sos alfredo, nak bagi pedas sikit, masukkan tiga biji cili padi yang dicincang halus (fusion eastern + western)..
Masukkan air, sedikit serbuk lada hitam, serbuk oregano dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih..

Siap!!


Makan dengan spagheti dan buah tomato mentah.
>
>
>

Silap percaturan...dua-duanya berkrim..isk,isk..tapi sos alfredo tu buat cair sikit, tak terasa creamy sangat..hehe..

44 comments:

  1. Dua hidangan ini anak-anak kakak paling expert buat
    Tapi yg pasti membuka selera mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali-sekala bertukar selera..yg best, cepat disediakan..

      Delete
  2. Anak kakak siap bubuh epal, anggur, pear semua dalam salad tu dear:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy suka salad sayur2an, kentang & telur rebus mcm ni, mild je..

      kalau bubuh buah2an, rasa dah dicuri oleh kekuatan rasa buah..hihi..kena buat salad buah lepas ni..nyum, nyum..

      Delete
  3. Mudahnya nohas, boleh skip nasi kalau ada potato dalam salad. Pasta dengan raw tomato mesti lebih sedap tambah2 ada ada cili padi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat mudah..sekejap je dh siap..ada cili padi tu buat kuah pasta rasa lain sikit, kalau tak..dua2 berkrim..

      Delete
  4. Haha mmg super duper pantas ni sis.... both mmg sedap sekali sekala skip nasi. Salad tu aina cmpur skit thousand island.. yummy! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg super duper pantas..campak2 je..hihi..thousand island takdok kt rmh..

      mmg yummy..salad campur mayo + thousand..

      Delete
  5. Akk mmg healthy food ni... semua guna olive oil ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mayo tu mnggemukkan...not healthy..

      Delete
  6. memang sedap ni nohas anak2 kaknoor suka lah kalau western macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala mkn western, lg pun cepat & ringkas memasaknya..

      Delete
  7. sedapnya...sesekali merasa juga selera org sekarang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali teringin...nk beli, mahal & sikit..bila masak, berulang kali mkn..

      Delete
  8. mmm yummy creamy...salad tu kalau mkn dgn roti as sandwich pun sdap

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 berkrim..hihi..selalu mkn saja salad mcm tu..boleh try next time..

      Delete
  9. mak oi pantasnya . haah dedua ber krim tapi sedappp >,<

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja set time, bikin stress..hihi..masa beli sos, tk ingat yg dua2 berkrim..

      Delete
  10. haha..ala-ala diner dash ye..pengaruh ler ni..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka main game ni..hiks..walopun stress..hehe..

      Delete
  11. spageti..spageti..emm sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. spageti dimasak apa cara pun tetap sedap..
      suka ratah spageti saja..hihi..

      Delete
  12. Replies
    1. hmm..mmg favourite, spagheti2 ni..

      Delete
  13. sesekali dia tunjuk resepi , menyengat tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu simple je..cepat dimasak, sedap dimakan..

      Delete
  14. Games diner dash tu... Mmg SS ske main... Ahaksss...

    ReplyDelete
  15. Perghhh! Salad tu... Nampak sodap wooo...

    ReplyDelete
  16. wah simple nyer resepi!
    saya reti main game tu je (my fave for over 8 years already!) haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je..senang dimasak..huhu..
      fav games..8 thn..perghh, mmg best main game ni..

      Delete
  17. Lemak berkrim la yang sedap...
    Sajian ringkas ni, nanti nak cuba jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik yg satu pedas sikit, takde lah muak sgt..hehe..

      Delete
  18. kak Nohas..nampak mudah n simple..tolong masak kan boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat akak sampai Putrajaya, JM pun dh habis masak, habis makan..hihi..

      Delete
  19. spagetti guna sos prego tu mmg suka buat sbb? 10min je leh ngap heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. rebus spaghetti dan masak kuah serentak....mmg 10min dah boleh ngap...senang benor..

      Delete
  20. Looks yummy sis... I like! Memang akan makan tak toleh kiri kanan nih! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun makan tak toleh kiri kanan, concentrate je..sbb lapaq..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...