Thursday, May 5, 2016

Isra' : Dari Masjid ke Masjid

Assalamualaikum....Salam Isra' Mikraj 1437H...

Sebuah perjalanan yang agung..

sumber : my surah

Dua masjid utama di dunia disebut dalam Surah Al-Isra' ini - Masjidil Haram dan Masjidil Aqsa. Ketiga - Masjid Al Nabawi di Madinah Al-Munawwarah. Alhamdulillah, Masjidil Haram dan Masjid Al Nabawi sudah dijejaki. 

Semoga Masjidil Aqsa juga dapat dimasuki dengan bebas oleh umat Islam seluruh dunia, menunggu Salahuddin Al-Ayubi zaman milenium. Subhanallah, Salahuddin Al-Ayubi menakluki Baitul Muqaddis dan memasuki Masjidil Aqsa pada hari Isra' Mikraj..27 Rejab 583H..

Terjumpa dalam CARI website, masjid-masjid yang moden dan architecturally awesome di Eropah..

 Cologne Central Mosque - Germany


The Islamic Centre and Mosque, Rijeka, Croatia


 sumber : islamicartmagazine


dan juga masjid-masjid dari tanah/lumpur (mud) di Afrika...uniknya..


Larabanga Mosque, Ghana

 sumber: archidatum

 The Great Mosque, Djenne, Mali

Menarik dan unik sungguh senibina masjid-masjid ni...harap2 dapat bersolat di sini...*berangan*

 sumber: lyssasecret

28 comments:

  1. Unik masjid diaorang... di kawasan perumahaan saya baru nak dibina mesjid yang agak futuristik... tapi bajet belum cukup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. senibina masjid yg futuristik?? teruja nak tgk mcmana bentuk masjidnya..harap2 projek ni 'on'..

      Delete
  2. SALAM ISRAQ MIKRAJ NOHAS..CANTIKNYA SEMUA PIC MASJID TU...

    ReplyDelete
    Replies
    1. senibina masjid yg lain drp yg ada di Malaysia..unik dan menarik..

      Delete
  3. Alhamdulillah...
    Masjid kt taman perumahan akak ni dibina hasil sumbangan orgramai..tanpa meminta bantuan kerajaan...walau dhhampir 10 th dibina..akhirnya dh beberapa th boleh digunakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...in shaa Allah, pahala yg sentiasa mengalir pada mereka yg memberi sumbangan..

      Delete
  4. uniknya. LaraBanga tu paling unik kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid2 di Afrika unik senibinanya..Larabanga tu mmg unik..teringat cerita the Flinestone..

      Delete
  5. Menarik betul pencarian nohas ye, thanks for sharing sini, duk tengok ha5 dekat ja..masjid pun buat denga lumpur ye ingat umah mereka ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. unik kan masjid2 kt Afrika tu..

      Delete
  6. Salam israk mikraj.
    Gambar semua unik dan menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid2 yg unik..lain dari yg lain..

      Delete
  7. Replies
    1. jom..tahun depan, in shaa Allah..

      Delete
    2. Amboi! baru nampak masjid cantik dah buat plan
      Jgn lupa beli ole-ole utk kakak tau.
      Tak apa tahun depan pun kakak tunggu juga hihi...

      Meamng cantik masjid-masjidnya.. terpegun kakak tengok.

      Delete
    3. hahaha..berangan dulu, plan kendian..in shaa Allah, doakan lah kak, semoga tercapai impian ke sana..

      cantik dan lain dari yg ada kat Malaysia..unik senibinanya..

      Delete
  8. semua masjid tu cantik cantik belaka..tp somehow I prefer Malaysia's old school mosques, simple but cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid2 lama di M'sia mmg cantik...

      Delete
  9. semuanya unik2 binaannya ... tak terfikir pula ada masjid seegitu . dah biasa dengan binaan masjid berkubah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dah terbiasa tengok masjid berkubah, tak sangka ada masjid bentuk macam ni..unik sungguh terutama yg kt Afrika tu..

      Delete
  10. menariknya kalau dpt menjejak masjid di seluruh dunia...byk architecture yg menarik,bhrap jugak nk tgok design futuristik tu dibina di malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah berangan jg nk jejak kaki, nk solat di masjid2 yg unik eps yg kt Afrika tu..

      di M'sia, nk buat masjid design futuristik, mesti bising semua pihak...mesti nk design yg Islamik je..

      Delete
  11. Replies
    1. Masjid2 di M'sia lbh kurang sama rekabentuknya...belum ada yg senibina futuristik...

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...