Wednesday, June 1, 2016

P.067 - Berlenggang pergi

Panas-panas....

Kerusi Parlimen P.067 Kuala Kangsar....

Orang kuale cakap paneh-paneh...kenapalah sampai mencarut...isk, isk..teman tak faham betui la..
 

 first time tengok perisytiharan pilihanraya
ditampal kat dinding pejabat pos

Seminggu duduk di kampung minggu lepas, cuaca memang paneh di kuale. Kalau di belah-belah utara sana, di Kedah, Penang, hujan lebat, ribut lagi..tapi disini panas hingga ke petang..sambung ke malam..

Cuma petang Jumaat je, hujan turun...sebab teman tak bawa payung, meredah hujan (renyai-renyai je pun) dalam misi mencari lemang di pasar malam..

lemang spesial - jagung & pulut hitam

Kalau ke kuale, jangan lupa singgah di sini...Medan Cendol & Laksa MPKK, di tepi Sungai Perak...pekena cendol & lakse kuale..

 
tapi teman makan pasembor, cendol mesti
laksa selalunya masak di rumah
 
Pagi Ahad ada pasar tani di kawasan lembah - orang kuale panggil 'pekan minggu'..dan teman mencari apom lenggang warisan mak tok..

 yeayy...ini gerai nya
apom lenggang 5 keping RM2.00
tapi kena tunggu giliran, ramai pulak, lama nak menunggu
 
 kuali-kuali kecik utk apom lenggang, yang kiri tu kuih dangai
 brother hujung sana tengah masak kuih dangai ni

kuih dangai, sebiji 80 sen, 
sedap kuihnya, lembut & panas sbb dimasak on the spot

Disebabkan mak teman asyik panggil je, gamit-gamit dari jauh, nak balik cepat, sebab bapa teman tinggal sorang-sorang kat rumah (bapa teman tak berapa sihat), terpaksalah teman berlenggang pergi dari gerai apom lenggang ni..beli kuih dangai saja..tak dapat le teman nak khabor, sedap ke idok apom lenggang...nanti kome singgah kuale, beli le sendiri yek...

Nun jauh disana- Jambatan Sultan Abdul Jalil

Pilihanraya kali ni berapa penjuru? 2? 3? 4? entahlah kome...kita tunggu hari Ahad ni..teman tak mengundi di sini...sekian, wassalam..

56 comments:

  1. Balik kampung yg best jelajah tempat makan macam inilah..
    Kakak kalau baca teman-teman dan kome-kome ni ingat pelawak Allahyarham Mr. Os yg baru 'pergi' baru-baru ini.. teringat muka dia yg berserban - sejuk dipandang mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jln2 cari kuih tradisional..Allahyarham Mr Os mmg pekat loghat kuale nya..

      Delete
  2. Pengisytiharan pilihanraya?????
    klu kt pasar2 apam mmg popular

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada pilihanraya kecil 18 jun ni..apam balik mmng popular..apom lenggang ni lain sikit..

      Delete
  3. alamak pasemboq dah lama tak pekena ni.. ish teringin la pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasemboq yg sedap kt Penang...trbaik..

      Delete
  4. Mummy suka makan kuih dangai tu bila balik Penang.. sedap! tapi taklehh makan selalu .. manis ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih dangai ni kalau sejuk dia liat..yg ni baru masak, lembut je..

      Delete
  5. Apam lenggang.. 1st time dengar istilah macam tu.. kalo mummy selalu panggil apam kecik je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apom lenggang ni tak sama dgn apam balik kecik..takde inti, tepung semata tp manis dn tak crunchy..

      Delete
  6. Suka singgah di Kuale jika ke utara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah baca entry singgah di kuala..

      Delete
  7. bab2 pilihanraya ni memang saya tak ambik port ... heh heh heh ... mcm sedap je lemang pulut hitam dan jagung tu ... apom lenggang tu mcm sama je dengan kuih apam balik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb PRK kt my kpg, tu yg baca all related news..hehe..lemang jagung pernah mkn, yg pulut hitam x pernah lg...lain sikit apom lenggang, takde bubuh inti apa2, just tepung, gula dgn santan saja..

      Delete
  8. sronok ke pasar minggu ni,macam-macam makanan tradisi ada,sedap pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tu lahh..tk sempat beli apom lenggang..huhu..

      Delete
  9. tak penah makan lemang jagung and pulut hitam tu. mesti sedap ye? and kuih dangai tu macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemang jagung sedap..yg pulut hitam blm pernah rasa lg..kuih dangai tu drp tepung beras, inti kelapa + gula..

      Delete
  10. alahaiii... rinduu suasana mcm ni.... medan laksa & cendol tu, perghhh sedaap... rinduuu sana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan...
      insyaAllah suatu hari nti akan bawa anak & suami plak ke sana:)

      Delete
    2. Salam Ramadhan..bawa anak & suami jalan-jalan ke kuale..

      Delete
  11. WAH BALIK KUALE YA SERONOKNYA...MUSIM BUAH LE NI KAN..SEDAPNYA MKN DURIAN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti seminggu, duduk kpg..durian ni kurang sikit..

      Delete
  12. Lama dah saya tak singgah di medan selera kuale tu... nampak cendol ngan rojak tu telan air liur. Tak da peluang dah nampaknya nak ke sana lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. knp Sweetie, adik angkat dah tak duduk kuale ke? boleh je singgah kalau jln2 ke utara..

      Delete
  13. lemang feverettt...sedapnyaa...yang pulut hitam tu susah nak dapat kat area KL..HUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lemang ni..betul tu, jrg nmpak lemang pulut hitam kt KL..

      Delete
  14. Bila terbaca sungai perak teringin nak terokai, memang ada perahu di RNR sungai perak tetapi tu la empunya diri tak berani hehe..sedap ye cendol kat mpkk tu.. kena ingat nak try kalau ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jg naik river cruise kt kuala kangsar, tepi medan cendol je..mmg sedap cendol ni, boleh try kalau ke kk..

      Delete
  15. Replies
    1. walopun kuahnya cair sikit, tapi rasa sedap jg..

      Delete
  16. pe lg best di kuale tu kak Nohas selain mknan sedap2 tu..plan nk terjah gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada istana kenangan, masjid ubudiah, mckk, pokok getah tertua di m'sia, perusahaan labu sayong, tekad benang emas, galeri sultan azlan...

      Delete
  17. laksa kuale tu letak telur goreng kan bukan telur rebus..eh betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg original, letak telur rebus...yg telur goreng tu rasanya baru je lg..

      Delete
  18. abis kak Nohas ngundi kat ne...KL?

    ReplyDelete
  19. Bestnyeeee... Memang teringin sgt nak bawak Jay Emm pi kuale...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambung jenjalan ke Perak..ke kuale pulak..

      Delete
  20. Salam ramadan, maap dipinta dan selamat berbuka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan..selamat berbuka BP..

      Delete
  21. Puasa puasa! tertengok pulak gambaq makanan..

    ReplyDelete
  22. salam ramadan nohas..slmt beribadah di bulan yg mulia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Ramadhan, kak PI..selamat beribadah di bulan yg penuh barakah ini..

      Delete
  23. Lamanya tak makan kuih dangai...moga ayah akak dah sembuh sepenuhnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih dangai ni lembut & panas2..terima kasih, Alhamdulillah, beransur sihat..

      Delete
  24. Oooh kuih Dangai namanya, pernah makan tapi tak tau nama. Apom Lenggang tu macam pernah nampak, tapi tak pernah makan. Suka makan Apam Balik je, ada kacang dan jagung... hehehe X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah namanya..apom lenggang tu belah2 utara mmg ada jual, kat Penang yg famous..apam balik mmg sedap..

      Delete
  25. Ha ha... ate kak... mike idak le nerai laksa yang awok tunjuk haritu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. idok le nerai laksa telor mata..kt rumoh pun masak laksa aritu...teman nerai benda lain pulok..

      Delete
  26. G kole best... sentiasa best...

    Errr perak mmg best... ok bye..
    kih kih kih kih kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kole best? best le sbb kpg teman..hehe..

      Delete
  27. Replies
    1. lemang yg dijual ni mmg sedap..kami makan begitu saja, lembut,lemak..secukup rasa..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...