Wednesday, August 17, 2016

KFC @ Sentul Raya Boulevard

Assalamualaikum..

Tiga huruf - KFC. Rasanya semua kenal dan tau apakah KFC ni. 

Omnomnom..ayam goreng!!!

Tapi apakah istimewanya KFC kat Sentul Raya Boulevard ni?? 

Ia ialah Community Care project by KFC. Kebanyakan pekerjanya ialah orang kelainan upaya (OKU), mostly mereka bermasalah pertuturan (bisu).
 
Community care KFC restaurant

So, macamana nak order? boleh je, guna jari-jemari tunjuk2 kat menu, kat display board. Setakat ni takde masalah nak order, gunalah body language untuk suruh tapau ke, nak sos lebih ke...
 
 
  KFC dalam bahasa isyarat

Orang kurang/kelainan upaya (OKU) juga insan biasa, yang inginkan kehidupan yang sama seperti insan normal yang lain. Sekarang ni sudah banyak program-program TV yang ada bahasa isyarat. Salah satunya, program 30 minit Ustaz Don. Kagum sungguh tengok translator bahasa isyarat ni..laju betul..

Jom kenali huruf-huruf dalam bahasa isyarat...berbicara dengan jari-jemari...
 

sumber: jmorisson

Semarakkan kasih sayang dalam masyarakat...saranghae..

 

28 comments:

  1. MASING BERHAK MENIKMMATI REZEKI ALLAH TAK KIRA SIAPA

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKU pun boleh bekerja mcm org biasa..

      Delete
  2. Woahh bagusnya, nice sharing sis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nk cari outlet KFC mcm ni..

      Delete
  3. haritu starbucks ada buat cafe khas diorang yg semua pekerja dia OKU kat bangsar, skrg KFC pulak, mmg bgus, boleh bagi peluang pekerjaan dekat diorang semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. outlet community care KFC ni dah lama, dulu kt Jln Ipoh..baguskan ada company yg bg peluang pekerjaan pd OKU mcm ni..

      Delete
  4. agak pening juga kepala nak faham bahasa Isyarat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kagum pd mereka yg terer bhs isyarat ni..laju je..

      Delete
  5. Harap Ada pihak lain ikut jejak KFC ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul tu...beri peluang pada golongan OKU berdikari, mereka jg mampu bekerja dgn baik..

      Delete
  6. Bagus jugak ada tempat bekerja untuk OKU seperti ini. Setakat ni belum ada lagi kat Kuching.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mereka jg perlukan pekerjaan yg sesuai, satu 'corporate social responsibility' yg bagus dari KFC..

      Delete
  7. Nice sharing ...

    Tak tau pun kewujudannya sblm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...dah lama ada outlet ni, selalu beli kfc kat sini..

      Delete
  8. menarikk! mmg nak sangat belaja bahasa isyarat mcm ni
    follow here #172
    follow back kalau sudi ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kalau dpt menguasai bhs isyarat ni..
      thanks,dh follow back..

      Delete
  9. Bagusnya outlet ni! Lepas ni bolehlah kita belajar bahasa isyarat mudah seperti 'terima kasih' dan 'have a nice day' utk interact dengan mereka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cadangan yg baik...mcm susah jg bhs isyarat ni..

      Delete
  10. Wow mmg terbaik la KFC,mmg patut perbanyakkan peluang pekerjaan utk OKU ni,rmai je yang mampu berdikari,salute!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CSR terbaik dari KFC..semoga byk lg company korporat yg mngadakan peluang pekerjaan bg golongan ini..

      Delete
  11. Dulu pernah belajar dan hapal... Skrg dah lupa... He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya dapat hafal bhs isyarat...kena practice kan, baru leh ingat..huhu..

      Delete
  12. nice sharing kak...bagus betul usaha ini..untungnya kalau business capital besar ni..mcm2 boleh buat...one day kalau irda suksess teringin sangat nak berbakti n memberi kerja kepada oku ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga tercapai hasrat murni Irda...bila ada byk capital, boleh bantu golongan yg memerlukan..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...