Tuesday, August 9, 2016

Shah's Village Hotel, Petaling Jaya

Assalamualaikum...

31 Julai 2016..tarikh keramat. 

Pada haritu saya berlari/berjalan sejauh 7 kilometres di Petaling Jaya untuk RISM Charity Run. Profit dari event ini disalurkan kepada Yayasan Raja Muda Selangor. 

RISM stands for 'Royal Institution of Surveyors Malaysia'.

First time join larian macam ni Ada macam-macam kategori - veteran, group, family, saya join Women Open. Ramai jugalah officemates yang turut serta, bos pun join sama. Company sponsor, untuk women open, bayarannya RM70.

Bila tengok itinerary, flag off time pukul 6.30 pagi. Aigoo, awalnya. Officemates perempuan yang join event ni cuma tiga orang je - saya, Sarah dan Mel. Berhari-hari jugalah memikir camner nak buat, takut lak nak keluar rumah sebelum Suboh, nak solat kat mana. Akhirnya semua setuju tidur kat PJ, senang nak gerak pagi Ahad tu.


Cari hotel dekat event venue @ Taman Jaya, yang paling dekat Shah's Village Hotel.  Reasonable juga weekend rate - RM186 semalam, share 3 orang..huhu..bersemangat waja..

So, hari Sabtu 30 Julai tu, lepas pegi jamuan raya, bergerak ke Petaling Jaya, meredah hujan yang tersangat lebat.

 Shah's Village Hotel, Lorong Sultan, PJ 

 suasana resort 

Shah's Village Hotel ni hotel lama, takde lif

Lobby lounge

 bilik besar dan selesa
 
 facilities yang ada dalam bilik

Jom melawat kawasan sementara tunggu dua orang lagi datang check-in.


 Lobby lounge - yang hujung sekali tu gambar tuan hotel
 

Kolam renangnya sangat 'inviting', tak terasa duduk di tengah-tengah bandaraya...so peaceful.


 "Beautifully landscaped tropical gardens with fully grown palm trees surround the swimming pool, Shah's Village Hotel in Petaling Jaya is traditional, yet elegant and the setting is romantic, intimate and peaceful".

 

"The hotel's Malaysian identity is reflected by the owner's collection of antiques and crafts, which are lovingly displayed in the lobby area"

Banyak koleksi menarik dipamerkan di sekitar hotel.


kacapi

 Rubaiyat of Omar Khayyam
koleksi puisi oleh Persian writer dalam lima bahasa

koleksi porcelain

cak lempong

Ada restoran - Gazebo Restoran


Dah jalan-jalan dalam hotel, kita jalan-jalan di luar pulak. Suasana sangat nyaman selepas hujan.

Sederet dengan Shah's Village, ada stand-alone A&W outlet, PJ Palms Sport Centre, PJ Club dan tempat letak kereta MBPJ yang ada gerai nasi kandar yang famous, Nasi Kandar Zainul.


PJ Palms Sports Centre

Check out PJ Palms Sports Centre ni, macam best je. Happening, macam-macam ada disini. Ada A&W outlet, 50m swimming pool, Seamonkey Dive Centre, boleh belajar snorkeling di sini.



Dan restoran yang pelbagai tema - Waikiki Cafe, Out of Africa, Modestos. Beli ayam goreng A&W, balik hotel, makan sambil tunggu dua orang yang tengah mengharungi 'jam' di Federal Highway..

Bersambung..

30 comments:

  1. Replies
    1. banyak pokok, mcm resort..

      Delete
    2. sejuk sbb banyak pokok kt swimming pool..

      Delete
  2. dekat dengan ofis siqah :)
    congrats join charity run.. siqah baru first time join SCB KL marathon ahad lepas.. join 10km je. bukan full marathon. hehe.
    mana nohas tahu pasal event larian nie ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, first time ni join event mcm ni..congrats to you also, join SCB marathon..10km pun ok, next year full marathon..hihi..

      join event ni through company...company registered under one of the surveyor divisions of RISM...

      Delete
  3. cantiknya. rasanya pernah lalu situ, dulu keja kat amcorp mall. tak tahu pulak dalaman dia cantik. eh a&w tu masih wujud ye? ingatkan dah nak dirobohkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dekat dgn amcorp mall...style resort, nyaman rasanya..lama kan A&W outlet bertahan kat sini, dah jd landmark PJ..

      Delete
  4. RAJIN JUGA JOIN CHARITY RUN BAGUS TU...TEMPAT PENGINAPAN PUN NAMPAK SELESA SANGAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time join larian mcm ni..mmg selesa hotel tu, orang pun tak ramai..

      Delete
  5. Bila jalan sendiri tu yg beli bawa balik sementara tunggu geng tak sampai-sampai ye:) Tapi nampak nyaman/mendamaikan betul hotelnya. Tidur lena-lena sebelum berlari ye No:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dlm bilik hotel, nyaman sikit sbb ramai betul pelanggan kt A&W tu, ada birthday party..

      hotel tu mmg nmpak tenang je, x ramai orang...tido lena sungguh..hehe..

      Delete
  6. Replies
    1. luas bilik hotelnya..mmg berbaloi..

      Delete
  7. akak ni memang ejen pelancongan klang valley lah.
    hi hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..banyak tempat menarik kt klang valley ni...belum habis ronda lg..

      Delete
  8. Replies
    1. menarik..dah lama wujud, baru sekarang dpt jejak kaki..

      Delete
  9. wah hotel yang nyaman dan mendamaikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mendamaikan bila lepak2 kat swimming pool tu..

      Delete
  10. Mmg menarik LA resort tu. X rasa mcm ditgh bandar ...

    ReplyDelete
  11. Suasana dia nampak tenang juga tu. Bilik dia pun memang nampak selesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenang dan damai, byk pokok...bilik dia besar, mmg sgt ok..

      Delete
  12. Nice resort, nice atmosphere! I like, ooh Kacapi namanya alat musik tu, baru tau ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. resort di tgh2 bandaraya...first time jg tengok alat muzik ni, ingatkan sitar...

      Delete
  13. nostalgic...hotel tu nmpk klasik n tringat A&W tu mmg popular ms zmn sekolah rndah dulu,skrg dh ssh nk jmpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel yg klasik & banyak barang2 klasik...A&W popular zaman sekolah dulu...skrg dah x byk outlet kan..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...