Sunday, September 18, 2016

Jom Exercise @ KL Arboretum

Aktiviti di pagi Sabtu awal bulan haritu. Lama sungguh tak ke sini. Mula-mula datang ke sini tahun 2007. Teringat kat 'arboretum' ni masa tengok citer DOTS la...Descendants of the Sun..

Episod last. Masa heroin tengah riki2 tempat menarik kat jam internet dia ni, tetiba keluar 'Korea National Arboretum'..


Let's walk and get some fresh air. Memang tepat. Fresh air. Back to nature. Jom ke KL Arboretum.

"The word arboretum comes from the Latin arbor, "tree," and the suffix -ētum, "place," making the meaning "a place of trees." The concept of the arboretum goes back even further than the word itself, all the way to the ancient pharoahs of Egypt, who raised and studied trees from other lands. The oldest known arboretum in the Western world is the Trsteno Arboretum, in Trsteno, Croatia, which was established in the 15th century"

"In even the busiest of cities you can often find an arboretum, a sort of museum for trees, where many different types of trees and shrubs are growing, kept for scientific study and for the enjoyment of the general population" - source: vocabulary

Lokasi KL Arboretum ni di Changkat Abang Haji Openg, Taman Tun Dr Ismail (TTDI). On the way nak gi ke Bukit Kiara Golf & Country Resort, kalau ikut Taman Tun. Tapi jangan keliru, di Taman Tun, ada tiga taman - Kiara Park, Taman Lembah Kiara dan Taman Persekutuan Bukit Kiara, semuanya dekat-dekat belaka. Zon Arboretum in sebahagian dari Taman Persekutuan Bukit Kiara.


Parking kereta di jalan ni. Jom start mendaki. Ikut jalan tar.

Dari jauh dah nampak banyak monyet-monyet berkeliaran. Bergayut-gayut di kiri kanan jalan. Nak snap gambar pun takut. Takut dirampasnya, bawak lari masuk dalam hutan, memang menangis tak berlagu la. Tapi monyet-monyet ni tak nampak macam ganas sangat, takde la kacau-kacau orang..berjalan dengan tenang tapi mata jeling-jeling juga..hehe..

peta trek. memula semua akan naik ikut trek 1
jauh juga, lepas tu ada pilihan 3 trek lagi 
 
 di permulaan trek 1
 
amaran oleh perhilitan
 
end of trek 1
 
 Fuhh..walaupun cuma berjalan santai-santai je, tapi kena mendaki, memang semput jugalah. Dah habis trek 1, pilihan ramai, trek 2.
 
 Trek 2 starts here
 
denai keladi

ada wakaf utk melepas lelah, berteduh menanti hujan reda

denai pakis
 
Sungai Penchala bermula di sini

menghampiri garisan penamat

berjalan pulang

Taman Tun di kejauhan

geng basikal pula menerjah, disebelah kiri gambar orang jual telur ayam kampung

food truck - jual kuih nyonya, air soya

bangunan Senior Golfers Association

Bangunan BAKTI Siti Hasmah
 
Selain jalan ikut jalan tar, bagi yang more adventurous, boleh hiking dalam hutan, itu baru betul2 mendaki..lebih mencabar...so, sesiapa yang sedang cari tempat untuk exercise, check it out..

Selamat berhujung minggu..

50 comments:

  1. Sekali sekala dapat exercise defan keluarga pun best kan kak.. Aktiviti yang menyihatkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jg yg dtg dgn keluarga..aktiviti santai..

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta maaf, Kak PI, terpadam komen akak ni..kena kacau dgn anak saudara, langsung tertekan delete, tk sempat nk baca..
      terima kasih, kak..

      Delete
  3. monyet kak??adoii irda seram kalau jalan ada monyet..dlm.kete boleh lah
    .hehe..apapun tmpat cam ni mmg best buat aktiviti..masih kekalkaj hujan..baru faham maknan aboretum tuhehh betul ke irda eje..thanks kak for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu pagi masa nak naik mmg byk monyet, dekat bhg bawah je ada depa, kt atas dah takde..masih dikekalkan hutan di kwsan ni..got fresh air..akak pun sama jg, baru faham apa makna 'arboretum'..hihi..

      Delete
  4. Hehe, I remember that particular scene too in DOTS, ada iklan 'jam internet' selain iklan subway sandwich XP

    Nice place, kalau cycling kat sini mesti best ni... tapi ada monkeys... huhuhu, monkeys are evil creatures (ada pengalaman buruk kena kejar dengan segerombolan monyets)... huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa tengok scene ni rasa mcm wow, leh check internet kt jam je..yg iklan subway tu pun tergoda jg..hihi..the sponsors really promote their products..

      ramai jg yg cycling...monkeys kat sini well-behave..hihi..takde gi dekat2 orang, tapi kalau kena kejar dgn sekumpulan monkeys, mmg scary sungguh..

      Delete
  5. Kat Ttdi kan? rasa pernah pegi tapi kat taman tulah yang ada air pancut tu :D

    kita takut dengan monyet/kera dan sbgnya >,< nanti kena kejar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, kt TTDI..yg ada air pancut tu Kiara Park rasanya, ke Taman Lembah Kiara..

      risau jg dgn monyet ni, tapi nampak depa mcm tak berapa ganas sangat, just pandang2 je, takde gi dekat2 orang..

      Delete
  6. ha ha ha ... lepas exercise destinasi wajib - makan....

    kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betulll..lepas exercise gi tapau nasik kandar kt Kudu utk lunch..hihi..seblm tu breakfast roti sardin..huhu..

      Delete
  7. Replies
    1. dtg KL, buleh bw hero2 exercise di sini...hihi..

      Delete
  8. mummy prefer lg dlm hutan dr Jalan Tar.. bole pancit dibuatnya. Kalo dlm hutan ada ranting tuk berpaut..hehhe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiking dlm hutan mmg best..baru je hiking Ahad lepas..mmg berguna, ranting, akar pokok utk berpaut..

      Delete
  9. cuak gak kalau btembung dengan gerombolan monyet ni,mujur tak kacau orang.Syok hiking or cycling tu,nampak redup je arboretum ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg takut dgn monyet2 ni, tapi depa tk gi dekat2 kita, cuma pandang dari jauh je..hehe..mmg redup kawasan ni..

      Delete
  10. saya dah lama x exercise mcm tu . tak tahu lah tenaga tu tahap mana ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je jalan2 slow2..ikut our pace..

      Delete
  11. Mendaki exercise terbaik tapi kalau kakak semput dibuatnya dik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 mmg semput..lama2 ok tapi kena dpt advise doktor jg, ada org tk boleh exercise yg stress..

      Delete
  12. Replies
    1. nak start mmg payah..dah byk kali bertangguh..huhu..

      Delete
  13. Best exersice kalau ada geng nohas, tpi rasa nya skrgdh tk boleh lah exersice keliling umah je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai, kak, exercise kt sini..takpe, exercise keliling rumah pun ok..

      Delete
  14. akak bila nak jawab tag.

    ha ha ha.

    siap datang anto reminder ni.

    kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah kumpul bahan ni..huhu..100 tu..tahun depan kot baru siap..hihi..

      Delete
    2. ha ha ha...

      kita nak bagi tag baru ni

      Delete
    3. tag lg..hahaha..
      letih teman..hihi..

      Delete
  15. akak pernah g FRIM tak? best tak?

    ReplyDelete
  16. Perkataan 'exercise' tu..berat ja SB nak buat hari-hari..kihkihkihh..hadoiyaiii!! Bagus tu Nohas, sambil jenjalan, boleh tengok hidupan atas pokok yg byk2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kerja2 dlm rumah pun exercise jg..hihi..berjln santai-santai..menikmati suasana hutan..

      Delete
  17. Replies
    1. tq..takleh lwn MKL, gi hiking dlm hutan..hihi..

      Delete
  18. lama tak join aktiviti mcm ni.. best blh exercise.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak mula mmg payah, asyik bertangguh..exercise sekali-sekala, hihi..

      Delete
    2. hehhe betul..bila xexercise bdn mula jd manja. sikit2 sakit

      Delete
    3. betul tu, mula la lengoh sini-sana..kalo akk, asyik nk gi massage je..kalau exercise mcm ni, takyah gi urut pun takpe..duit pun x terbang..hihi..

      Delete
  19. bestnyaaaa memang minat aktiviti cemni! inn shaa ALLAH satu hari nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. recommended..boleh ikut jln tar, boleh hiking dlm hutan..

      Delete
  20. owh, ada jugak ek tmpt rekreaksi dkt KL ni..hutan kt sini yg polis gerak khas slalu shooting klu ada scence kejar org jhat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu ni je kot yg berbukit, tmpt rekreasi lain mostly flat land, yg ada tasik..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...