Monday, November 28, 2016

China : Xi'an - Beiyuan Men

Assalamualaikum...sambung travelogue di Xi'an. 

Masih lagi di hari kedua...selepas check-in di MYFO Wan Shun Yuan Inn, selesai solat, sambung jalan-jalan..nak pergi Drum Tower. Ikut Beiyuanmen, arah ke selatan.

Keluar hotel, terus masuk Beiyuanmen. Dari jauh ternampak segerombolan lelaki Muslim berkopiah putih sedang berjalan ke arah utara. Ramai, lepas satu gerombolan, ada lagi satu lagi gerombolan.


Rupanya ada kematian, dua jenazah. 

 mereka sedang mengusung jenazah

Orang-orang yang lalu di tepi mengucap Innalillahiwainnailahirojiuun. Insaf sekejap...mati itu pasti.

 pintu gerbang ke Xiyang Shi dari Beiyuanmen

Beiyuanmen yang penuh sesak dengan pelancong
ramai yang pegang handphone, snap2 gambar

 restoran - grand entrance dengan senibina Cina

 design yang menarik

Bangunan-bangunan kedai di Beiyuanmen memang menarik design nya, elaborated decoration ..a feast to the eyes..

 beratur beli roti daging @ raojimo

berdua lebih baik, pembuat kuih bepang

 kedai kuih bepang

pelbagai jenis kuih bepang

gula tarik

beratur beli 'lamb bubble', depan tu 'osmanthus rice cake'
kuih pulut dengan sos buah delima..sedap juga..


dah sampai di selatan jalan

 watak monyet dalam drama cina 'Journey to the West'
dah nampak Drum Tower di belakang


Beiyuanmen dari arah selatan, ni baru pukul 1 tengahari
waktu petang, malam, weekend, lagi sesak
ada je orang tarik beg...😅

Yang sempat disambar untuk kunyah2 ialah...

Tauhu berempah..sedap...2x beli ni
harga 10 yuan..hmm, takyahlah convert..hihi..

dan untuk makan malam, I love the kambings..
 sate kambing yang sangat marvellous
depa guna kayu apa tah, harga sama dari dulu hingga kini - 10yuan
dan..
  kaki kambing...erkk..yang ni tak leh nak gi, kembang tekak
ada lendir-lendir..sib baik beli satu je, nak coba.. 

Adehh, berpinar biji mata tengok pelbagai jenis makanan, jom lah ke Drum Tower @ Gu Lou

28 comments:

  1. wow... menarinya tpt tu... sedap nampak kuih pulut dgn sos delima... yumyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpt yg femes dgn makanan halal di Xi'an..kuih pulut tu sedap, tak brp manis sgt..

      Delete
  2. Bestlah dik. Kakak rasa macam ada bersama-sama menikmati panorama dan environment di sana pulak. Manalah dia dpt kaki kambing bebanyak tu kan. Kalau tempat kita ni dah jadi sup hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kak, kalau ada kesempatan, harus pergi ke sini..kambing mmg makanan harian mereka sbb tu byk terdapat kaki2 kambing..tapi bila dimasak mcm ni, takleh nak telan..hihi..

      Delete
  3. kaki kambing tu mmg menimbulkan tanda tanya buat kami tempohari kak..dsebabkan rasa was2 yang sgt tinggi, memang tolak jauh2 lah rasa nak cuba...lain mcm sgt rupanya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk juga kedai yg jual kaki kambing ni..mmg rupa dia mcm tu, bila dimakan bau kambing tu kuat jg..tak lalu nk telan..

      Delete
  4. Usung jenazah camtu je ek... X de keranda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa dah biasa, ikut macam kat Mekah, just tutup dgn kain hijau, cuma kita je mcm seram sikit..

      Delete
  5. Rugi besar kalu tak beli kuih bepang Xi'an... Paling tersedap yg SS pernah rasa... Lembut giler.. Kalu malaysia punya... Baling kat dinding... Dinding pecah... kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk beli sampai 6 kotak bepang kacang & bijan..memang sangat sedap, lembut dan tak manis sgt..

      Delete
  6. Terliur tengok tauhu berempah tu.... Hadoi... I miss Xi'an... Nak repeat bawak Jay Emm pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss the foods..Jay Emm mesti nak ikut..

      Delete
  7. Kaki kambing tu... Agak diragui rupa parasnya... X macam kaki kambing pon... SS pon geli nak tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kaki kambing..hahaha..kmbing kat sini mmg kaler mcm tu..bila makan, bau kambing tu kuat sgt..

      Delete
  8. Replies
    1. depa dah biasa mcm ni, bagi kita menakutkan jg..saya pun terperanjat jg bertembung mcm ni, dua jenazah pulak tu..di Mekah pun depa buat macam ni..

      Delete
  9. sronok sggh jln2..

    best tak makan kaki kambing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok jalan-jalan cari makan..kaki kambing dimasak mcm tu mmg tidak memenuhi citarasa..bau kuat, daging lembik2..rasa kembang tekak..

      Delete
  10. Wahh.. Bestnya kak nohas pergi Xi'an. Teringin sangat nak pergi sana suatu hari nanti. Makanan dia pun nampak menarik semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, sooner or later, dapat jejak ke sini...makanan depa mmg menarik utk dicuba..

      Delete
  11. nampak lagi tersusun kawsan ni,suka tengok gerbang restoran yg klasik tu..mcm best nya nak try sgala makanan,happy tummy btul g sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsn ni tersusun sikit, gerai2, kedai2 di sepjg jalan Beiyuanmen..entrance restoran2 disini dihias secara extravagant, nampak menarik...sepjg 5 hari di sini, mmg try lain2 makanan..yummy in the tummy..

      Delete
  12. BANYAK PIC MENARIK YG DIKONGSIKAN...RASA SELESA BERADA DI TENGAM MASYARAKAT SEAGAMA

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok berada di tengah masyarakat Islam berlainan budaya dan bahasa..

      Delete
  13. Ya Allah, mesti menginsafkan betul rasanya kalau tengah seronok traveling cuci2 mata tu, tiba2 jumpa orang usung jenazah macam tu... boleh terus cancel apa2 niat yang tak berapa murni (kalau2 ada laa niat tu, huhuh... insaf).

    Macam biasa... makanan2 yang nampak sungguh menyelerakan, tapi mai tang part kaki kambing tu... terus rasa erkkk apakah :'3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, rasa insaf terserempak dgn dua jenazah...kaki kambing tu tak sedap lgsung, bau kambing sgt kuat..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...