Wednesday, November 30, 2016

China : Xi'an - Bell Tower


Dari Drum Tower bergerak ke Bell Tower @ Zhong Lou (sebutan Junglau)

  Menara kayu Bell Tower Xi'an ni yang terbesar di negara China. Dibina pada tahun 1384 oleh Emperor Zhu Yuanzhang zaman Dinasti Tang.

skuter Alang ada di sini

 Drum Tower dan Wenyuan Hotel

Bell Tower - roundabout utama di Xi'an city

Lokasi sebenar Bell Tower ialah disebelah Drum Tower, tapi dah dialihkan ke lokasi sekarang pada tahun 1582. Memang sangat prominent Bell Tower ni, berada di tengah-tengah Xi'an city..

Nak ke Bell Tower, takyah pening-pening memikior camner nak lintas jalan, ikut je lintasan bawah tanah melalui stesen metro Zhonglou 


Kena scan beg juga di sini sebelum naik tangga..SOP, SOP..

Giant bell

Malas nak menapak naik tangga ke atas, lagipun ada kerja-kerja baikpulih sedang berjalan, cuma snap city view je dari sini..

Xi'an city yang lapang, jalanraya yang lebar

sisi moden kota Xi'an

Sekejap saja sesi lawatan di Bell Tower, bergerak semula ke Muslim Quarter,  nak pi Masjid Besar Xi'an @ Great Mosque, nak kejar waktu Asar, nak dengar laungan azan di sini..

dataran tempat lepak

laluan dari Zhonglou metro station

ke Drum Tower & Muslim Quarter

sempat ke idok dengar azan di Great Mosque..banyak gangguan di jalanan..hihi..

22 comments:

  1. Ooohhh... itu yg dpt nama Bell Tower
    Ada loceng gergasi. Kalau menyorok dlm tu sah tak boleh jumpa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan loceng gergasi. Itu loceng drakula.

      Delete
    2. boleh jd tempat persembunyian..

      Delete
  2. Loceng tu kalau bunyi boleh pekak telinga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah berapa km radius boleh dengar bunyi loceng ni..guna utk bg amaran semasa perang..

      Delete
  3. Giant bell. tu besarnya..luas hamparannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. luas bdr Xi'an ni..jalanraya 8 lorong dlm bdr..

      Delete
  4. BESAR DRUM BELL TU MESTI BERAT N SUSAH NK MENGGANTUNGNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macamanalah zaman dulu depa angkat loceng tu, kren takde, guna kuasa kuda kot..

      Delete
  5. Besar gedabak loceng tu... sekali palu seantero Xi'an boleh dengar ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. loceng dibunyikan menandakan dah nak waktu siang..mmg terbaik 'wake-up call' guna loceng besar ni..hehe..

      Delete
  6. ancient place...teringin nak pegi gak..where's next..india???

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 jam je dari KL..takde perancangan nk gi india lg, kalu gi ikut tour kot..takut gak nak gi sendiri2..

      Delete
  7. Nampak macam tak boleh nak menyorok berdiri bawah bell tu, boleh nampak kaki. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bergantung kt atas palang kt dlm bell, baru x nampak kaki..hihi..

      Delete
  8. puas tgk giant bell tu.. memang guna zaman perang dlu. skrg jd hiasan

    jln raya pun nampak tersusun. pandai perancang bandar Xian ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, skrg dah jd hiasan...bdr Xi'an ni nmpk kemas susunan, jalanraya pun lebar, banyak lorong..

      Delete
  9. cara efektif utk sampaikan mesej dulu2...satu xian bole dengar bunyi bell ni agaknya,nmpak solid betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna utk bagi amaran semasa perang..bunyi dia mesti menakutkan..hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...