Wednesday, November 16, 2016

China : Xi'an - Hostel, Inn & Hotel

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, selamat berkelana di Xi'an, China selama 6hari 5malam, dari 7 Nov hingga 13 Nov 2016. Walaupun ada hiccup pada permulaan, tapi Alhamdulillah, sepanjang travel, semuanya berjalan lancar. 

Misi ke Xi'an - JJCM - Jalan-Jalan Cari Makan dan Jalan-Jalan Cari Masjid. Alhamdulillah, mission accomplished. Dapat jejak 10 masjid di kawasan Muslim Quarter, 8 masjid lama (ancient mosque) dan 2 masjid yang kelihatan baru. 

Dan sudah semestinya mencuba pelbagai street foods di jalan-jalan yang happening di MQ - Beiyuanmen, Xiyang Shi dan North Guangji Street dan juga jalan yang tak berapa happening - Miaohou Street.

Sebelum start entry jalan-jalan, jom tengok hotel-hotel yang diduduki sepanjang 6 hari di Xi'an. Semua hotel dalam/dekat dengan kawasan Muslim Quarter..bagi menjayakan misi di atas....hehe..
 
 Lokasi hotel-hotel

Itinerary lain sempoi je, paling jauh pegi Terracotta Museum. Lebih kurang gini kembara Xi'an kami..

Day 1: Sampai hotel#1 dah pukul 1 pagi
Day 2: Pagi - start misi JJCM kawasan hotel #1 - check-in hotel #2
          Petang pegi Drum Tower, Bell Tower and Grand Mosque 
Day 3: Terracotta Museum
Day 4: Daming Palace & check in hotel #3
Day 5: Defu Alley, City Wall, Shuyuanmen, Great Tang All Day Mall
Day 6: Gao Courtyard house & final shopping di MQ

OK, jom tengok hotel-hotel yang kitaorang duduk di Xi'an:

Hotel #1 : Alley Youth Hostel

Lokasi di Xichang South Alley, off Miaohou Street, sebelah barat Muslim Quarter. Lokasi dalam kawasan perumahan.


 Faktor utama pilih hostel ni ialah:

1) Kaunter check-in buka 24jam
2) Ada airport pick-up (tapi hampeh, nantilah story in next entry)
3) Staff boleh berkomunikasi dalam English
4) Kawasan ni ada 6 masjid
5) Nak tengok suasana kehidupan local Muslim Xi'an..


Hotel takde lif, takde bilik di tingkat bawah, so kena angkut beg berat naik tangga...huh, semput..

Guestroom dan bilik air besar
reception kaunter

cafe @ tempat lepak 

Stay satu malam, kos - RM63.53 

Hotel #2 : MYFO Wan Shun Yuan Inn 

Lokasi di Beiyuanmen, dekat pintu gerbang di sebelah utara-timur Muslim Quarter. Lokasi memang superb, keluar hotel je, jumpa gerai-gerai. Beiyuanmen, Xiyang Shi and North Guangji Street ialah kawasan street foods yang sangat happening lagi famous di Muslim Quarter.

 entrance ke hotel ikut lorong kecik sebelah kanan

 reception area 

Hotel yang sempoi, receptionist jaga gerai, bukan jaga kaunter..hihi. Ambik hotel voucher, baca2 sekejap, tak minta passport, takyah nak photostat bagai, takyah deposit, takde nak check2 dalam komputer, ambik kunci, tunjuk bilik, terus blah jaga gerai..simple giler..

 dah masuk lorong, baru jumpa hotel
 
the chinese look

 bilik besar, lampu romantik lorr

Hotel ni takde lif. Ada satu lagi hotel guna lorong yang sama, tak tau hotel nama apa, untuk Mainland Chinese je kot..

Stay dua malam di sini, kos - RM157.84

Hotel #3 : Wenyuan Hotel

Lokasi hotel di antara Bell Tower dan Drum Tower, mengadap taman yang cantik. Memang sangat prominent hotel ni, dari jauh dah nampak.

 

 Proper hotel, ada lif. Ada dua bangunan, baru dan lama.

 bangunan baru di bahagian belakang

 reception area

 entrance

standard hotel room

Kos untuk dua malam - RM323.39

--------------------------------------------

Overall, untuk penginapan 5 malam, total cost = RM544.76. Kos untuk seorang RM272.38, lebih kurang RM54.48 semalam, oklah kan, reasonable and affordable.

Dalam map tu, ada satu lagi hotel yang dekat Muslim Quarter iaitu Guoming Garden Hotel. Lokasi betul-betul menghadap Drum Tower, sebelah Hotel Wenyuan. Hotel ni murah sikit dari Wenyuan, tapi dah fully booked masa pergi haritu.

So, sapa-sapa yang nak stay dekat Muslim Quarter di Xi'an, highly recommended hotel-hotel ni.  Check it out...

34 comments:

  1. alahai best nya dpt jalan-jalan cari masjid ni.. alhamdulillah berjaya ya.. Xian ni kira bandar besar jugak erk... kira senang lah nak cari masjid, penginapan muslim & juga makanan halal..
    boleh rujuk entry ni klu ada plan ke sana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xi'an besar jg bandarnya..Alhamdulillah, masjid & makanan halal senang jumpa di Muslim Quarter..penginapan muslim x jumpa..

      Delete
    2. Mudah2an dapat jejak kaki ke sana suatu hari nti... :)

      Delete
  2. Rajin bermusafir buka fikiran. Semoga dapat jumpa hikmah dan luaskan kenalan semasa kembara ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dapat menambah kenalan semasa bermusafir ke sini..sesungguhnya Muslim itu bersaudara atas satu akidah..

      Delete
  3. Bestnyaaaa dah pergi ke China membawa misi tertentu. Alhamdullilah dipermudahkan perjalanan awak. Bookmark lah. Mana tahu nak ke china nanti. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. misi mengenyangkan perut..hihi..Alhamdulillah, perjalanan smooth..in shaa Allah, semoga tercapai hasrat..

      Delete
  4. Waaa nice hotel reviews sis, very much affordable, nampak cukup selesa *thumbs up* :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel2nya selesa, bilik besar, murah jg..

      Delete
  5. wow ... pulang sudah...

    hua shan berjaya pergi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pergi huashan..malas nk gi yg jauh2..trip santai...jln sampai lebam di muslim quarter..hihi..

      Delete
  6. wow pantas update...terbaiklah info

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgh sort photos, terus buat entry..

      Delete
  7. Macam tak keluar dari bandar Xi'an...

    ReplyDelete
    Replies
    1. trip santai..paling jauh gi Terracotta je..

      Delete
  8. Wah bestnya Nohas
    Rupanya dah berkelana jauh ya
    Kaknoor entah bila nk sampai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, one fine day akan sampai di sini..best di sini..JJCM..

      Delete
  9. jenuh panjat tangga bawa beg besau

    ReplyDelete
    Replies
    1. exercise angkat beg berat....masa turun tu, rasa nk baling je ke bawah..hihi..

      Delete
  10. Mak aihh... Banyaknya hotel stay... Jalan jalan duduk hotel ke nih... ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila baca review..mcm seram je stay lama2 kt satu2 hotel..tu yg jd sampai tiga hotel..hehe..

      Delete
    2. Xi'an ni... kalu x betul betul study... memang agak
      scary... hanya pertolongan allah je laa yg buat kita rasa yakin dan selamat...

      Delete
    3. Alhamdulillah, takde benda buruk yg berlaku sepjg di sana..

      Delete
  11. hotel hopping ni kak hehe.. part JJCM tu tak sabar tu naaaak sampai kat entry tu heheh.. seronoknyaa dapat jejak kaki kat masjid2 disana. tinggal tapak kaki dapat pahaaala hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak best duduk satu hotel..hihi..ada yg jauh dari main road/subway station...seronok tngok masjid2 yg lain senibina dari kt malaysia..

      Delete
  12. Salam

    Cari sambungan seterusnya xde.
    Cmne kata service pick up kat airport hampeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..ada cerita dlm entry 'pengembaraan bermula'..

      Delete
  13. Ok..baru baca smpai hbis..info yg amat bagus..trima ksh

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...