Wednesday, November 23, 2016

China : Xi'an - Masjid Xiaoxuexixiang

Assalamualaikum..

Travelogue santai, menjejaki kehidupan di Muslim Quarter. Dah habis jalan-jalan di Damaishi Street, masuk balik Miaohou Street, berjalan ke arah timur pula..

 jumpa gerai tauhu ni

 beli 5 keping, 5 yuan, sedap juga

Check peta, ada satu masjid di lorong dekat-dekat sini, ternampak lukisan masjid di dinding ni..

Xiaoxuexi Xiang - Xiang tu lorong rasanya

Bila nampak mural ni, confident yang ada masjid di lorong ni. Jom masuk..

 bersihnya kawasan perumahan ni..stone pavement..suka2..

 pintu masuk masjid

Masjid Xiaoxuexixiang - macam ni pulak senibinanya

dewan solat utama - so chinese

Luas juga kawasannya, ada banyak bangunan lagi..

 cantik bangunan ni

Disebabkan saya sorang je, snap-snap apa yang patut, lepas tu cabut keluar..hehe..Meneruskan perjalanan ke Daxixue Xiang, nak ziarah Masjid Daxixuexiang pula.

Seperti biasa, di sepanjang jalan, ramai je orang berniaga..
 
bubur manis tepung pintal...snap gambar je..

 pelbagai sayuran jeruk..species kimchi..

 kuih ni macam sedap tapi tak beli, simpan perut untuk proper lunch
dah tak larat makan streetfoods..macam2 dah ditelan..hihi..

 dah sampai Daxuexi Xiang

 jalan menuju ke Masjid Daxuexixiang

 kedai khat di tepi masjid

Untuk Masjid Daxuexixiang, ada satu entri khas, sebab masjid ni special, masjid yang tertua di Xi'an...ancient sungguh..

Bersambung..  

33 comments:

  1. Reka bentuk masjid.. Betul2 chinese style. Lain dari yang lain.. Cantik. Kawasan bersih.. Cuba kalau lorong rumah kat Malaysia, erk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik senibina masjid ni...mmg banyak masjid di sini senibina cina..itulah, surprise jg tengok kawasan bersih benor, kwsn lain tk sebersih ni..

      Delete
  2. uniknya semua bangunan disitu...;bilakah berpeluang agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, sooner or later akan sampai jg..

      Delete
  3. Ok... Rasanya tempat ni SS tak terjah... Cuci mata skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2..tempat ni jauh sikit dari kwsn tumpuan pelancong..

      Delete
  4. Ah Kak buat tak tulisan khat nama sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde, tak masuk kedai ni..snap dari luar je..

      Delete
  5. Yang ni lain sikit senibinanya. Bersihnya jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik senibina masjid ni...bersih betul kwsn perumahan dkt masjid ni..bagus mcm ni..

      Delete
  6. Replies
    1. makanan & hotel quite reasonable...cuma entrance fee saja yg mahal..

      Delete
  7. Teringin nk pergi xian sbb nk pergi muslim quarter nk telan di street food tp ntah bila berangan je dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ikot ... tapi kang sss tak bagi.

      Hahaha

      Delete
    2. JM & nhhas bolehlah gi sama2..

      Delete
  8. Masjid tu kira terletak bedekatan lah ye kak Nohas..x masuk tgk ruang di dalam kea

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid di Damaishi Street tu dekat2 jg...mcm setiap kwsn perumahan ada satu masjid..tak masuk sbb takut nak masuk sorang2..hehe..

      Delete
  9. JM ni hantu tauhi kalau 5 keping 5 yuan murah tu sekeping lebih kurang 60 sen..ada sos x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tauhi tu apa jm.

      Kih kih kih

      Delete
    2. tauhu tu dah ada perasa sendiri, sos takde, kalau ada lg best..

      Delete
    3. nhhas..sian JM..usik-mengusik bawa bahagia..

      Delete
  10. Wahhh ni memang best.
    Lebih2 lagi bab makanan tu.
    Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab makanan tu mmg best..should try semua local foods..

      Delete
  11. wow ancient mosque...mesti ada history yang menarik,sedap mata memandang tengok persekitaran bersih,mcm ni gayanya memang bole kenyang dgn street food je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg terliur je tengok street foods..hihi..surprise sungguh tengok kwsn yg begitu bersih, bagus residen kat situ..masjid yg ancient, menarik senibinanya..

      Delete
  12. Menjadi juga walau jln sensorang. Yg menarik tu walau sepanjang tu ada beejualan tapi bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suspens jg jalan2 sensorang tu yg snap cepat2..tapi rasa mcm selamat je..kwsn masjid..

      Delete
  13. persekitaran bersih makanan halal wah best sgt tu..mesti ramai yg duk berangan nk pi sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab makanan yg best..hehe..persekitaran tu bolehlah, tempat yg ni yg tersangat bersih..

      Delete
  14. Masuk dalam masjid x? Nak tengok architecture dalam jugak!

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak masuk sbb nk cepat..rugi pulak rasanya tk tengok dalaman..huhu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...