Sunday, November 20, 2016

China : Xi'an - Suasana Pagi di Muslim Quarter (Part 1)

Day 2 di Xi'an. Teruja nak memulakan misi JJCM...jom, jom, jom..

Keluar je pintu hotel..perghh...sesak..traffic jam..

   macam2 jenis kenderaan ada - kereta, teksi, van, tuk-tuk, motosikal, skuter, basikal elektrik, basikal biasa, yang berjalan kaki lagi

Ada pasar pagi di lorong ni - berjualan sayur-sayuran di tepi-tepi jalan. Suasana sungguh sibuk, sungguh meriah, masyarakat Islam kaum Hui keluar membeli barang-barang keperluan harian.


dari Xichang S Alley - kita corner ke kanan

Dah sampai di Miaohou Street, jalan besar yang tak berapa nak besar

 
ramai yang menjual daging di tepi-tepi Miaohou Street
berjalan kaki tu pemandangan biasa di sini
ramai je orang berjalan kaki, ke sana ke mari

gerai daging - daging makan ruji Muslim Hui Xi'an

Join the local, berjalan kaki, jumpa habuan yang pertama pagi ni.

kuih bijan rangup inti gula, beli satu, harga 2 yuan

Jalan lagi, jumpa gerai jual roti ni, kesan dari 'laluan sutera'..ni bukan orang China...macam orang timur tengah..


Meneruskan perjalanan, jumpa gerai makcik ni, jual roti berinti tauhu/telur dan sayur-sayuran..nampak sedap...nyum, nyum..

 ada telur, ada tauhu
beli satu, bubuh inti tauhu, harga 4 yuan

macam2 jenis sayuran 

 duduk makan di sini, gerai depan tu jual sup pedas
beli semangkuk, harga 5 yuan

sarapan pagi - roti dan sup pedas
beli satu je, kongsi, takut tak memenuhi citarasa 
tapi dua-dua makanan ni memang sedap

Dah habis makan, misi mencari masjid pulak. Gerai makcik ni dah dekat simpang empat, check kat peta, ada masjid lama di seberang jalan..

 . bangunan luar ni tak menggambarkan yang ianya masjid
mula-mula tu ragu-ragu juga nak masuk, dalam peta ditulis 'Mosque West Temple', dah ada mosque, ada temple pulak..huhu..sesuka hati je..

ada ukiran-ukiran haiwan pulak..huhu..jengok-jengok kat dalam
nampak lelaki pakai kopiah...yeayy, masjidlah ni..jom masuk..

Taraa...

masjid berkubah hijau     

Masjid pertama dijejaki di Muslim Quarter. Tak tau apa nama masjid ni, semua dalam tulisan Cina. Snap dari jauh je..

Jom sambung berjalan lagi...

50 comments:

  1. Wah, semua makanan di cuba... boleh 'masuk' oklah, tapi kalau saya mmg payah sikit nohas. tekak saya ni payah nak terima sesuatu yang lain dan baru. Tapi berjalan di tempat org inilah yg bestnya kan, merasa makanan dan masakan mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jumpa gerai makanan je, rasa nak cuba semua..tapi ok jg masakan mereka, ada rasa..bolehlah diterima tekak...ada jg makanan yg kurang selera nk makan..

      Delete
  2. Kadang SS pon pelik jugak... dah mosque... temple pulak kan... kat China je ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan..mentang2lah masjid tu ada ciri2 senibina cina..depa ingat temple jer..huhu..

      Delete
  3. Kat muslim street tu... better makan runcit runcit jek dulu... kalu sedap baru tambah... sebab kadang looks nampak sedap... tapi rasa x kena tekak kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu beli satu dulu, takut tk sedap kecuali sate kambing, kena beli sorang satu..itu pun tk cukup..hehehe..

      Delete
  4. syok kalau nk masak2 di xian ni sebab byk bahan mentah halal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan mentah halal mmg mudah sgt nk dapat..sayur2 depa besar2, subur sungguh bumi China ni..

      Delete
  5. alahai nmpak sedap2 makanan .. banyak plak tu kan...tinggal pilih...
    Mosque West Temple? alamak, menghairan kan tu sbb ada ukiran haiwan.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepjg jalan ada je gerai2 makanan, tu yg tk tahan, asik nak cuba je makanan depa...mmg ragu2 jg bila tgk ukiran haiwan tu..zmn dulu depa tk tau kot..

      Delete
    2. kiranya dr segi makanan tak susah sgt lah kan.. Dari segi bahasa susah tak nak berkomunikasi?

      Delete
    3. makanan halal mmg melimpah-ruah..hihi..berkomunikasi mmg payah, kt bhg ramai tourist tu bolehlah depa faham english sikit2..sib baik ada handphone, tunjuk harga kt hp je..

      Delete
  6. Masjid tu macam baru... kurang senibina kecinaannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tembok batu & entrance tu ada ciri2 senibina cina, masjidnya lain sikit designnya..ada kubah, ada arab influence..nmpk baru jg..

      Delete
  7. Jalan2 ke negara orang senang nk dapatkan makanan halal penting juga bolehlah merasa pelbagai jenis masakan mrk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. misi jalan-jalan cari makan di Xi'an sbb ramai org Islam..mmg nak rasa makanan2 depa ni..

      Delete
  8. Bestnya Nohas kaknoor pun smaa Swetie susah mk mencuba makanan baru takut tk terlepas kt tekak ni
    Enjoy ur holiday dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pun 'trial & error' makan makanan depa ni, beli satu dulu, tengok sedap ke tidak..tapi sate kambing tu mmg sedap banget..

      Delete
  9. meriahnya xian..syok kan boleh cuba mcm2 makanan baru tanpa was-was,cantik masjid tu,gate je nmpak klasik

    ReplyDelete
    Replies
    1. meriah dgn makanan..setiap pelosok ada je org berjualan..makanan tnpa was-was..entrance dia nmpk ancient sikit, masjid kelihatan baru..

      Delete
  10. Kalau makan angin tetiba jumpa juadah yg jual org Muslim mestilah lega tak terkata. Nak makan apa pun dah tak cuak. Ok juga bila sedap boleh beli lagi.

    Masjid/mosque dia ala-ala architecture cinalah dah mereka tu cina kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. misi mencari makan di Muslim Quarter, mencuba makanan depa ni..

      masjid yg ni ada Arab influence sikit sbb ada kubah dan minaret, kalau architecture cina tkde kubah..tempat solat utama mcm dewan..

      Delete
  11. tak pernah lagi sampai sini..
    teringin nak travel.. mesti best! cantik sangat gambar pemandangan tu
    btw, jemput singgah tempat saya ye.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah di sini..

      In shaa Allah, bila ada perancangan, akan sampai jg, sooner or later...

      Delete
  12. Menarik... okay cepat sambung lagi

    ReplyDelete
  13. macam-macam makanan cina...kadang kala tekak tak boleh masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 nak try..Alhamdulillah, so far, bolehlah nak telan..sedap2 jg..

      Delete
  14. ramai china muslim di sana ya..5 yuan kalau duit malaysia brapa ?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. di Xi'an mmg ramai Muslim etnik Hui..mostly tinggal di Muslim Quarter..5 yuan lbh kurang rm3.12..exchange rate masa tu 62.5

      Delete
  15. meriahnya, teringin nak ke xian sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, akan jejak jg sooner or later..

      Delete
  16. Ramai orang sana yang lebih suka berjalan kaki, berbasikal n naik motor jer yer katanyer... senang nak bergerak, tak jem sangat kot yer..
    Cantik masjid hijau tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Bunda, ramai yg berjln kaki, naik kenderaan tu semua, sbb jalan2 kt Muslim Quarter ni tak besar sangat..tuk-tuk pun banyak jg, selit-menyelit, asyik bunyi hon je, mintak laluan..

      masjid kaler hijau..cantik..

      Delete
  17. Harga makanan dia mesti murah kan. Tapi seronok bila tenguk ramai umat islam bertudung sambil berjualan. Takde lah rasa cuak nak mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg belah sini mmg murah sebab bukan tumpuan pelancong, kebykan local people...terasa mcm kt m'sia cuma depa ckp cina je..sgt best mencuba makanan cina yg halal..

      Delete
  18. Banyaknya makanan2 menarik kat situ sis... fuh rambang mata nak pilih breakfast :'3

    Huhuu ha'ah kan, boleh jadi confusing tu dengan penampilan luar bangunan yang macam tu, keliru antara mosque dengan temple XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak beli semua makanan yg jumpa..hehe..mmg dari luar mcm confuse sikit dgn bangunan ni, tak mnggambarkan ianya masjid..cuma nmpk lelaki berkopiah putih keluar masuk..

      Delete
  19. Nampak sedap makanan tu...dah petang2 ni, lapar pulak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti & sup pedas tu mmg sedap..licin dimakan..hihi..

      Delete
  20. Kalau JM mesti cari mee tarik ngan sate kambing..adeh terliur plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat bahagian ni, takde jual sate kambing pagi2..depa byk jual roti + sup kambing..

      Delete
  21. Kak. Etnik hui ni yg selalu gaduh ngn kjn china sbb kna tindas tu ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg selalu gaduh tu yg kat Xinjiang, etnik Uyghur..

      Delete
  22. Ms kita g mekah hrtu. Jumpa makcik pakcik jemaah haji dr china...
    Comel n sgt nice...

    Petugas haji dr china pun hensem n muda.... ehhhg ... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..skodeng petugas haji, ye..hehehe..

      Delete
  23. Baca entri akk... terasa lak nk g Xi'an...

    Hihihi...

    Akk jom g lg skali jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. cukuplah sekali..

      kali gi lg, nak transit kt Xi'an, nak gi Linxia - Serambi Mekah China..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...