Sunday, December 18, 2016

China : Xi'an - Masjid Dapiyuan dan Xiaopiyuan

Assalamualaikum....

Sambung jalan-jalan di Muslim Quarter sebelah utara...

Di simpang Dapiyuan Street, ada satu masjid lama..Masjid Dapiyuan. Jom pi tengok..


 tembok batu berukir

 mesti ada taman

 cantik senibina cina

 dewan solat utama

 pedang antik

waktu solat

Perjalanan diteruskan lagi disepanjang Dapiyuan Street, ternampak gerai Yayan Fried Rice, tutup pulak...huhu...rasa nak nanges tepi gerai..ada forumer pernah makan di sini, sedap katanya...takde rezeki...

industri kecil buat roti putih keras

 industri buat roti warna coklat dan juga maruku

 roti & maruku

 singgah gerai pakcik ni nak beli kuih, nampak sedap
habislah pulak, takde rezeki

Dah sampai jalan besar, corner kiri masuk Maixian Jie, jalan lagi ke utara..mencari masjid yang ke 10..


Tengok peta, ada satu lagi masjid di Xiaopiyuan Alley..jom cari..

pintu masuk Masjid Xiaopiyuan

cantik kawasan masjid ni

 dewan solat utama 

Alhamdulillah, dapat juga menjejaki 10 buah masjid di Muslim Quarter. Masjid-masjid yang pelbagai bentuk senibina, ada yang berkubah, ada yang tidak, ada lebih kurang sama senibinanya. Setiap bahagian Muslim Quarter, ada masjid untuk kegunaan kariahnya.

Rasanya dah habis cover seluruh Muslim Quarter, dari barat ke timur, dari selatan ke utara. Selesai doh misi jalan-jalan cari masjid. Mission accomplished.  

Berjalan balik ke Beiyuanmen. My sister balik ke hotel, saya ada satu lagi itinerary di Beiyuanmen..

Bersambung..

26 comments:

  1. Kebanyakan ruang solat utama lebih kurang sama... masjid Niu Jie kat Beijing pun macam tu juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid dibina zaman Dinasti Ming lebih kurang sama bentuknya..

      Delete
  2. Terima kasih atas perkongsian. Jadi teringin pulak nak ke Xi'an

    ReplyDelete
    Replies
    1. recommended utk travel ke Xi'an...melihat budaya Muslim China..

      Delete
  3. Bestnya pergi jejak masjid. Moga dapatlah saya jejak ke sana juga nanti. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, kos travel di Xi'an quite reasonable jg..tkdelah mahal sgt..

      Delete
  4. banyaknya masjid di xian yg kekal dgn tradisi senibina china menarik sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam satu kawasan yg kecik ada 10 buah masjid..ramai pulak tu yg solat berjemaah..mmg respek lah kat depa..

      Delete
  5. No ni pandai aje kata maruku. Entah-entah tu macam mee siput tapi besar. Kalau buat masak ala-ala spaghetti macam sedap tu kakak tengok:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..betul gak tu, entah2 mee sanggul..yee mee..

      Delete
  6. Tapi yg jelas masjid dia nampak usang tapi menarik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jemu tengok masjid2 depa ni..menarik..

      Delete
  7. Kak.. Makanan kat situ mahal2 tak? Atau jauh kebih murah dari Malaysia? Dalam kepala dah berangan kalau p sana nak habiskan duit dengan rasa semua makanan yang ada di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau convert ke duit M'sia, mahal jg. kalau nak rasa semua makanan, takyah convert, belasah je..

      Yang paling murah pernah makan kt restoran ialah liangpi, 8yuan = RM5.00. Streetfoods mostly harga 10yuan = RM6.25..tauhu kari yg sebesar tapak tangan tu pun 10yuan..

      makanan yg paling murah yg prnah beli ialah pau kecik harga 1.50yuan = RM0.95..kuih muih semua harga 2 yuan ke atas..

      Delete
    2. Erk.. Boleh tahan juga kan kak.. Alamak. Rasa macam angan2 musnah

      Delete
    3. takyah buat conversion..hihi..pejam mata, beli..bukan selalu gi sini..

      Delete
  8. Sukalah.. senibina dia cantik dan unik..
    tetibe nampak makanan.. alahai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ancient mosque..senibina zmn dinasti ming..

      Delete
  9. Nice buildings, masjid cantik2, suka tengok pintu/gate bulat tu X3

    Maruku pun adaaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsn masjid cantik, mesti ada taman..
      hehe..maruku kot...

      Delete
  10. Wow tahniah dpt menjejak 10 masjid di xian,mnarik tengok senibina yang lain dari msia,Alhamdulillah ramai jemaah...makmur masjidnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, mission accomplished..menarik senibina masjid di sini, mmg lain dari di M'sia..ramai yg mengimarahkan masjid..

      Delete
  11. lawanya masjid2 ni ada sentimental value disitu. alhamdulillah.. hati rasa macam nk travel sini tp currency sedihhhh ku melihatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid2 yg dh berusia beratus tahun, tapi still kukuh & masih boleh digunakan lg..

      currency M'sia ke yuan china, still ok lg..jgn mcm riyal, dah melebih RM..huhu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...