Tuesday, December 6, 2016

China : Xi'an - Suasana Malam di Muslim Quarter

Masih lagi di hari ketiga di Xi'an..

Lepas balik dari Terracotta, berehat-rehat sekejap, kendian bersiap-siap untuk keluar, pukul 5 petang tapi hari dah nak gelap..

 di Beiyuanmen..masa ni baru pukul 5.23 petang

masuk ke Xiyang Shi 

 sedap kuih ni, macam kuih lopes de squeira
kuih pulut ditabur serbuk kacang dimakan dgn air gula merah

peti surat kaler hijau

 gerai jual kuih pisang kaki, beli satu, harga 3 yuan
sedap kuih ni, manis ada inti

Masuk ke Guangji Street, keadaan sesak dengan tuk-tuk, sebab jalan ni bersambung dengan jalan besar, West Street..

 tiram & mutiara

Jumpa gerai kuih pisang kaki makcik ni, recommended beli kuih di gerai ni sebab ada lima jenis inti

ada inti badam, kismis, osmanthus, black seed
ada ditulis dlm Mandarin & English - harga 3 yuan jg

 restoran ni popular, masuk tv china

 kole kacang versi cina

ni tatau apa benda, kimchi kot

Menyusuri Guangji Street sampai ke pintu gerbang Muslim Quarter di sebelah selatan, dekat Parkson shopping mall..

 pintu gerbang ke Muslim Quarter dari West Street
 

 
Parkson shopping mall, grand nya

Masuk, window shopping kat Parkson sekejap, sambung berjalan menyusuri West Street, ingatkan nak pi tengok Drum Tower dan Bell Tower disirami cahaya lampu di waktu malam. Tak jadi, sebab esok dah nak check-in di Wenyuan Hotel, dah dekat, boleh lepak-lepak di taman depan hotel sambil menikmati pemandangan malam Drum & Bell Tower..

Berpatah balik ke Xiyang Shi, cari dinner pulak. Sejuk-sejuk begini, rasa lapar je..hihi..tenaga banyak digunakan untuk membakar lemak, berhibernasi..lagipun makan mee tak kejap perut...*alasang*

Banyak restoran di kiri-kanan jalan, last2 masuk restoran ni..sebab tengok ramai yang makan di sini..penuh sesak, sedap le kot..


Nak order tu yang masalah, sib baik ada gambar, main tunjuk-tunjuk je...

 suasana dalam restoran, jam pkl 7.40mlm
nampak tong teh cina, kena ambik sendiri

Meh tengok, apa yang berjaya diorder..
 
tak tau nama, cold dish - appetiser, sedappp..
buah teratai, timun, lobak putih dengan spicy beancurd skin 
 harga 15yuan
 
Yang Rao Pao Mo lagi - kali ni dengan glass noodle
roti keras dah siap dipotong kecik-kecik
harga - 20yuan  
  
Dah makan, jom balik. Nampak banyak skuter parking di tengah-tengah jalan Xiyang Shi. Ramai lelaki Muslim berjubah putih, berkopiah putih, sedang berdiri dan bersembang di tepi jalan di sebelah kanan. Ada yang menegur, Malaysia? Malaysia? ya, Malaysia..tanah airku..

Toleh ke kanan, tiada kedai di lot tersebut, lapang je macam dewan kecil, nampak ramai lelaki sedang duduk di sekeliling meja. Di atas meja, ada sekujur jenazah sedang terbaring ditutup sehelai kain hijau..Innalillah..ada kematian lagi.

End of Day 3.

16 comments:

  1. Replies
    1. kuih pisang kaki ni sederhana besarnya..

      Delete
  2. Menarik tengok makanan mereka. Teringin suatu hari nanti dapat jejak ke Xi'an. Akak ambil pakej ke pergi sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi sendiri dgn my sister...makanan mereka mmg menarik, mencuba local foods..

      Delete
  3. Pisang kaki dia buat kuih macamanalah agaknya tu - kakak jadi tertanya-tanya pulak. Kreatif mereka kan. Buah teratai tu masak macam kita juga nampaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih pisang kaki ni cara buatnya macam cekodok pisang...pisang kaki dihancurkan (diramas-ramas) dan dicampur dgn tepung dan bubuh inti..

      rasanya ini first time makan masakan yg ada buah teratai.. sedap..crunchy..

      Delete
  4. Replies
    1. tiram bela ni..mutiaranya tk brp cantik..

      Delete
  5. MACAM2 KUIH N MAKANANNYA BOLEH PILIH N RASA TANPA RAGU YA NOHAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 kuih muih ada, macam nk rasa semuanya je..hihi..

      Delete
  6. Bestnya.

    Tetiba teringin nk g xian

    ReplyDelete
  7. dish apa yg best kat restoran popular tu...besar kualinya

    ReplyDelete
  8. Woah ada aktiviti mengorek keluar pearls dari pearl oysters kat tepi jalan :0

    Tudiaa Parkson dorang... grand betul! X3

    Ooh cold dish tu bukan letak buah teratai tu sis, itu akar/ubi teratai (lotus root) yang direbus dan dipotong tu, rupanya memang macam tu. Sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepi jalan je buat kerja mengorek pearls..hihi..terpana tengok Parkson ni, besaq betul..

      ooo..ubi teratai ya..hihi..first time makan...tak rebus kot, sebab rasa crunchy, macam salad..mmg sedap, depa bubuh chili flakes je..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...