Friday, February 26, 2016

CNY Celebration 2016

Hari Jumaat lepas ada acara jamuan di office sempena sambutan Tahun Baru Cina. Sebelum jamuan, ada Lion Dance..lion nya warna pink..menarik..


Di reception area

Kemudian lions masuk office.. 

menuju ke bilik big bos

Selesai lion dance, acara jamuan bermula dengan menggaul 'Yee Sang'..
 
Yee Sang ni salad ikan & sayur-sayuran + sos. Wikipedia describe Yee Sang  'a Teochew-style raw fish salad. It usually consists of strips of raw fish (sometimes salmon), mixed with shredded vegetables and a variety of sauces and condiments, among other ingredients'.
 

Makanan - nasi lemak Tangling, mee kari, sate, roti jala, kuih-muih & buah-buahan

Round 1 - mee kari yang sedap

Yang best kali ni, semua staff dapat ang pau dari Director's wife..xie xie..

Till then, have a nice weekend.

Sunday, February 21, 2016

Kerana Jokkmokk

dua malam ku jadi tukang perabut..hehe..tukanglah sangat. 

Setakat pasang meja dan kerusi ikut manual yang dibagi, sonang gitu tapi stress juga.  

Inilah akibatnya beli perabut kat IKEA, ikut citarasa my sister lah ni..asyik, asyik IKEA. Seperti biasalah, perabut IKEA style 'ready-to-assemble'. Kalau saya lebih senang beli di kedai perabut biasa, order, bayar, balik rumah, tunggu lori datang hantar barang, terus boleh guna.

Nak kelainan, nak design yg moden, so Ahad lepas, ke IKEA Cheras. Misi mencari meja makan..

customer-friendly, takyah nak tolak troli hingga ke kereta
cuma tunggu kenderaan di sini untuk loading barang2 belian 

masih lagi mood CNY

Jalan-jalan di IKEA memang ralit tengok furniture display..salah satu yang ni..tema black & white..


Trademark IKEA ialah warna-warna perabutnya yang polos atau 'nude' colours seperti hitam, putih, beige, warna-warna asli..yang tahan sepanjang zaman..timeless..

Misi mencari meja makan pun bermula..campur, tolak, darab, bahagi..akhirnya ambik yang ni..Jokkmokk...satu meja dan 4 kerusi. Cari kat gudang, semuanya diisi dalam satu kotak, bayar dan terus dibawa pulang.  Sebenarnya, IKEA ada servis hantar ke rumah, tapi memandangkan esok semuanya kerja. takde sapa kat rumah, so bawa balik sendiri..

Nak mengangkat kotak ke tingkat satu, memang hazab..tapi Alhamdulilah, dapat diharungi jua..

Isnin malam, lepas balik kerja, mulalah aktiviti bertukang..my sister dah start memasang meja..

buku manual dan segala mak nenek skru

meja dah siap dipasang

so, sekarang tinggal pasang kerusi pulak....buka buku manual, ada step-by-step instruction..pengalaman pertama pasang kerusi sendiri..

manual

komponen kerusi
cara-cara memasang skru untuk tempat duduk

kerusi dah siap, nak pasang skru kat tempat duduk

gaya pro..hehe..poyo

berjaya..semuanya dah dipasang skru
bolehlah tukar profession lepas ni..hehe..

Pasang satu kerusi tu je..hihi..sebab stress. Malam Selasa sambung baiik. 

Akhirnya..Jokkmokk..
ala-ala countryside Sweden..hehe..

Fuhh..lega..dah siap..so siapa-siapa yang datang ke rumah saya, silalah duduk diatas kerusi hasil pertukangan tangan, tulang empat kerat saya ni ya..handle with care, ok...bagi mereka yang macam tak berapa nak confident, bolehlah bersila di atas karpet..hihi..  

Till then, enjoy your Sunday..

Saturday, February 13, 2016

Kudap-kudapan

Assalamualaikum...

Weekend again..

cerita tentang makanan lagi. Kali ni kudap-kudapan pulak.Jom tengok kudap-kudapan yang *drooling* ni, banyak dijual di shopping complex.. 

Mr Chizu

Mr Chizu jual signature kek keju yang begitu lembut sekali - melt in the mouth, not in the hands
 
Kek keju ada tiga perisa - teh hijau, chocolate dan original

sebelum dimakan, panaskan di oven/microwave...hmm...tak sempat..
terus ngap.. 

 nyum, nyum..

Cinnabon

pelbagai jenis bun - chocolate, vanilla

Auntie Anne

pelbagai jenis pretzel

Churros @ Kulcats Bario, TTDI
 
Dan yang ni, beberapa kali dah pergi Akubekam TTDI, asyik menjeling je, tak tahan, so at last, order juga..

6 pieces @ RM10

permintaan ramai - terpaksa menunggu

ada sos pencicah

yang mana satu pilihan hati...semuanya sedap..
selamat bercuti di hujung minggu

Monday, February 8, 2016

Selera Street and MARAkesh

Assalamualaikum..selamat bercuti semua. Cuti-cuti ni kemanakah kita? Tak sanggup nak menempuh 'traffic jam' di highway, kita duduk KL je lah. Dah balik kampung minggu lepas, sempena cuti Hari Wilayah.

Ini cerita cuti Hari Thaipusam. Dah berjanji untuk belanja anak-anak saudara di Seoul Garden. #Janji ditepati. Yang abang dapat good result dalam PT3, yang kakak tengah tunggu result SPM. My sister dgn sorang lagi anak saudara tak join sebab depa tak minat makanan Korea..huhu... 

Seoul Garden yang paling dekat sudah tentulah di Sunway Putra Mall. Sebab awal sangat datang, Seoul Garden buka pukul 11.30pagi, ronda-ronda dulu mall ni. Jom check it out Selera Street, di tingkat 5.


Sebagaimana namanya, begitulah realitinya..tempat makan-makan berkonsepkan tahun 60'an. Ada banyak juga restoran yang famous seperti Boat Noodles, Teochew Chendol, Bakar Station, Kebab Turki..

rojak, asam laksa & cendol
 Lorong Seratus Tahun
Taiyaki, Kebab Turki
 
tempat photoshoot - Warung Haji Putra
kedai runcit Ah Huat
  untuk ke pesta??

Menarik juga konsepnya. Kami tak makan di sini, simpan perut untuk mencekik habis-habisan di Seoul Garden. Dah habis makan di Seoul Garden, bergerak ke Medan MARA untuk join my sister cari barang di sana. Teringat yang kedai komputer/handphone ala-ala Lowyat dah dibuka di Menara MARA. Jom check it out..

 MARA Digital

 Ramai juga pengunjung di hari cuti

MARA Digital menempatkan peniaga-peniaga komputer dan handphone Bumiputera. Walaupun tak besar macam di Lowyat Plaza, tapi ok juga. Bumiputera pun boleh berniaga handphone original, pasaran sangat luas.

Ternampak tulisan Marakesh di atas tulisan MARA Digital. Tertanya-tanya juga apa benda Marakesh tu..nama lebih kurang sama macam Marrakesh di Morocco tu. 

 M-A-R-A-kesh rupanya..hihihi..

Ada banyak outlet jual jubah, tudung, spa pun ada..konsep ala-ala tradisional street shops..berwarna-warni..

  

Menarik konsepnya. Mungkin kalau bukan cuti umum, lebih banyak kedai-kedai dibuka dan lebih meriah..check it out.

Wednesday, February 3, 2016

Hadiah dari Sahabat Bloggers

Assalamualaikum....

Entri ni dedicated khas untuk dua orang sahabat bloggers, Farrah from FAMF Tower dan my 'lil sister nhhas @ Real Life is Real. Alhamdulillah, syukran, xie-xie, diatas kiriman hadiah yang awesome.

1.
Dapat hadiah dari Farrah sebab berjaya jawab semua soalan dengan betul...yuhuu..fly me to the moon. Soalannya, memadankan gambar dengan peribahasa. Huh! dah lama tinggalkan subjek Bahasa Melayu, sesi mengetuk kembali pintu serebrum otak sambil mengetuk keyboards..ask the www..hihi.. 

Hadiahnyaa..notepad dan dangling item bentuk kunci yang comel..super cute!!


Knowing Farrah through her blog, tak ragu-ragu mengatakan hadiah-hadiah ni hasil kreativiti Farrah sendiri..made with love...saranghae...
 

Notepad dengan cover gambar nota muzik dan building skyline (gambar header blog FAMF Tower), siap ada magnetic page marker...that's very thoughtful of you..I like!! Sesiapa yang nak buat kraftangan, boleh intai-intai blog Farrah, lots of idea, lots of fun, lots of recipes also..cheers..

2.
My 'lil twin sister, nhhas @ Huda bagi dua hadiah, gracias sis. Sekeping poskad dari New Zealand dikirim di angin lalu (baca: via airmail)..bikin hati teruja mau jejaki Milford Sound, Fiordland, New Zealand...Subhanallah, cantik kan..


Bila baca kisah Huda driving di malam hari, 8 jam tanpa henti dari Pulau Utara ke Pulau Selatan..perghh..memang tabik spring..lepas tu pulak driving di jalan yang ibarat ulau melengkau ditepi pagau...corner baring segala..kalah litar lumba F1 Sepang...she proved that when the going get though, the tough gets going..jangan mengalah...bersusah-susah dulu untuk keriangan berganda..

Hadiah kedua diterima tengahari semalam..a bundle of joy...hihi..bundle poslaju..arigato gonzaimas, sis..bersusah-payah hantar guna poslaju. Dapat hadiah kerana meneka-neka jawapan untuk gambar-gambar ubat...banyak salah..huhu..dan juga buat entri Jom Berkenalan dengan ubat...sharing is caring..

Tadaa..inilah hadiahnya...

  tudung dan brooches

 brooch alphabet - NH..our initial..kan..kan..

Alhamdulillah, kerudung bercorak batik ada tiga tona warna..buleh digayakan dengan baju bercorak polos...love it, Huda..

-----------------------------------
Kepada Farrah and Huda, thanks a lot...you made my day. Semoga hari-hari yang mendatang dipenuhi dengan rahmat daripadaNya..ceria-ceria selalu disamping keluarga tersayang....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...