Saturday, May 28, 2016

Breakfast like DOTS

Apakah DOTS tu? polka dots ke?

Peminat drama Korea, memang tau sangat DOTS ni, yang meletup-letup di seantero dunia...drama Descendants of the Sun...

Dalam drama ni, ada scene hero dan heroin bersarapan di Subway..

 depa makan Club Sandwich

Bila tengok scene ni, tetiba teringin lak nak breakfast Subway, poyo je..pengaruh tv. Selalu beli kat Menara Mara, tapau je..

So, masa anak saudara datang tidur kat rumah, saja acah-acah kat depa, nak breakfast kat mana? nasi lemak simpang? Subway? foodcourt UTC?  

#makcikmalasnakmasak 
#sesekalibelanjaanaksedara

Dan pilihan mereka ialah Subwayy..ok, set..

Outlet Subway yang jadi pilihan, sudah semestinyalah yang di Jalan Sultan Azlan Shah @ Jalan Ipoh...sebab dekat dengan rumah dan senang parking..


penuh kehijauan

outdoor seating



 sambil makan, boleh tengok suasana hijau di luar

 lebih kurang sama, ada kehijauan di luar kedai

 tengah menjamu selera

 ada tambahan - soup of the day (mushroom soup)

 a healthy food, not the drink

Nak order Club Sandwich, mahal le pulok...pilih yang biasa je. Alhamdulillah, kenyang juga makan macam ni...walaupun tak kejap perut (kata orang Utara)...

Happy weekends, u'olls...sedang bersantai-santai di kampung...
paneh-paneh - nak PRK (pilihanraya kecil)..

Monday, May 23, 2016

Cahaya, Bunyi & Warna @ KLCC

Kuala Lumpur City Centre @ KLCC


Walaupun duduk di tengah-tengah bandaraya KL, jarang sekali ke KLCC di waktu malam..depa cakap best..dilimpahi cahaya...

Koleksi gambar-gambar lama, tahun bila disnap dah tak ingat tapi di bulan Disember, masa nak sambut Krismas..

Jalan P. Ramlee

Twin Towers

Menara Maxis

 Ramai sungguh orang bersantai-santai, lepak-lepak di sini di malam minggu..

 sampai baring, bang..nak background twin towers

 belum baring lagi..hihi..

Minggu lepas, officemate ajak ke KLCC lepas kerja, keluar office pukul 8.30 malam..member yang drive, oklah, pening jg basement car park KLCC ni..selalu naik LRT je kalau ke sini..

Dah beli barang, dinner, kemudian tapau pulak sushi @ Sushi King, lepak-lepak depan fountain..tunggu show..first time tengok show ni..huhu.. 


Ramai juga orang di sini, walaupun hari bekerja..

masa ni belum ada sound lagi

show bermula - Light, Sound & Colours

Ada dua pertunjukan

OKlah, untuk menghilangkan stress kerja. Tapi lepas tu stress nak cari kereta sebab tersilap eskalator ke basement..hehe..

Tuesday, May 17, 2016

Steamboat - Flaming & An Nur's

Jom bersteamboat.....

Kalau dulu, cuma ada rebus-rebus saja, tapi sekarang, kebanyakan steamboat dah ada port untuk bakar-bakar jg...ikut market demand..

Pilihan utama untuk steamboat ialah di Flaming di Platinum Walk, Jalan Langkawi, Danau Kota. Harga per pax, rasanya RM36.00++.


Parking mudah dan banyak, ada basement level.

Dah banyak kali juga makan di sini, dulu cuma ada rebus2 je, baru first time bersteamboat dengan 3-in-1 steamboat tower ni....
 
3-in-1 steamboat tower
 diatas sekali untuk stim, bahagian tengah - bakar-bakar, yang bawah sekali - rebus-rebus 

tapi bahagian bakar-bakar tu, tak berapa nak menjadi, berair je sebab terpelowap (istilah sains..hihi) dari wap dari bahagian rebus-rebus.. 


 Apa yang best di sini ialah banyak pilihan bahan2 steamboatnya
side dishes pun pelbagai, air minuman free flow
kuah sup/tomyam pun free flow, kalau surut, depa top up

Sesetengah tempat, seperti di Seoul Garden - kuah sup dan air minuman kena bayar asing (air minuman sekali bayar je, lepas tu free flow). Di Tupai Tupai, kuah sup tak kena bayar, tapi air minuman kena beli asing..air kosong pun tak disediakan..(beberapa tahun dulu, entahlah sekarang ni dah ada ke idok)...memang siksa sikitlah bersteamboat di situ, menahan dahaga..pernah try jg di D'Manggis, Kpg Kuang..slow sikit bab-bab top up bahan-bahan makanan..

Baru-baru ni bersteamboat di An Nur's di Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Kampung Baru. Depan medan selera tepi stadium. Harga per pax - RM35.00.

 bangunan cantik, senibina tradisional

restorannya panjang, bahagian steamboat di belakang sekali

Jangan risau tentang parking, ada tempat parking disediakan untuk pelanggan An Nur's di tepi Jalan Daud. Free parking. Sebelah menyebelah dengan parking untuk Restoran Line Clear.

luas juga dining area
takde orang, sebab baru start pukul 6.00 petang. 

begini pula bentuknya - rebus dan bakar


Overall, tak banyak pilihan seperti di Flaming, tapi bolehlah..

Steamboat ni, tak tau la, nak kata sedap tang mana, pada kuah rebusan kot tapi masa makan jarang pulak makan sekali dengan kuah...lebih kepada ratah-ratah je...ke bila dah rebus2, kuah sup/tomyam tu yg buat seafood jadi sedap..entahlah, rasa sama je semuanya..

Thursday, May 12, 2016

Jom Jadi Pekebun Kecil

Assalamualaikum..

Ada urusan di Majlis Perbandaran Kajang, ternampak risalah ni..


Program Kebun Komuniti. 

Selama ni biasa dengar dewan komuniti, kolej komuniti, ni ada pulak kebun komuniti. Jom, edisi siasat.

Kebun Komuniti - program gotong-royong mengusahakan kebun sayur secara halal, bukan secara haram meneroka tanah kerajaan.  

Kebenaran hanya diberi kepada Jawatankuasa Penduduk (kena lengkapkan Borang MPKj/JPP/LL-01). Tak boleh individu yang mohon, kena melalui Jawatankuasa Penduduk. Hasil tanaman dikongsi bersama mereka yg setuju terlibat dan tidak boleh dijualbeli.

Sesuai dengan objektif program ni, iaitu 
  • Untuk kegunaan sendiri dan komuniti (bertukar-tukar hasil tanaman dengan jiran tetangga) 
  • Mempertingkatkan semangat kekitaan di kalangan penduduk melalui pendekatan bergotong-royong dan bantu-menbantu dalam menjayakan program. 
Macam best je program ni..boleh jadi pekebun kecil, tapi balik kerja pun time bulan bersinar, camner nak berkebun..main farmville je lahh..atau guna kaedah hydroponik...paling senang beli kat pasaraya..hihi..

OK, meh kita tengok apa lagi syarat Kebun Komuniti ni..

Kawasan Bercucuk Tanam
  • dikawasan yg dibenarkan sahaja dan tidak menghalang laluan awam
  • laluan selebar 1 meter untuk ke plot teres dan diantara plot
  • kawasan cerun dan berbukit tidak digalakkan kerana menyebabkan hakisan dan kegagalan cerun
Tanaman Yang Dibenarkan
  • jenis sayur-sayuran, ulam-ulaman, herba dan pokok yg tingginya tidak lebih dari 3 meter
  • yang popular jenis ni..


Jenis dedaun


Jenis buah dan kekacang



Jenis umbisi

 Lain-lain syarat:
  • digalakkan guna baja organik dan kompos; baja kimia tidak digalakkan
  • racun kimia tidak dibenarkan
Huh, habis tu nak guna apa ya? guna bahan organik yang mesra alam seperti :
  • Larutan Minyak Neem (semambu) (Neem Oil)
  • Larutan Bawang Putih dengan sabun 
  • Micro Organism (MO) yang dibenarkan (contohnya BT)  
  • kawalan penyakit secara mekanikal dan kultural seperti teknik pengawalan kitaran kehidupan (Life Cycle) digalakkan (tak faham..)
 *First time baca kaedah organik ni....

Akhir sekali, untuk pengairan, kalau boleh guna air hujan yang ditakung dan haiwan ternakan tidak dibenarkan dalam kawasan kebun....kalau ada yang nak bela ayam, kambing..it is a no-no..

Menarik tak kebun komuniti ni? Kalau menonton program Korean Cuisine & Dining, selalu juga nampak kebun komuniti masyarakat Korea di luar bandar...

Yang ni untuk Daerah Ulu Langat, tak taulah majlis daerah/perbandaran yang lain ada buat program Local Agenda 21 ni...ke cuma sesuai di kawasan2 bandar yang kekurangan tanah..

Berbudi pada tanah, in shaa Allah, akan dapat hasilnya. Boleh jimat duit dapur, dapat sayuran yang segar dari kebun, yang lebih sihat, tiada bahan kimia..

Dah ada ke yang buat kebun macam ni? curious juga nak tau..berjaya ke idok, nak gi melawat..hihi...kena tanya MPKj ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...