Thursday, June 30, 2016

Peristiwa2 Bersejarah di bulan Ramadhan

Assalamualaikum...salam Ramadhan ke 25..

In shaa Allah, lagi lima hari lagi untuk merebut 'offer' peringkat tertinggi, tawaran istimewa di bulan mulia...pecutan terakhir sebelum 'count down' to Syawwal...

Dalam sejarah Islam, ada berbagai peristiwa yang berlaku di bulan Ramadhan. Sesungguhnya puasa bukanlah halangan untuk berjihad. Dah dekat nak last2 ni baru nak up entry ni, takpelah kan..terjumpa pamphlet ni masa kemas bilik...semoga bermanfaat..

Peristiwa agung di bulan Ramadhan, peristiwa Nuzul Quran yang berlangsung pada 17 Ramadhan tiga belas tahun sebelum peristiwa hijrah Rasulullah saw ke Madinah. Al-Quran diturunkan sebagai satu mukjizat dan petunjuk hidup manusia ke arah yang diredhaiNya.

Pada 17 Ramadhan tahun 2-Hijrah, pagi hari Jumaat, telah berlaku peperangan Badar Al-Kubra. Ia merupakan perang besar terbuka yang pertama kali berlaku di antara kaum muslimin dan kaum musyrikin.  Dalam peperangan tersebut, jumlah kaum muslimin adalah lebih kurang 314 orang menentang kaum kafir berjumlah sekitar 1000 orang. Dalam pertempuran ini, kemenangan telah berpihak kepada kaum muslimin dengan gemilangnya.

Peristiwa Perang Badar al-Kubra ni banyak dikisahkan dalam Surah Al-Anfal (juz 9 & 10). Perang ni sangat penting kerana ianya menentukan jalan sejarah perkembangan Islam, menentukan akidah perjuangan kaum muslimin, lambang ketaatan tertinggi pada Allah dan Rasul.

Kedua, perlawanan di antara haq dan batil. Ketiga, turunnya pertolongon Allah dalam bentuk malaikat2 yang turut sama berperang dan terbitnya rasa takut di hati orang2 musyrikin Mekah.

“Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepada kamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut " (Al-Anfal: 9)

Perang Badar juga menyaksikan pengorbanan perasaan peringkat tertinggi kerana yang ditentangi oleh kaum muslimin ialah kaum-kerabat, saudara-mara, sahabat handai, yang mereka tinggalkan di Mekah semasa mengikuti Rasulullah berhijrah ke Madinah.

Tanggal 18 Ramadhan tahun ke-8 Hijrah, Rasulullah saw bersama 12000 umat Islam telah keluar dari Madinah ke Mekah bagi membebaskan kota Mekah. Peristiwa ini dikenali sebgai Fathul Makkah (Pembukaan Kota Mekah). 

Peristiwa ini menandakan berakhirnya peristiwa hitam dalam hidup kaum muslimin yang sebelum ini selalu disiksa atau ditindas bahkan dikepung berminggu-minggu di Madinah oleh pasukan Ahzab (sekutu).

Pada 28 Ramadhan tahun 92 Hijrah, kaum muslimin di bawah pimpinan Tariq ibn Ziyad telah melakukan Pembukaan Andalus (Sepanyol). Para mujahidnya yang berjumlah 5000 orang telah mengalahkan tentera Andalus yang berjumlah 120ribu orang dibawah pimpinan Roderick, dengan itu Andalus jatuh ke tangan kaum muslimin. Di Andalus, umat Islam mencipta tamadun ilmu yang sangat gilang-gemilang.

Pada 15 Ramadhan tahun 658 Hijrah telah berlaku Ma'rakah 'Ainn Jaalut (Perang 'Ain Jalut).  Peperangan ini berlaku setelah jatuhnya Daulah Abbasiyyah. Perang 'Ain Jalut ini menamatkan kekuasaan empayar Mongol yang kejam lagi zalim.

 sumber: wikipedia

Futuh Bilad al-Ghaal (dibukanya daerah "Ghaal" atau dalam bahasa Perancis, Pays des Gualles). Daerah Ghaal ini sekarang letaknya di Perancis juga jatuh pada bulan Ramadhan, di mana peristiwa ini terjadi di zaman kerajaan Islam Andalusia. Penaklukan beberapa bandar di Perancis boleh baca di sini - Umayyad Invasion of Gaul.

Sesungguhnya sejarah telah membuktikan puasa tidak menjadikan umat yang lesu. Namun puasa sebenarnya menguatkan kerohanian di tahap tertinggi. Sebab itulah meskipun menghadapi peperangan dengan fizikal yang lemah, namun umat Islam terdahulu telah membuktikan mereka mempunyai kekuatan mental dan kerohanian yang tinggi.

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Menrentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan
[OST - Saladin : the Animated Movie]

Moga bertambah semangat untuk terus bermujahadah di hari-hari terakhir Ramadhan 1437 Hijrah...wallahua'lam.

Thursday, June 23, 2016

Satu Kegembiraan : Iftar

Assalamualaikum, Salam Nuzul Quran..

"Orang yang berpuasa itu mendapat dua kegembiraan: kegembiraan ketika berbuka puasa, dan kegembiraan ketika bertemu dengan Robb-nya." (HR Bukhari dan Muslim).

Hadis di atas menjelaskan orang yang berpuasa akan mendapat kegembiraan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat.  Kebahagiaan di dunia ini akan dirasakan saat berbuka puasa, kerana Allah telah memberinya kekuatan sehingga dapat melaksanakan kewajipan puasa dan mengizinkan baginya untuk makan dan minum serta hal-hal lain yang sebelumnya dilarang sewaktu dia berpuasa. Dan kebahagiaan di akhirat, ketika dia bertemu dengan  Allah swt, karena dia akan mendapatkan pahala puasanya selama di dunia.   sumber: Ahmadzain

Cerita tentang iftar. Haritu Kak Noor ada publish entry cendawan besar - Portobello Mushrooms berinti Daging dan Keju Mozarella..

Tetiba teringin pulak nak buat...pergi cari bahan2 kat Parkson..sampai rumah, dah pukul 6.30, mula lah bersilat kat dapur...kelentung-kelentang, takde dah nak control2..biaqpi la jiran tetangga nak cakap apa pun..mengejar masa ni..huhu...

cendawan portobello yang besar bagak, ada 4 biji
daging kisar Ramly, guna sliced cheese (murah sikit..hihi)

Intinya saya guna bahan2 basic je: bawang besar, cili kisar, daging kisar dan serbuk lada  hitam, bakar dalam periuk ajaib dan hasilnya, memang juicy...

 buat dua biji, tak cukup..huhu..

 Inti selebihnya buat goreng pasta 
menu berbuka - mee sup, pasta goreng, pai cendawan, bubur lambuk
ikan cencaru bakar & pencicah dan air zam zam 

 Second time, cheese leleh..

--------------------------------------------

Shangri-la lagi, Alhamdulillah. Tahun ni company's iftar di Hotel Shangri-la seperti tahun lepas.


Iftar ni meraikan semua staff dan keluarga, Muslim dan non-Muslim, so memang ramai yang hadir.


Juadahnya...biasalah, buffet Ramadhan.. 

raw oyster & sushi


 penutup - pisang goreng yg sedap

sambil makan, layan live band kat lobby lounge ni
orang pergi solat terawih, ni lepak2 dengar lagu..OMG.. 

-----------------------------------------------------------

Iftar di surau. Marvellous, home-cooked foods. Dimasak dengan kasih-sayang. Ramai juga yang datang membawa kuih-muih, sumbangan untuk berbuka.

Kari kambing seperiuk besar, nasi sedang dimasak
 ayam goreng kunyit

Alhamdulillah, sangat sedap kari kambingnya. Yang best berbuka di surau, dapat berkenalan, merapatkan silaturrahim sesama jiran. Lepas makan nasi, terus bersiap-siap untuk solat jemaah Isyak dan terawih.

Kalau di surau/masjid, boleh je berbuka makan kurma, buah-buahan dan kuih-muih dulu, kemudian solat Maghrib dan lepas tu baru makan nasi, tapi kalau di rumah, memang tak tahan. Mesti nak makan heavy terus, lepas tu mulalah..sengkak...hehe..mengata diri sendiri..huhu..

-------------------

Semoga Ramadhan yang berbaki ni, dijalani dengan peningkatan mujahadah melawan nafsu, istiqomah dalam beribadah wajib dan sunat, terus menerus merebut tawaran pahala yang berlipat-ganda dan menjadi hamba yang tunduk patuh pada yang Maha Pencipta. 

Sekian, wassalam..

Wednesday, June 15, 2016

Posto, Posto

Salam Ramadhan Al-Mubarak..

Posto, posto !!..wait a minute, Mister Postman...

Dua poskad telah selamat diterima dari sahabat bloggers, syukran..

 
  poskad dari Adelaide diterima, dari Mr Khairuddin Lim dari blog Kaki Travel : from Malaysia to the World

baseball stadium

Yang ni dari Kak Noor dari blog Bicara Kak Noor, chef at home in Brunei..tapi sekarang ni chef abroad..di United Kingdom pula..dari London, Nottingham dan sekarang bersiaran dari Bath...

mencipta resipi 'fusion' yang visually pleasing and sangat yummy in the tummy...all about good foods..

 
 Pulteney Bridge, Bath, dibina pada tahun 1770
tuanya jambatan ni..246 tahun..

Bath, sebuah bandar lama yg menarik di UK...Adelaide, Australia's best boutique city..semoga dapat jejak kaki di kedua-dua bandar ni..  

Saturday, June 11, 2016

Bila kena 'rampas'

Assalamualaikum.. Salam Ramadhan ke-6.


Bagaimana kita melayan Ramadhan kali ini? Semoga lebih baik dari tahun-tahun terdahulunya..

-------------------------------------------------

Tajukkk..'bila kena rampas'...suspen bebenor bunyi nye..hehehe..

Sambung kisah cuti seminggu di kampung sebelum puasa haritu..

Selepas balik dari pekan minggu, dah angkat semua barang, berehat-rehat di sofa sambil tengok tv, pukul 2 nak drive balik KL..

Layan rancangan Jalan-Jalan Cari Makan..tiba-tiba bunyi hon di luar pagar..adik dah sampai dari Aloq Staq..
 
Aku jengok ikut tingkap je, malas nak bangun,  tunggu dia parking kereta dulu...tetiba anak sedara dua orang ni, keluar kereta, masuk je rumah, terus 'rampas' remote control tv...tukar channel Astro Ceria..untuk kita-kita aje..

budak Aloq Staq
hang pi mana, hang pi mana

Ini boleh mendatangkan marah!!..hihi..malas nak gaduh, berebut remote control dengan budak kecik..bila dah ada kt depa berdua, memang takde chance le nak tengok channel lain..layan je lah..makcik pun suka tengok kartun...haha..

tudia..remote letak tepi pinggan nasi
dikawal rapi..hihihi..

- Happy weekends -

Wednesday, June 1, 2016

P.067 - Berlenggang pergi

Panas-panas....

Kerusi Parlimen P.067 Kuala Kangsar....

Orang kuale cakap paneh-paneh...kenapalah sampai mencarut...isk, isk..teman tak faham betui la..
 

 first time tengok perisytiharan pilihanraya
ditampal kat dinding pejabat pos

Seminggu duduk di kampung minggu lepas, cuaca memang paneh di kuale. Kalau di belah-belah utara sana, di Kedah, Penang, hujan lebat, ribut lagi..tapi disini panas hingga ke petang..sambung ke malam..

Cuma petang Jumaat je, hujan turun...sebab teman tak bawa payung, meredah hujan (renyai-renyai je pun) dalam misi mencari lemang di pasar malam..

lemang spesial - jagung & pulut hitam

Kalau ke kuale, jangan lupa singgah di sini...Medan Cendol & Laksa MPKK, di tepi Sungai Perak...pekena cendol & lakse kuale..

 
tapi teman makan pasembor, cendol mesti
laksa selalunya masak di rumah
 
Pagi Ahad ada pasar tani di kawasan lembah - orang kuale panggil 'pekan minggu'..dan teman mencari apom lenggang warisan mak tok..

 yeayy...ini gerai nya
apom lenggang 5 keping RM2.00
tapi kena tunggu giliran, ramai pulak, lama nak menunggu
 
 kuali-kuali kecik utk apom lenggang, yang kiri tu kuih dangai
 brother hujung sana tengah masak kuih dangai ni

kuih dangai, sebiji 80 sen, 
sedap kuihnya, lembut & panas sbb dimasak on the spot

Disebabkan mak teman asyik panggil je, gamit-gamit dari jauh, nak balik cepat, sebab bapa teman tinggal sorang-sorang kat rumah (bapa teman tak berapa sihat), terpaksalah teman berlenggang pergi dari gerai apom lenggang ni..beli kuih dangai saja..tak dapat le teman nak khabor, sedap ke idok apom lenggang...nanti kome singgah kuale, beli le sendiri yek...

Nun jauh disana- Jambatan Sultan Abdul Jalil

Pilihanraya kali ni berapa penjuru? 2? 3? 4? entahlah kome...kita tunggu hari Ahad ni..teman tak mengundi di sini...sekian, wassalam..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...