Thursday, August 25, 2016

Menjenguk kebun kecil

Setiap kali balik kampung, mak mesti mengajak kami pergi menjenguk kebun di Kpg Sungai Siput. Kampung ni tak jauh dari rumah kami, dekat dengan Kolej Universiti Sultan Azlan Shah di Chandan Putri.  

Kampung ni dah semakin membangun selari dengan arus pembangunan disekitarnya..spillover effect..dah jadi kampung moden..tapi masih ada ciri-ciri tradisional...i like..

Tanah kebun ni takdelah besar mana, satu lot ada 3 penama, entah macamana boleh beli, teman pun tak tau, kawan-kawan kot. Masa tu teman sekolah lagi. Diantara hobi ayah teman, inilah, beli tanah sikit-sikit, tanah pertanian. The kampung style..

Kat atas tanah ni, ditanam pokok rambutan, manggis, durian, nangka, cempedak, pokok kelapa, pokok buluh. Dulu ada tanaman kontan..hehe..pokok bunga kantan. Dapatlah dijual hasilnya. Ayah juga bina sebuah rumah kecik, ada orang nak duduk, kami sewakan.

Sekarang, kebun ni dah statik, takde perubahan, takde peningkatan, cuma ada apa yang ditanam dulu-dulu je sebab tuannya pun dah tak larat nak usahakan 

 pokok buluh dah tua dan menjulang tinggi, dah banyak kali berjasa tuk buat lemang masa hari raya. Dibawah tu ditutupi oleh pokok kaduk

pokok nangka sedang berbuah lebat

 mak sedang buat galah

 mengait buah kelapa, teman try jugak, tak menjadi..huhu
Galah tu berat jg, terhoyong-hayang jadinya

 hasil kaitan - ada yang tua, ada yang muda
yang tua buat masak gulai, yang muda utk kuih-muih

 kelapa ditebuk tupai
the real one, not the peribahasa..hehe..

 pokok batawali yang pahit berdengung
mak jemur, kemudian blend, bubuh dalam kapsul
makan, buat ubat pelbagai penyakit 

  kaduk naik junjung
pucuk kaduk ni sedap dibuat kerabu

 mengait rambutan, cucu penyewa rumah bergayut kat bawah pokok
seronok benor dia, bermain dibawah pokok, teman tolong kutip buah
sambil snap2 photo

 kambing yang jinak, cute sungguh kambing ni


cucu penyewa rumah bermain dengan kambing
berani benor, dia punya 'pet' kot

 mengintai kambing makan rumput

  penyewa rumah buat kebun bendi kat tanah sebelah
dapat merasa, orang memberi kita merasa

 kebun getah

Dah beraktiviti di kebun, singgah restoran, untuk menghilangkan dahaga..

 
 kemudian ke pekan kuale, 


Sungai Kangsar mengalir lesu

 kedai jahit tepi, beli benang
 
Beginilah selalunya bila balik kampung, menjenguk ke kebun, mengutip hasil berbudi pada tanah...Alhamdulillah..

Monday, August 22, 2016

Google++

Assalamualaikum...salam hari Isnin..

Baru perasan perubahan dalam blogspot ni....Blogger profile dah diganti dengan Google+profile.

Google+ ni dah lama buat tapi jarang sangat guna sebab pakai nama lain. Nampaknya sekarang, nak tak nak kena guna juga, cannot escape anymore. Cuma belum connect sepenuhnya lagi, sebab tu takde new updates dalam my Google+..
 
Bagi blog yang baru saya follow, automatik imej Google+ macam ni yang keluar....jangan kata saya tak follow...huhu..bloggers support each other...kalau boleh nak follow semua my blog's followers tapi ada yang takde link...

Sekian, stay tuned...

Wednesday, August 17, 2016

KFC @ Sentul Raya Boulevard

Assalamualaikum..

Tiga huruf - KFC. Rasanya semua kenal dan tau apakah KFC ni. 

Omnomnom..ayam goreng!!!

Tapi apakah istimewanya KFC kat Sentul Raya Boulevard ni?? 

Ia ialah Community Care project by KFC. Kebanyakan pekerjanya ialah orang kelainan upaya (OKU), mostly mereka bermasalah pertuturan (bisu).
 
Community care KFC restaurant

So, macamana nak order? boleh je, guna jari-jemari tunjuk2 kat menu, kat display board. Setakat ni takde masalah nak order, gunalah body language untuk suruh tapau ke, nak sos lebih ke...
 
 
  KFC dalam bahasa isyarat

Orang kurang/kelainan upaya (OKU) juga insan biasa, yang inginkan kehidupan yang sama seperti insan normal yang lain. Sekarang ni sudah banyak program-program TV yang ada bahasa isyarat. Salah satunya, program 30 minit Ustaz Don. Kagum sungguh tengok translator bahasa isyarat ni..laju betul..

Jom kenali huruf-huruf dalam bahasa isyarat...berbicara dengan jari-jemari...
 

sumber: jmorisson

Semarakkan kasih sayang dalam masyarakat...saranghae..

 

Thursday, August 11, 2016

Khadijah's Kitchen & RISM Charity Run

Sambung aktiviti 'weekend' di Petaling Jaya.

Sebelah malamnya, dah cukup korum, diskusi nak dinner kat mana. Yang paling dekat, A&W, jalan kaki je tapi semua malas nak makan fast food.  So, we had dinner at Khadijah's Kitchen di Seksyen 11, PJ.

Old timers mesti kenal Datuk Khadijah Ibrahim ni, penyanyi tersohor zaman 80'an. Lagu femes...Ku gembira di samping mu...

Dari Shah's Village, kena buat 'one big round' sebab jalan2 utama di bandaraya Petaling Jaya ni dah jadi jalan sehala.
 
 
 interior


Saya dan Mel order Nasi Goreng (FBI) Datin Seri Faridah Sedap Gila - dalam buku menu, tulis macam tu. Meh kita tengok, sedap ke idok...

 appetiser - cekodok sayur

 the main dish

macam-macam ada - nasi goreng, udang goreng, telur mata kerbau
sayur campur, sambal belacan, sate ayam, papadom, timun

Harga - 19.90 set sekali dengan air teh limau ais & dessert of the day. Dessert haritu ialah bubur pulut hitam, yang sangat sedap, lemak berkrim.

The verdict: Memang sedap, recommended. Nasi gorengnya ada petai..

Sarah order nasi putih, asam pedas ikan tenggiri dan kailan ikan masin. Pun sedap juga dengan kuah asam pedas yang pekat, masam, masin serba cukup..

~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Dah habis dinner, singgah outlet A&W yang besar lagi femes kat PJ ni. Sebelah hotel je. Ada dua outlet A&W di sini, satu lagi yang dalam PJ Palms Sports Centre.


 outlet A&W yang femes kat PJ

Beli chicken coney, tapau untuk breakfast pagi esok. Walaupun hari minggu, A&W ni dibuka 24-hour, tapi dah tak sempat nak singgah pagi esok. Awal-awal pagi lagi, selepas Suboh, dah kena gerak.

 memang popular float di sini - root beer + ais krim

Balik bilik, buat persiapan untuk pagi esok. Iron tudung, siapkan kasut. Timbul pula drama sebabak. Mel terlupa bawa stokin...huhu...dah takde mood nak join event. Dia cakap nak tidur je dalam bilik.

Nak gi 7-E, semua dah malas nak keluar. Telefon budak2 lain yg join event, suruh bawa extra stokin. Problem solved.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad, 31 Julai 2016.

D'day. The Run @ Taman Jaya, Petaling Jaya.

The RISM Charity Run. 

Pagi pukul 5.00 dah bangun. Buat warm-up sikit. Sesi regangan. Selepas solat Subuh, makan chicken coney. Breakfast dulu, nanti pengsan, susah.

Joel datang bawa stokin untuk Mel, naik kereta dia ke Taman Jaya..yeayy, save energy. Kalau tak, kami nak jalan kaki je...huhu..jauh juga..

fajar menyingsing

Chiit..kata pukul 6.30 pagi, nak flag off. Masih lagi gelap-gulita. Kelam-kabut kitaorang. Tengok2 pukul 7.00 pagi, baru berlepas.

dah terang

Jumpa member-member office yang lain, ada yang masuk kategori terbuka, berkumpulan, korporat. Teruja..takut pun ada, boleh ke habiskan 7 km tu, dah lah tak training...tawakkal je...ambulance ada..

pelepasan untuk kategori 7km men open
aiseyy...pistol tak meletops pulak..

running women

dah tammat

Alhamdulillah, dapat habiskan larian dalam masa 1 jam. Lebih banyak berjalan dari berlari. Antara kami bertiga, Mel yang habis dulu, saya kedua, Sarah last sebab terpaksa berhenti rehat, kaki cramp.

Overall, we had fun join this event. Memang mencabar minda dan fizikal sebab ingatkan jalan rata je, rupanya ada part yang kena mendaki, turun bukit, terutama di Seksyen 5, dekat Bukit Gasing..

 
 the route

HR manager & PJ office director siap singgah Restoran Raju, pekena teh tarik ...haha..kelakar tapi dapat medal juga sebab HR Manager join group. Ahli group yang lain berhempas-pulas lari..nak score tempat..tak aci, tak aci..

Kami tak tunggu acara penyampaian hadiah (sebab dah tau mesti tak hadiah punya, stock belakang2), terus balik hotel, sejukkan diri dalam air-cond, mandi-manda and check out pukul 12.00 tengahari.

Mel dan Sarah sambung aktiviti di AmCorp Mall, saya balik rumah and zzz..letih giler. Rumah terbuka pun tak pergi..

Sekian, percutian khas di PJ sempena charity run..

Tuesday, August 9, 2016

Shah's Village Hotel, Petaling Jaya

Assalamualaikum...

31 Julai 2016..tarikh keramat. 

Pada haritu saya berlari/berjalan sejauh 7 kilometres di Petaling Jaya untuk RISM Charity Run. Profit dari event ini disalurkan kepada Yayasan Raja Muda Selangor. 

RISM stands for 'Royal Institution of Surveyors Malaysia'.

First time join larian macam ni Ada macam-macam kategori - veteran, group, family, saya join Women Open. Ramai jugalah officemates yang turut serta, bos pun join sama. Company sponsor, untuk women open, bayarannya RM70.

Bila tengok itinerary, flag off time pukul 6.30 pagi. Aigoo, awalnya. Officemates perempuan yang join event ni cuma tiga orang je - saya, Sarah dan Mel. Berhari-hari jugalah memikir camner nak buat, takut lak nak keluar rumah sebelum Suboh, nak solat kat mana. Akhirnya semua setuju tidur kat PJ, senang nak gerak pagi Ahad tu.


Cari hotel dekat event venue @ Taman Jaya, yang paling dekat Shah's Village Hotel.  Reasonable juga weekend rate - RM186 semalam, share 3 orang..huhu..bersemangat waja..

So, hari Sabtu 30 Julai tu, lepas pegi jamuan raya, bergerak ke Petaling Jaya, meredah hujan yang tersangat lebat.

 Shah's Village Hotel, Lorong Sultan, PJ 

 suasana resort 

Shah's Village Hotel ni hotel lama, takde lif

Lobby lounge

 bilik besar dan selesa
 
 facilities yang ada dalam bilik

Jom melawat kawasan sementara tunggu dua orang lagi datang check-in.


 Lobby lounge - yang hujung sekali tu gambar tuan hotel
 

Kolam renangnya sangat 'inviting', tak terasa duduk di tengah-tengah bandaraya...so peaceful.


 "Beautifully landscaped tropical gardens with fully grown palm trees surround the swimming pool, Shah's Village Hotel in Petaling Jaya is traditional, yet elegant and the setting is romantic, intimate and peaceful".

 

"The hotel's Malaysian identity is reflected by the owner's collection of antiques and crafts, which are lovingly displayed in the lobby area"

Banyak koleksi menarik dipamerkan di sekitar hotel.


kacapi

 Rubaiyat of Omar Khayyam
koleksi puisi oleh Persian writer dalam lima bahasa

koleksi porcelain

cak lempong

Ada restoran - Gazebo Restoran


Dah jalan-jalan dalam hotel, kita jalan-jalan di luar pulak. Suasana sangat nyaman selepas hujan.

Sederet dengan Shah's Village, ada stand-alone A&W outlet, PJ Palms Sport Centre, PJ Club dan tempat letak kereta MBPJ yang ada gerai nasi kandar yang famous, Nasi Kandar Zainul.


PJ Palms Sports Centre

Check out PJ Palms Sports Centre ni, macam best je. Happening, macam-macam ada disini. Ada A&W outlet, 50m swimming pool, Seamonkey Dive Centre, boleh belajar snorkeling di sini.



Dan restoran yang pelbagai tema - Waikiki Cafe, Out of Africa, Modestos. Beli ayam goreng A&W, balik hotel, makan sambil tunggu dua orang yang tengah mengharungi 'jam' di Federal Highway..

Bersambung..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...