Thursday, September 29, 2016

7 Bandaraya 7 Beg Tangan

Assalamualaikum...

Wanita dan beg tangan memang tak dapat dipisahkan. Beg tangan pelengkap gaya. Berapa beg tangan seorang wanita tu perlu ada? entahlah, banyak kot..handbag untuk ke pejabat, pergi dinner, pergi kenduri, pergi pasar, pergi jalan-jalan, window shopping, etc..

Saya memang jenis malas nak pindah-randah barang2 dari satu handbag ke handbag lain..hihi..macam le banyak benor handbag nya...

Tujuh beg tangan? sapa ada tujuh handbags? hihi..let's check out Versace seven bags for seven cities collection...

  
Menarik..gambar landmarks di tujuh bandaraya dunia dicetak pada beg tangan Palazzo Empire keluaran Versace ni..

 source: luxurylaunches.com

Dalam bulan Mac 2016, Versace ada buat contest, submit gambar untuk beg tangan ni...dan tujuh bandaraya yang terpilih ialah Hong Kong, Paris, Sao Paulo (erkk..sebab Olympic kot), Beijing, Tokyo, Milan dan New York...weii..Kuala Lumpur takde ke?..hmmm..

Meh kita tengok iconic landmarks yang terpilih untuk tujuh bandaraya tu..

 Tokyo - Mount Fuji

 Sao Paulo - city's skyline

New York - Brooklyn Bridge

Milan - the Gothic Duomo cathedral & Santa Maria delle Grazie

 Hong Kong- city's skyline
Former Canton-Kowloon Railway Clock Tower

Beijing - Temple of Heaven, Forbidden City & CCTV Tower

Paris - Eiffel Tower

 source: lofficielmalaysia
 
Kalau KL, apa landmarks yang sesuai..huhu.. sudah tentulah pilihan ramai..twin tower & KL tower..ye dak..bangunan stesen keretapi lama tu pun cantik juga..kalau nak yang KL punya, edisi cetak sendiri..

Beg tangan ni limited edition..setiap satu, cuma 10 buah je Versace keluarkan. Nak beli pulak, kena gi beli kat bandaraya2 yang berkenaan je..kalau berkenan yang Sao Paulo, kena beli kat butik Versace di Sao Paulo..huhu...ni 'kipas susah mati' Versace je yang sanggup pi beli..baru launch pada 13 September..harganya?? mestilah ribu-ribu kan...edisi terhad...

Edisi mampu tengok je ni...atau beli yang Siam mari...hihi..tak kesahlah kan, takde handbag Versace pun takpe...yang penting dapat jejak kaki di semua bandaraya tu pun ok gak...satu dah pegi, ada 6 lagi..in shaa Allah..

Sunday, September 25, 2016

Prospek Usahawan & Hartanah

Assalamualaikum..

Salam malam Isnin...baru nak update blog...hehe..

Jom baca 'something heavy' malam ni...menambah ilmu perniagaan dan hartanah...walaupun bukan ahli perniagaan, sekali-sekala baca, best juga..mana tau kan..esok lusa kita minat nak berniaga...atau jadi pelabur hartanah mcm Donald Trump..ke dah start?...bagus, bagus..

Walaupun ilmu-ilmu macam ni, banyak bertebaran di internet, boleh baca online, boleh download..tapi tak dapat nak challenge nikmat membaca secara 'face to face' dengan 'real' buku dan majalah..

Jom baca..majalah dalam bahasa Melayu ni...yang diterbitkan oleh Pejuang Media Sdn Bhd.


Prospek Usahawan Malaysia
Meneraju ilmu keusahawanan dan kewangan

Majalah diatas yang ada gambar depannya Dr Azizan Osman ni ialah keluaran kedua pada Mac 2016. Seperti kata editor Zulhilmi Ghouse, majalah ni menyajikan banyak maklumat dan petua untuk perniagaan, khas buat mereka yang baru saja berjinak-jinak dengan dunia perniagaan. 

Diantara kandungan yang ada..


Wawancara dengan ahli perniagaan/pakar motivasi, Dr Azizan Osman memang menarik dengan tip-tip perniagaan. Kunci utama bagi sebuah perniagaan ialah penghasilan duit - jangan buang masa mendapatkan produk terbaik di dunia tetapi tidak tahu cara untuk menjual dan memasarkannya. Kunci kedua - bijak menguruskan perniagaan dengan membina sistem yang betul dalam bidang yang diceburi dan kunci ketiga - pengumpulan kekayaan.

Banyak maklumat-maklumat perniagaan terkumpul di dalam satu majalah - highly recommended.

Jom mendalami ilmu hartanah pula..

Prospek Hartanah Malaysia
Meneraju ilmu pelaburan dan pemilikan hartanah

Majalah diatas ialah isu #21 pada April 2016. Gambar Datuk Bandar KL - Datuk Seri  Mhd. Amin Nordin Abdul Aziz...mungkin ada warga KL yang tak kenal...hihi..

Diantara isu-isu yang ada dalam majalah ni..



Majalah yang memaparkan pelbagai isu hartanah di Malaysia yang boleh dijadikan landasan sebelum pemilikan hartanah dan juga untuk pengembangkan pelaburan berasaskan hartanah. 

Ada nampak kan statement 'Hinggakan Bekas Isteri Dihalau' kat muka depan majalah ni. 

Memetik nota Ketua Editor .."Artikel ni ditulis oleh seorang peguam Nazri Mustafa. Beliau menceritakan kisah seorang lelaki yang sudah menjual rumahnya, namun proses jual beli tersekat kerana pembeli tidak dapat memasuki rumah kerana bekas isteri penjual masih lagi tinggal di dalam rumah itu dan enggan keluar. Sedih saya membayangkan nasib anak mereka. Terkadang dalam hal cinta, benci dan harta, kita buta hati. Apalah nilai ratusan ribu ringgit atau separuh nilai sebuah rumah berbanding kesejahteraan anak? manusia, manusia.." 

Di celah-celah kehidupan, akan ada cerita-cerita sebegini...ada juga yang akhirnya jadi gelandangan kerana tidak mampu menyewa rumah..

Kedua-dua majalah ni memang mengujakan minda dan menambah ilmu..sesuai dibaca untuk semua golongan. Harga RM8.00, saya tak beli, saya baca je sebab company yang beli...hihihi..

Happy prosperous week ahead..

Sunday, September 18, 2016

Jom Exercise @ KL Arboretum

Aktiviti di pagi Sabtu awal bulan haritu. Lama sungguh tak ke sini. Mula-mula datang ke sini tahun 2007. Teringat kat 'arboretum' ni masa tengok citer DOTS la...Descendants of the Sun..

Episod last. Masa heroin tengah riki2 tempat menarik kat jam internet dia ni, tetiba keluar 'Korea National Arboretum'..


Let's walk and get some fresh air. Memang tepat. Fresh air. Back to nature. Jom ke KL Arboretum.

"The word arboretum comes from the Latin arbor, "tree," and the suffix -ētum, "place," making the meaning "a place of trees." The concept of the arboretum goes back even further than the word itself, all the way to the ancient pharoahs of Egypt, who raised and studied trees from other lands. The oldest known arboretum in the Western world is the Trsteno Arboretum, in Trsteno, Croatia, which was established in the 15th century"

"In even the busiest of cities you can often find an arboretum, a sort of museum for trees, where many different types of trees and shrubs are growing, kept for scientific study and for the enjoyment of the general population" - source: vocabulary

Lokasi KL Arboretum ni di Changkat Abang Haji Openg, Taman Tun Dr Ismail (TTDI). On the way nak gi ke Bukit Kiara Golf & Country Resort, kalau ikut Taman Tun. Tapi jangan keliru, di Taman Tun, ada tiga taman - Kiara Park, Taman Lembah Kiara dan Taman Persekutuan Bukit Kiara, semuanya dekat-dekat belaka. Zon Arboretum in sebahagian dari Taman Persekutuan Bukit Kiara.


Parking kereta di jalan ni. Jom start mendaki. Ikut jalan tar.

Dari jauh dah nampak banyak monyet-monyet berkeliaran. Bergayut-gayut di kiri kanan jalan. Nak snap gambar pun takut. Takut dirampasnya, bawak lari masuk dalam hutan, memang menangis tak berlagu la. Tapi monyet-monyet ni tak nampak macam ganas sangat, takde la kacau-kacau orang..berjalan dengan tenang tapi mata jeling-jeling juga..hehe..

peta trek. memula semua akan naik ikut trek 1
jauh juga, lepas tu ada pilihan 3 trek lagi 
 
 di permulaan trek 1
 
amaran oleh perhilitan
 
end of trek 1
 
 Fuhh..walaupun cuma berjalan santai-santai je, tapi kena mendaki, memang semput jugalah. Dah habis trek 1, pilihan ramai, trek 2.
 
 Trek 2 starts here
 
denai keladi

ada wakaf utk melepas lelah, berteduh menanti hujan reda

denai pakis
 
Sungai Penchala bermula di sini

menghampiri garisan penamat

berjalan pulang

Taman Tun di kejauhan

geng basikal pula menerjah, disebelah kiri gambar orang jual telur ayam kampung

food truck - jual kuih nyonya, air soya

bangunan Senior Golfers Association

Bangunan BAKTI Siti Hasmah
 
Selain jalan ikut jalan tar, bagi yang more adventurous, boleh hiking dalam hutan, itu baru betul2 mendaki..lebih mencabar...so, sesiapa yang sedang cari tempat untuk exercise, check it out..

Selamat berhujung minggu..

Wednesday, September 14, 2016

Walaupun kusam, aku suka..

Warna menceriakan suasana. Warna menaikkan mood. Warna cerah menggembirakan. Semasa ke kondominium mewah the Troika, nampaknya semua itu kurang tepat. Warna kusam, tapi tetap menarik..
 
Kondominium mewah di Persiaran KLCC ini direkabentuk oleh firma arkitek British terkenal - Foster + Partners, memenangi beberapa awards diantaranya RIBA International Award, Best Luxury Residential Design by H.D.F.Luxurious Project Asia Summit & Awards.

Di tingkat bawah, ada ruang pejabat, unit kedai dan cafe/restoran.  Restoran juga ada di sky lobby yang dilengkapi dengan 'double volume glass walls' untuk enjoy sepenuhnya view KLCC. View iconic towers ni sangat mahal harganya..


Pilihan warna natural, 'nude' colours untuk common area. Nampak elegan, less is more, tak serabut. Stone colour sebegini is timeless..

Warna kusam menimbulkan suasana tenang..

Friday, September 9, 2016

Satu usaha yang bagus

Assalamualaikum...

Hospital Mesra Ibadah. Hospital Sungai Buloh. 

Kali kedua ayah dimasukkan ke sini, baru perasan, ada bahan-bahan bacaan dan rujukan untuk pesakit mengerjakan solat. Yang bagusnya semua bahan-bahan tersebut diletakkan di dinding berdekatan dengan katil pesakit. Memudahkan ahli keluarga/penjaga menolong pesakit untuk bersolat.


dua pilihan - debu untuk tayamum & botol spray air untuk berwuduk
siwak juga disediakan

Disertakan sekali buku panduan solat untuk pesakit

 panduan solat pesakit

“Tunaikanlah solat dalam keadaan berdiri. Jika tidak mampu, hendaklah dalam keadaan duduk dan jika tidak mampu juga, hendaklah dalam keadaan berbaring.” (Riwayat al-Bukhari)

Alhamdulillah, satu usaha yang baik oleh hospital kerajaan. Semoga jadi ikutan hospital-hospital yang lain juga.

Dikesempatan ini,  kepada muslimin muslimat, selamat menyambut Hari Raya Eidul Adha 1437H pada hari Isnin ni...hati-hati di jalan raya..

Jom puasa sunat Hari Tarwiyah (8 Zulhijjah) dan Hari Arafah (9 Zulhijjah) 
Hari Sabtu & Ahad, 10 & 11 September 2016 

Selamat bercuti.... 

Tuesday, September 6, 2016

Seeds & Wheats Cafe

Assalamualaikum..

Ini bukanlah edisi jalan-jalan cari makan, bukan juga sesi mengular..tapi sesi kerja luar, terjumpa cafe...hihi..

Ada kerja di Axis Business Park, Seksyen 13, Petaling Jaya. Lepas sesi lawatperiksa bangunan, lepak-lepak sambil susun/semak 'inspection materials' di cafe ni - Seeds & Wheats Cafe di Block C, Wisma Fuji Xerox, dalam kawasan Axis Business Park juga.

Seeds & Wheats Cafe
Axis Business Park, No. 10 Jalan Bersatu 13/4
Section 13, Petaling Jaya, Selangor

pandangan sisi

Alang-alang dah nak lunch time, terus je makan di sini. Kena order di kaunter dan bayar. Order nasi ayam telur masin, tart lemon dan teh lemon panas. 

 nyum, nyum

Sementara tunggu makanan sampai, snap-snap apa yang patut.

  cafe kecik je bahagian dalam, ada tempat duduk di luar juga

 pelbagai jenis kopi

 1'd catch a grenade for you
next time boleh try grenade sandwich 
entah macamana lah rupanya

Makanan yang diorder sudah tiba.. 

lemon tart to die for..sedap..

 nasi ayam telur masin
dimanakah telur masinnya? yang kuah tu
rasanya...hmmm, cam pelik sikit...jenuh gak nak habiskan
sib baik order teh lemon...rasa mual..huhu..


    total cost

 Lemon tart & lemon tea sama harga...overall, oklah..try n error..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...