Tuesday, September 19, 2017

Pekena Pau @ Jalan Sultan

Assalamualaikum...masih lagi cerita di Jalan Sultan, hujan masih lagi belum berhenti. Sebenarnya, ini yang pertama dibuat semasa menyusuri kaki lima kedai.

Pekena pau.

Bukan kena 'pau' tapi makan pau..😆

Rupanya ada restoran Cina Muslim di sini. Coco Fish Steamboat BBQ Restaurant, nama diberi.

 inilah restorannya, lelaki tu tokey restoran

Macam menarik. To kill time, masuk tengok apa yang ada

Meriah restorannya, warna-warni...macam dalam taman..


haiwan pun ada..

yang berderet tu lauk-pauk untuk nasi campur

 hidupan laut

menu di dinding, tipikal restoran cina muslim

takde selera nak makan, tengok atas meja, ada menu ni

PAU..yeayy..

Teringat makan pau sup kambing yang sedap di restoran cantik di Xi'an. Mulalah gila kuasa, rambang mata..tak tau nak order yang mana satu..dua-dua nampak sedap..

yang ini kah
 
atau yang ni


Tak boleh nak campur, sebab bilangan lain-lain. Yang ayam, 7 biji sepuluh ringgit. Yang kambing 6 biji.

Last-last, order 'chicken dumpling with leek'.

ikan-ikan segar utk steamboat/BBQ

Yang diorder sudah sampai..

pau ayam dgn leek dengan sos pencicah cuka hitam
memang takleh gi sos cuka tu, minta sos cili, dapat yang ni

bolehlah tahan, baik sikit dari cuka

Tapi hampa jugalah tengok pau nya..

redho jelah, rezeki di pagi hari, Alhamdulillah..
 pau nya tawar, intinya byk kacang buncis, ayam jd perencah je
hampir tidak kelihatan, sos pencicah agak kurang di tekak 
sebab mahal, kena habiskan juga..huhu..

Kecewa makan kat sini, pi balas dendam makan kat Patisserie Yusof Usta..

Sekian, tamat kisah di Jalan Sultan..

Monday, September 11, 2017

Ketika hujan @ Jalan Sultan

Assalamualaikum...sambung kisah ''ada kerja di Jalan Sultan". Site inspection di the 5 Elements Hotel dan Kompleks Selangor. Jalan Sultan ni di kawasan 'Petaling Street'.

 the 5 Elements Hotel & Kompleks Selangor
 
Dah habis kerja, hujan turun..terpaksalah tunggu hujan berenti, "seriat" kata orang utara. Payung tak bawak, kalau tak, boleh 'walking in the rain'. Tak bawa kereta, datang naik teksi. Tak tau nak buat apa, mundar-mandir dalam bangunan..sesekali melempar pandangan keluar..

Tiba-tiba ternampak ni..di seberang jalan..

 Coffee Amo
ingatkan nak gi mengopi, sekali tutup daa..

 Boring pulak, mula mengorak langkah, keluar bangunan, berjalan ikut kaki lima kedai, tanpa arah tujuan. 

 Chinaz Cafe @ the 5 Elements Hotel

 Mingle cafe


masih kekal pre-war shop

Berdiri di tepi Mingle Cafe, tiba-tiba terasa back to 70's bila terpandang ini..

wahh..old-school..

Kedai jahit Kwong Fook Wing

Teruja nak pi survey kedai ni...so vintage..sangat klasik..


 seterika lama yg guna arang

 mesin jahit lama

Bangunan pun menarik, bentuk tigasegi macam ni

Berpatah balik, hujan masih belum berenti. Masuk kedai buku pulak, kedai buku cina, cuma ada satu rak kecil je untuk 'English section'. Tak banyak buku English dan Bahasa Melayu..

To kill time, belek-belek buku di sini..menarik juga..curi-curi snap gambar..

tak sangka jumpa buku-buku berjudul begini di kedai buku ni

 teruja jumpa buku ni - kenangan masa kecil

Main lereng - macam best, tak pernah main

Till then, happy Monday..

Tuesday, August 29, 2017

Perginya seorang Insan..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

25.08.2017 

Tarikh keramat. Perginya seorang insan. 
Suami. Ketua keluarga. Ayahanda tercinta. Datuk yang dikasihi.
Menemui Pencipta Yang Maha Tinggi

Bersemadilah Ayah dengan tenang
di Raudatul Sakinah, tempat sementara
In shaa Allah, bertemu kembali di alam yang kekal abadi

"Hai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredhoiNya" [Al-Fajr: 27 - 28]

- Al-Fatihah -

Indah sungguh tempat persemadian Ayah, seindah namanya



In Loving Memories, tiada dua..





Wednesday, August 23, 2017

Patisserie Yusuf Usta

Mamamia! Turkish foods in the town..

Sungguh tak disangka, berjalan kaki menyusuri Jalan Tun Tan Cheng Lock, depan Kompleks Kotaraya, mencari teksi untuk balik ke pejabat, terjumpa restoran kecil ni...Patisserie Yusuf Usta...wohaa! restoran Turki..

Dari jauh dah nampak roti-roti dalam cermin kaca ni....memang mengancam kalbu...telan ayaq lioq..


macam sedap jer!

Restorannya kecik je dan simple...

 ruang dalam restoran

Jom masuk, kita tengok apa makanan yang ada dijual..menu, please..

by expert's hands - gambar Yusuf Usta kat tengah tu
dia ada berdiri kat tepi, segan lak nak snap gambar dia 

 
macam-macam makanan Turki

Tak tau nak order apa, pakai hentam je..order Lahmacun...


Lahmacun - mcm thincrust pizza dengan salad
melimpah-ruah sampai ke meja

The verdict: memang sedap, inti ayam, tomato 

close-up sikit

Kali kedua makan di sini, sebab ada kerja di Jalan Sultan, so singgah makan, cuba menu lain pulak - Pide Bread.

 perghh..

 penuh dengan keju..terbaikk..

Dari segi harga adalah sikit mahal..ke berbaloi..entahlah..Lahmacun - RM15.00 , Pide bread ni - RM25 rasanya...cukuplah dua kali..

Ada jual baklava dan cookies juga..

  pistachios baklava



beli kuih yang dibawah -cinnamon apa ntah, sedap giler
harga RM4.00..

Overall, bolehlah sekali-sekala mencuba authentic Turkish foods...recommended..

Thursday, August 17, 2017

Chinlone = sepakraga bulatan?

Semangat sukan SEA!!!

Chinlone -penyumbang pertama pingat emas negara.

Pagi semalam tertengok tv kat pejabat, menarik lak game ni, first time tengok...

 team chinlone Malaysia
 
Ofismate yang lain pun sama berkumpul depan tv, diskus game apa ni,  ada yang kata sepak takraw, ada yang kata sepakraga, rupa-rupanya chinlone..

Masa sukan SEA tahun 2013 di Myanmar, dah ada game ni dipertandingkan. Chinlone ni rupanya permainan kebangsaan/tradisional negara Burma.

Dalam artikel online, depa cakap Chinlone ni sukan baru di Malaysia, tapi rasa macam dah lama ada..sama macam sepakraga bulatan, permainan tradisional zaman dulu kala..

Dapat info ni dari blog permainan tradisional -http://permainan-tradisional-08.blogspot.my 

Sepak Raga Bulatan
Permainan sepak raga wujud sejak 600 tahun lalu. Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, selain dimainkan oleh golongan bangsawan, rakyat jelata juga menggemari permainan ini. Dalam sejarah Melayu menceritakan tentang Raja Muhammad, putera Sultan Mansor Shah Muhammad tertanggal tanjaknya akibat terkena bola raga tendangan Tun Besar.

Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis.

 
Cara Bermain
 

Dalam permainan sepak raga, beberapa pemain berdiri dan membentuk satu bulatan. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan.

Lebih kurang sama dengan game Chinlone, kan, kan.  

Ada banyak kategori game Chinlone - linking chinlone, non repetition primary dan non repetition secondary. Macamana permainannya, jom check jadual sukan SEA. Yang diatas tu linking chinlone..cool je depa timang bola. 

Tahniah untuk semua pemain. Majulah sukan untuk negara.

Wednesday, August 9, 2017

40rty @ Shangri-La

Assalamualaikum semua, kembali bersiaran..

Alhamdulillah, episod 'jiwa kacau, pecah kepala' dah berlalu, cuti sakit 2 minggu, semua kerja cramped dlm masa 2 minggu, mengejar dateline. Report dah dihantar hari Isnin aritu, 8.30 malam pi panjat bank rimau, hantar softcopy dlm CD, pheww..(kuasa veto boss, nak settle kan mlm tu jg)..

selamat datang ke menara maybank


Masa bertenang, baru nak update blog..hihii..well, what's forty @ Shangri-La?? Nak habaq kat hangpa semua, company tempat saya kerja, dah berumur 40 tahun...*doom..domm..percikan bunga api*..
 
Ditubuhkan pada 19 Julai 1976, from humble beginning dengan tiga orang pekerja (termasuk chairman & his late wife), Alhamdulillah, sekarang dah ada cawangan di seluruh negeri Malaysia. In shaa Allah, cawangan di Perlis akan beroperasi tak lama lagi, dan juga affliates di luar negara.

Dan sambutannya diadakan pada 19 Julai, bulan lepas di Hotel Shangri-La...tengah stress2 buat report, dikerah gi hotel, tunjuk muka, makan2 & mingle2 with ex-staffs, bankers, kliens..
 
 mingle2 di luar dewan

 ada pameran hartanah di Australia

Jom masuk..feel the beat..

cocktail style

Masih lagi dalam bulan Syawal - consider 'dual-celebration', sambutan majlis hari raya sekali...ada lemang, ketupat, rendang..

 lemang & rendang tok

ketupat nasi & ketupat palas

kudap-kudapan

Takde agenda khusus event ni, cuma ucapan dari Chairman dan tayangan montaj video, yang lain-lain, makan dan makan, sembang dan sembang, snap2 photos...Acara santai, oklah, kenal-kenal dengan managers, directors  dari cawangan2 lain.  Ada live band.

power suara dia

 MC for the nite - Datuk Yasmin Yusuf

Tunggu sampai event habiss..tetiba pekerja hotel bawa keluar bekas2 plastik...masa utk 'menapau'..banyak makanan tak habis, company dah bayar, apalagi, bos2 pun turut serta..

menapau di hotel 5-bintang

tiga tingkat - kek keju, rendang tok & grilled beef
kuih-muih tempatan dianaktirikan terbiar sepi..hehe..

Semoga company bertambah maju di masa depan, sampai ke sambutan jubli emas pula, mungkin masa tu dah tiada bersama lagi..uhuk..

Sekian, update kali ni. semoga lepas ni ada masa untuk blog walking, lawat rumah kawan2..cheers..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...