Friday, 29 December 2017

Terakhir 2017 : Terbang Tinggi-Tinggi...

It's a bird! it's a plane!!..no! no!, semuanya salah..it's a DRONE..

Salam Jumaat. Sebagai penutup tirai tahun 2017, kisah teman yang baru nak belajar benda yang wujud di alaf baru ni. Belajar menerbangkan drone. 

Itupun sebab bos suruh ambil gambar 'aerial view' ladang kelapa sawit seluas 600 ekar lebih, kalau tak, haram nak belajar. Bukanlah hukum haram drone ni, tapi biasalah loghat Perak, perkataan haram tu banyok benor kegunaannya..

Tahun depan dah kena ada lesen kalau nak terbangkan drone untuk tujuan komersil dan juga rekreasi. Jom kita belajar siap-siap..muat turun apps ke dalam telefon bimbit..

First time nak guna drone ni. Kawan-kawan pejabat yang tolong ajarkan. So, berangkatlah kami bertiga ke Klang..

 the drone in the briefcase

 open the briefcase..jeng, jeng..

DJI Mavic Pro
harga RM4,000 ++, kalau rosak, terhempas ke, langgar pokok ke
matilah kena potong gaji..hihi..

 ready to fly

 up, up and..

away...pergi buat kerja..
monitor kamera drone dari telefon bimbit

 ready for landing

 safely landed

 terdampar keletihan..hehe..

Cuaca sendu sikit, tapi takpe, asalkan nampak site udohlah..

hasil tangkapan

Alhamdulillah, kerja dah habis, dapat sikit ilmu dunia sebelum masuk tahun baru. 

Now is the LUNCH TIME!! 

Masalah sikit cari makan di Klang ni sebab tak tau tempat makan yang sedap. Nampaknya kena pergi Bandar Setia Alam, baru best kot. Lalu di Persiaran Hamzah Alang, Meru, ternampak banner Nasi Kukus, Sotong King..jom singgah..

 
Nasi kambing King, Sup Kambing Pak Malau
order nasi kukus sotong king

Nasi biasa (bukan kukus), sotong kurita celup tepung
kurang gemar benda-benda celup tepung dimakan dengan nasi 
lebih sedap diratah begitu saja dan dicicah sos

---------------------------------------

 Akhir kalam, selamat menyambut tahun baru 2018, dua hari lagi..semoga tahun-tahun yang mendatang ni semakin baik, bertambah ilmu, bertambah iman..

Mengimbas kembali tahun ni,  tahun yang sedih..kena demam denggi dan pemergian bapa tercinta, kita hambaNya, kena redho dengan takdir Ilahi.. 

Jumpa lagi tahun depan, in shaa Allah.. 

Friday, 22 December 2017

Soto Lamongan vs Soto Makassar

Salam Jumaat..

Siapa suka makan soto? semua suka kan...

Soto termasuk kategori makanan sihat, yang tak berat, enak dimakan bila-bila saja..

Kalau di Malaysia, soto biasanya berkuah sup jernih, dimakan dengan daging ayam carik, nasi impit, mi, bihun, ketiau, suun goreng, kacang tanah, sambal kicap...aahh..ngences..

Kali ni kita coba soto dari seberang..soto Lamongan dan soto Makassar. Lamongan di timur Pulau Jawa, dekat Surabaya. Makassar pula ibukota Pulau Sulawesi.

 Soto Lamongan di Taman Pelangi, Sentul

Banyak kali lalu di sini, banner ni seakan-akan memanggil-manggil...mari cuba, mari cuba..soto lamongan adik fani...

So, one fine day, di hari Sabtu yang panas, telah singgah di sini..

 bakso pun ada, macam-macam jenis
bakso beranak pun ada 

set soto Lamongan - memang dimakan dengan nasi
siap bagi kicap botol lagi

  soto nya - ada ayam, suun, telur rebus, sayur2

Kalau tengok dalam internet, ada yang dicampur nasi sekali dalam soto nya. Yang ni sib baik, dibagi asing nasi dan soto.

OK, meh kita makan. Tak tau nak cakap macamana rasanya, nak kata ada santan macam lontong, rasanya bukan. Check2 resepi, memang tak bubuh santan, ke ada rempah-ratus tersendiri.

#takmemenuhicitarasa   #kurengsikit

Jom kita try soto Makassar pula. Kali ni di cafeteria Majlis Perbandaran Subang Jaya.

Soto Makassar resipi keluarga To Durin


Soto ni tak makan dengan nasi putih. Sama macam soto biasa, ada nasi impit dan bihun. 

Rasa kuahnya lebih kurang sama dengan soto Lamongan. Bahan-bahannya pun sama - daging ayam, sayur2, ada kerupuk..

  
Sama jugalah...kurang sikit, tak memenuhi cita rasa...tak habis di makan..

Soto ini juga yang menambat selera...

  Soto Malaysia 

Rupa-rupanya ada banyak lagi variasi soto di Indonesia - soto Betawi, soto kudus,  soto Semarang, soto Ambengan - ya, harus dicobain..

Tuesday, 19 December 2017

Azam tahun 2018 dah mai

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dah sampai kita ke penghujung tahun 2017..

Tahun 2018 akan menjelma tak lama lagi, azam tahun baru nampaknya dah ada...huhu..

Nak kata baru, takde lah baru sangat, bertahun-tahun juga memeram azam yang satu ni, cuma untuk tahun 2018, tergerak hati untuk merealisasikannya...in shaa Allah..

Apakah azam yang satu itu? untuk lulus sebagai Penilai Berdaftar (Registered Valuer). Ya, saya bekerja sebagai penilai swasta. Bidang hartanah is my bread & butter..

Untuk mereka yang dah lebih sepuluh tahun bekerja, ada partial exemption, cuma submit Record of Experience (ROE) saja. Tak perlu buat practical tasks..

 Record of Experience (4 salinan)

Hari Selasa lepas, pergi hantar ROE dan borang-borang ke pejabat Lembaga Penilai di Menara UOA Bangsar. Naik LRT, sangat mudah, sebab bangunan ni bersambung dgn stesen.


 
will meet again, in shaa Allah

Akhirnya, selamat dihantar. Duduk diam-diam di sini ya, sementara menunggu mesyuarat Lembaga, untuk kelulusan sebelum dipanggil 'interview' TPC - Test of Professional Competence. 

Nampaknya tahun depan, kena 'back to school', menelaah buku-buku akta, manual, nota-nota kuliah, apa-apa saja berkaitan dengan hartanah.

Lebih kurang begini senarainya:
  • Kanun Tanah Negara 1965
  • Akta Pengambilan Balik Tanah 1960
  • Strata Title Act
  • Local Government Act - untuk penilaian cukai taksiran
  • Stamp Duty Act
  • Real Property Gains Tax
  • GST berkaitan hartanah

 tiga manual yang perlu dihadam 
valuation, estate agent, property management

pheeww...semoga diberi kekuatan untuk mengulangkaji. Doakan saya ya, sahabat-sahabat...jaebal..

kamsahamnida... gracias..    

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...