Tuesday, March 14, 2017

Ni hao...Hello Beijing!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...selamat pulang dari kembara ke Beijing, China. Melunaskan kemasukan kedua ke negara China bagi 'two entry visa' yang dah di apply masa gi Xi'an bulan November tahun lepas.


Kembara 7hari 6malam..dari hari Isnin malam, 6/3 hingga Ahad pagi, 12/3. Flight hari Isnin, pukul 10.30 malam dan flight balik, pukul 5.50 pagi Ahad. Lima hari penuh di Beijing.

Alhamdulillah, cuaca sangat baik semasa di Beijing. Mula-mula sampai cuaca sejuk tapi dua, tiga hari sebelum balik, dah semakin panas..enjoy!!

Tinggal di Fuxing Holiday Elan Hotel, dekat Dongsi station, exit B...sangat selesa..dekat stesen metro, restoran halal, hypermarket, hentian bas..

Dari kiri: Wumart Hypermarket, Western Mahua Restaurant, Elan Hotel di hujung kanan. Bangunan di hujung sekali ialah kedai jual kain sutera/cotton

Tempat-tempat yang sempat dilawati di Beijing..

1st Day
 
 Masjid Dongsi

 Nanluoguxiang

beli sate kambing on the way to Gulou (Drum Tower)

Gulou (Drum Tower)

Bell Tower

Houhai Lake

Sichahai

 Olympic Park
 
Mee tarik warisan asli di Western Mahua Restaurant

2nd Day

Tembok Besar

Yong He Gong (Lama Temple)

Acrobatic show

Wang Fu Jing

3rd Day

 Forbidden City

 Donghuamen Gate (Forbidden City)

 Tiananmen Square

 Qianmen Street

 Masjid Qianmen

 Muslim food palace @ Niu Jie
 Masjid Niu Jie


 4th Day

 Beigongmen (north gate) - Summer Palace

 Suzhou Street - Summer Palace

 Kunming Lake @ Summer Palace

Panda @ Beijing Zoo

5th Day 

 Russian Market @ Alien's Street
 
 Kedai Ayisha @ Russian Market


Niu Jie

 Rata-ratanya tempat wajib singgah kalau ke Beijing. Entry penuh akan menyusul kemudian..okbai, nak jalan-jalan, ziarah kawan2..

till then, good night..

19 comments:

  1. Replies
    1. Saya suka gsmbar Sichahai. Saya dah download tanpa izin. Thanks. Bolehkan.

      Delete
  2. Bestnya jalan-jalan kalau cuaca baik... itinerary pun lancar...

    ReplyDelete
  3. Suka kedai Ayisha @ russian market.... sampai terdongak-dongak tu tenguk alas meja kait.... ni kalau masuk ni huh gerenti tak cukup tangan. Mesti murah kan kalau borong kat situ.... hehehehehe bila shopping je kepala ligat je pusing keliling. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambang mata..hihi..byk betul pilihan alas meja yg cantik2, memang murah..Ayisha tu dh pandai cakap melayu..siap ada jual kopi Ali Cafe.

      Delete
  4. Bestnya jalan-jalan..... shopping sakan ker???

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping sikit je..utk diri sendiri..huhu..

      Delete
  5. terapi minda...dpt bercuti , best nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terapi + exercise...byk jln kaki..huhu..

      Delete
  6. Welcome back sis! Nice pictures as always, saya suka betul tengok your travel pics~ *thumbs up* :D

    ReplyDelete
  7. Wah membuka tirai dengan kembara China,senang jgk buat sekaligus visa utk 2 entri ,very well planned

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena travel within 6 months..malas nk apply byk kali, tu yg plan dua entry..

      Delete
  8. wah bestnya kembara China, tengk gambar2 pun memang menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt beijing banyak jg tempat menarik..

      Delete
  9. TENGOK PIC SEMUANYA CANTIK CITERNYA PASTI LBH MENARIK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beijing ok, cantik2 jg tempat2 nya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...