Thursday, 11 January 2018

Mieng Kham @ Chakri Palace, KLCC

Assalamualaikum....

Swaddee-kha..ma gin (mari makan) mieng kham..

Ini hasil recommendation dari office mate. Haritu bos (group satu lagi) belanja depa makan tengahari Thai style di Imperial Chakri Palace, KLCC. Mieng kham ni termasuk dalam juadah yang dipesan. Officemate ni asyik cakap sedap mieng kham ni..

Teringin pulak nak rasa. So, sebelum pergi ke event Syariah Investing Fair di KL Convention Centre bulan October lepas, singgah makan tengahari di Imperial Chakri Palace. Pertama kali makan di restoran di KLCC, selalu makan kat food court je, tak pun kat KFC..

Jom tengok best ke idok mieng kham ni..

  Imperial Chakri Palace, KLCC

 gambo sapa ntah le..rasanya King Chulalongkorn


 interior setting nampak mewah

Jom order..

  Signature kadok leaves roll = mieng kham 

Order mieng kham, tomyam, nasi putih dan jus serai dengan madu.

 mieng kham - snek orang Thai/Burma
daun kadok, sos udang, kelapa kering, udang kering, kacang tanah
halia, limau nipis, bawang dan cili padi

   daun kadok, sos udang, kelapa kering (baked coconut flakes)

kacang, udang kering 


cili padi, bawang, limau nipis, halia


makan macam makan sireh, mcm org korea buat wrap daun2..
surprisingly, rasanya memang sedap, campuran pedas2 manis 
rasa rangup kacang, halia, lemak2 kelapa, bergabung
macam meletup-letup dalam mulut..boom-boom bang...

tom yam - memang sedap

  jus serai dgn madu

Total damage:

  *naik juling bijik mata
daun kadok tu berlambak tumbuh kat kebun kecil arwah ayah
tak dipeduli pun...lepas ni, boleh kot jd supplier ke klcc.. 

Recommended, bolehlah kawan-kawan try mieng kham. Dah makan kat sini, ofismate yang sama beritau di Absolute Thai pun ada  juga, lagi murah harganya. Takpe, next time, kita try kat sana pulak..pergi beramai-ramai baru syok, sambil sembang-sembang, melipat daun kadok...khob khun kha..
  

16 comments:

  1. selalu lalu tak pernah try lagi. takut harga dia >,< tapi okay lah amount tu. not bad

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga foods lain quite reasonable..

      Delete
  2. ala-ala melipat daun sirih gitu. tak pernah makan mieng kham. sangat sesuai ni untuk vegetarian people

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm makan sireh..hihi..ada udang, not totally vegetarian..

      Delete
  3. BERSELERA NOHAS MKN SEDAPLAH TU

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia unik tapi sedap..first time rasa mcm ni..mmg habis daun kadok dimakan..

      Delete
  4. Tak pernah try menu ni lagi, serious nampak menarik... ooh coconut flakes rupanya, sekali pandang nampak macam garlic chips :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. unik rasanya..sedap..baked coconut flakes..first time makan kelapa mcm ni..

      Delete
  5. Salam perkenalan. GV follow blog Mr Nohas ya. Macam makan sireh je yang daun kadok tu, tom yam thai mmg superb. Yg pastinya makanan di atas nampak sangat lazat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal. thanks, dah follow your blog too...

      ya, betul..mcm makan sireh..kena kunyah slow2 utk menikmati pelbagai rasa..

      Delete
  6. alaaaa jauh pulak kalau nk p mkn.. memang sedap akak mcm mkn sireh versi siam. teringat2 pulak rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb first time makan, rasa teruja nak tau rasanya..tak sangka..sedapp..turun KL leh makan kt sini..

      Delete
  7. Sedap..pernah try makan mieng kham kat sini. Makanan2 lain pun sedap..
    Nak makan sekali sekala memamg ok. Cuma part harga tu kena pejam mata siket..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..pejam mata tengok harga..nak merasa, sekali-sekala oklah..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...