Tuesday, 20 March 2018

Pinang Peranakan Mansion

Assalamualaikum..

Buka balik citer Penang..hehe. Throwback tahun 2012, abadikan kenangan di sini. 

Pinang Peranakan Mansion

Rumah Baba & Nyonya. Lokasi di Church Street. Bayaran masuk sekarang ialah RM20 untuk dewasa, RM10 untuk kanak-kanak.

 tuan punya rumah ni kot


Ada sesiapa yang dah pernah pergi ke rumah ni? Kalau pi Pulau Pinang, memang saya recommended pergi melawat. Inilah rumah yang paling 'elaborated', yang pernah saya lawati.

Berpinar juga biji mata tengok hiasan dalaman rumah ni..so rich in detailed, intricate ukiran, kerawang...warna gold lagi..

 cantik warnanya


 gandingan hijau dan gold/brown

lanca

pintu masuk utama - dari luar dah nampak perincian

courtyard utama


Ruang makan


tempat duduk di bawah tangga


tempat duduk lagi


Bahagian atas pula.



overlooking the main courtyard


bilik tidur yang begitu mewah


verandah


Tamat sudah lawatan. Recommended untuk dimasukkan dalam itinerari ke Pulai Pinang.

10 comments:

  1. Menarik... tak tau pulau teman kat Penang ada golongan baba nyonya... ingatkan kat Melaka jerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa ni peniaga diantara negeri2 selat..

      Delete
  2. Memang mewah kelihatan hiasan dalamannya, cantik terpelihara :)

    Aih sis, why use the gloomy-looking smiley icon on some pics? Got something not so favorable happened during this visit? :I

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nampak mewah dgn kaler gold..

      tersilap letak icon..huhu..supposed ltk smiling one..actually, we arrived here about less than an hour before closing time..cam kelam-kabut sikit..hihi..

      Delete
  3. Cantik tempatnya.
    Kalau jadikan 'background' untuk ambik gambar..best ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik..cuma interior dia byk sgt kerawang, ukiran..kaler gold..memancor-mancor..

      Delete
  4. Cantik sangat.. Nampak mewah, elegant dan juga nostalgic..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah ni cantik, penuh dgn ukiran..

      Delete
  5. nostalgia rumah ni dan warnanya mengamit pelancong

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu program Amazing Race ada buat shooting kt sini..ramai pelancong dtg melawat..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...