Monday, 2 April 2018

Wisteria

Assalamualaikum..

Hello April !! 

Kita mulakan bulan ni dengan cerita tentang..sepohon kayu, daunnya rimbun

Pokok wisteria. Tumbuhan berjuntai yang sangat cantik dibuat hiasan.

Wisteria is a vining plant with cascades of colorful flowers that look spectacular hanging from a pergola or archway in spring. However, the vine is a fast and aggressive grower—often reaching 25 to 30 feet long—and is known to grow quite heavy. Wisteria flowers are beautifully fragrant, providing a feast for the senses.

Wisteria ni pertama kali tengok dalam kdrama Black Knight, masa heroin fitting baju pengantin. Jatuh cinta pandang pertama dengan dekorasi butik pengantin ni, soo cantiknya..kombinasi warna nude dan pastel..soo dreamy..

yang berjuntai-juntai kat siling itulah pokok wisteria

Pokok wisteria ni jadi femes dalam 'wedding scene' untuk filem 'the Twilight Saga - Breaking Dawn'. Forest wedding. Cantik setting wedding ni, dengan pokok wisteria bergantungan, macam langsir..

wedding Edward & Bella dengan background pohon wisteria bergantungan

Sapa ada tengok filem ni? ada lima sekuel. Fantasy romance diantara vampire dengan manusia. Blogger Kasihku Amani mesti suka..hihi...

Artis Malaysia pun ada juga yang buat wedding reception style 'forest wedding'..

wedding reception Umi Nazeera

Yang terbaru..wedding Taeyang, ahli kumpulan kpop Big Bang. Wisteria bergantungan...

nampak mewah

Tempat paling femes untuk melihat 'wisteria bloom' ialah di Kawachi Fuji Garden, Kitakyushu City, Japan. Ada 20 species wisteria pelbagai warna di sini, waktu kemuncak ialah di akhir bulan April dan permulaan bulan Mei.

Wisteria tunnel - cantik giler, macam lukisan

Lagi photo-photo menarik di Kawachi Fuji Garden, boleh lihat di SINI.

boleh jadi histeria wehh tengok pohon-pohon wisteria nih..Subhanallah..

16 comments:

  1. mmm... cantik dan menarik... boleh tanam kat Malaysia tak...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kot..sbb tanaman ni perlukan matahari..'plant in the sun' (check kt internet)..boleh try..

      Delete
  2. Tulah, ulang kali baca, westeria... Oh akhirnya sure juga histeria tgk cantiknya pokok dia bergantungan mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa, warna ungu merimbun mcm tu, sgt cantik dipandang..suka2..

      Delete
  3. Pergh!! Cantik sangat.. Kalau dapat pergi ini memang ohsem..
    (kikiki.. malu kita awak sebut nama kita..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin nak pi tengok...
      bila citer vampire je, teringat kt Sha..hihi..

      Delete
  4. CANTIK SUNGGUH BUNGA NI HARUM PULA

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan..teringin nk tgk bunga yg 'real'...

      Delete
  5. Three words: elegant, breathless and romantic. Sooo sweet :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wisteria ni bunga yg cantik merimbun..

      Delete
  6. Kalaulah saya dapat berjalan di wisteria tunnel tu dlm gaun kembang dengan hembusan bayu lembut dan dingin...owh! alangkah indahnya.. bak puteri dlm cerita dongeng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat bayangkan indahnya suasana begitu..colourful..

      Delete
  7. seram juga saya tengok pokok wisteria..

    lain macam dan semacam ada unsur mistik la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila merimbun tu nampak cam menyeramkan..tapi kaler dia cantik..

      Delete
  8. Cantiknya...kalaulah dapat ke kawachi fuji garden..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik betul wisteria tunnel..best kan kalau dapat gi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...