Wednesday, 31 October 2018

Haiwan-Haiwan yang comel di Sabah

Haiwan-haiwan liar yang comel di Sabah. Nak pergi meredah hutan belantara, memang tidaklah, tengok dalam television je..

Yang ni pun penangan free viewing yang Astro bagi masa hari merdeka dan hari Malaysia. Kali ni dokumentari di Discovery Asia channel 571. Dokumentari Secret Lives, Hidden Places memaparkan kisah haiwan-haiwan liar di kawasan Kinabatangan, Sabah.

 Sungai Kinabatangan
Sungai kedua terpanjang di Malaysia - 560km

Kisah gajah-gajah liar, ada seekor gajah yang tersesat ke kebun orang. Team renjer hutan pi menyelamatkan gajah tersebut.
 
 sekawan gajah (pygmy elephants)

 aloloo..cute, ibu & anak

Kemudian kisah monyet 'proboscis' yang hanya didapati di pulau Borneo. Monyet ni mempunyai rupa paras yang lain dari monyet-monyet biasa. Monyet ni mempunyai hidung besar dan lanjut.

The proboscis monkey (Nasalis larvatus) or long-nosed monkey, known as the bekantan in Indonesia, is a reddish-brown arboreal Old World monkey with an unusually large nose

monyet yang mempunyai hidung yang leper

ibu & anak

pekerja memberi makan penkek

 menikmati penkek

sekawan monyet proboscis

generasi akan datang

Law of the Jungle in Sabah

Yang ni bukan dari channel Discovery Asia tapi rancangan realiti Korea Selatan - Law of the Jungle in Sabah di channel One 393. Rancangan realiti yang membawa kita ke hutan belantara untuk survival skill. Team leader, Kim Byungman dan peserta yang lain menjalankan aktiviti memindah telur penyu ke tempat penetasan di Pulau Libaran.

seekor penyu sedang bertelur

ibu penyu sedang mengorek tanah

staff sedang mengorek tanah mencari telur penyu

telur penyu sudah dijumpai

telur dari green sea turtle

dipindahkan ke tempat penetasan

dah menetas..soo crowded..

berlari ke laut..laut itu duniaku..


Memang sangat asyik menonton program ni. Dari bertelur hingga menetas, proses melahirkan generasi akan datang.

28 comments:

  1. Wow.. Bestnya channel macam nie.. Kalau tengok dengan anak-anak Sha emmang bersoal jawablah.. Kenapa.. Mengapa.. Tapi bagus sebab berpengetahuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dokumentari dlm channel mmg best...bagus kalau mereka suka bertanya, mengasah daya fikir..KBAT..

      Delete
  2. Alahii!!! comel je monyet tu makan penkek.
    Ada gak sekalilayan Law of the jungle in Sabah tu tapi time tu kisah mereka baru sampai dan ada gajah duk perati

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 best jg layan, esp yg kt Sabah..sbb dkt negara kita..hihi..

      Delete
  3. Replies
    1. belum habis explore..kwsn2 pulau tu cam takut sikit, geng Abu Sayyaf..

      Delete
  4. Cheq belum sempat tengok lagi Law of the Jungle yang ke Sabah tu, nak kena tengok ni! 🐒🐒🐒

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya dah habis yg kt Sabah, boleh layan online..gajah kiut..

      Delete
  5. Alolo...comeinya dia.
    Kat Sabah ni rupanya ada banyak lagi tempat kena explore..bukan setakat gunung dan pantai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hutan belantara kt Sabah the best, Maliau Basin..tapi akk cam kurang sikit hutan2 ni..

      Delete
  6. memang comel haiwan2 ciptaanNya

    ReplyDelete
  7. sempat la tengok monyet proboscis, gajah kenit n org utan masa ke Sukau pd 1999 dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..dah lama dpt tengok monyet proboscis..

      Delete
  8. comelnya monyet tu! haha follow sini :D

    ReplyDelete
  9. I hate monkeys... (tetiba ja hahaha, ada bad experience kena kejar dengan monkeys dulu) :"D

    Dah lama saya tak jejak Sabah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monyet liar mmg menakutkan..byk tmpt menarik di Sabah..

      Delete
  10. Rasanya monyet proboscis ni friendly macam monyet nuka hitam kat Bukit Melawati Kuala Selangor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya mcm friendly tapi mcm takut2 dgn manusia, mungkin jarang jumpa..

      Delete
  11. pergh.. korea buat kat malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, buat di Sabah..best jg aktiviti mereka..

      Delete
  12. jangankan haiwan..manusia pun comel comel juga kat Sabah..

    hahahaha

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. dokumentari & program realiti yg menarik...aktiviti yg menarik jika ke Sabah..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...