Pek nga?? tak pernah dengar? ala..tempek-tempek atas belanga...nganga-nganga, suap ke mulut...hihi..
Lempeng lah.
Orang Kedah panggil pek nga.
Orang kuale panggil tempek.
Orang Korea panggil pajeon.
Mat saleh panggil penkek.
Semuanya, sama waktu dengan Pek Nga.
Sarapan hari Sabtu lepas - lempeng tepung gandum, dimakan dengan sambal tumis petai, dimasak sekali dengan kulit. Homemade pek nga...
lempeng tepung & sambal tumis
salad kobis ungu dan kobis bulat tu side dish, den yg buat
salad kobis ungu dan kobis bulat tu side dish, den yg buat
sambal petai & kulit petai
Yang ni hotel-made pek nga...lempeng kelapa makan dengan sambal bilis..
Sedappp..fingers lickin' good..omak den yang masak. Sejak datang tinggal kat rumah, ini kali kedua, bonda ku masak sambal petai macam ni, yang first time, dah habis disantap.
Maklumlah, bila weekend je, mak mesti teringat anak sana nak datang, anak sinun nak mai,..so, mak pun masak lauk kegemaran anak-anak..awal pagi dah masak..
Maklumlah, bila weekend je, mak mesti teringat anak sana nak datang, anak sinun nak mai,..so, mak pun masak lauk kegemaran anak-anak..awal pagi dah masak..
Teringat zaman kanak-kanak dulu, omak selalu masak sambal tumis petai stail macam ni. Kami adik-beradik bergotong-royong kikis kulit petai. Bila dimasak, rasa kelat-kelat sikit...menambah keunikan rasa sambal petai..
-----------------------------------
Yang ni hotel-made pek nga...lempeng kelapa makan dengan sambal bilis..
Sebenarnya, hari ni baru tau tentang pek nga, kat hotel ni, ada jamuan raya syarikat dari Kedah Darulaman, so depa pun guna vocab utara...pek nga nyok (lempeng kelapa) ditampal di belanga..
Lempengnya ok, ada kelapa parut tapi sambal bilisnya kureng sikit, terover masin, ikan bilisnya jenis besar, liat pulak tu..tapi Alhamdulillah, free lunch...tak semua makanan kat hotel tu sedap..kan..