Assalamualaikum semua..
Siapa suka makan ayam goreng Korea? Ada banyak pilihan di pasaran, dulu cuma ada KyoChon, sekarang ni ada brand 4Fingers dan NeNe, yang menu utama ayam goreng. Di restoran Korea Sweetree, K-fry, Sopoong, Myeongdong Topokki, Dubu-yo, EID..pun ada jual ayam goreng..
Setakat ni yang pernah makan 3 brand je - KyoChon, 4Fingers dan NeNe. KyoChon dah lama try, dalam entry Korean Foods. Masa tu Lee Min-ho jadi duta.
Tahun 2018, try ayam goreng 4Fingers di Sogo KL.
4Fingers
Tahun ni, try NeNe Chicken di Sunway Putra Mall
NeNe Chicken perisa bulgogi
Tetiba teringin nak buat sendiri. Semalam cuti, ada appointment doktor, cari bahan-bahan untuk buat korean fried chicken. Ikut resepi Cik Suerin, boleh klik sini Resipi Ayam Goreng Pedas Korea. Ada youtube video lagi. Kamsahamnida Cik Sue, saranghae..
Bahan-bahannya: sos gochujang, madu, bawang putih, kicap masin, cuka epal, minyak bijan, sos tomato, bijan putih, daun bawang.
sos gochujang
benda pertama yang dibeli di shopee
buat akaun shopee sebab nak beli sos ni..hehe..
tengok kat Sogo pun ada jual...huhu..
diantara bahan-bahannya
sos tomato peket kecik ni je, malas nak beli yang botol besar
Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong kecil dan digoreng. Tak kisahlah nak goreng biasa atau celup tepung. Tengok dalam kabinet ada tepung goreng ayam Bestari, so kita celup tepung.
2. Untuk sos nya, cincang bawang putih dan tumis.
3. Menderhaka sikit, saya masukkan sesudu cili kisar.
4. Bila cili dah masak, masukkan sos gochujang dan sos tomato. Masak sekejap.
5. Kemudian masukkan satu persatu - kicap masin, minyak bijan, cuka dan madu (sukatan agak-agak je).
6. Bila dah mendidih, tutup api dan gaulkan sos dengan ayam goreng.
7. Dah bubuh dalam pinggan, tabur bijan putih dan daun bawang.
bolehlah..ayam goreng korea versi pedas
daun bawang lupa nak beli
Percubaan pertama, bolehlah improve lagi..bagi manis sikit..
Bolehlah cuba ya kawan-kawan..