Assalamualaikum..
Cerita nasi kerabu feveret teman..
Nasi kerabu yang sedap di mini UTC Sentul..Nasi Kerabu Mek..
Selain nasi kerabu, ada juga jual nasi dagang dan nasi putih..
lauk-pauk dia..menggoda betul..
Assalamualaikum..
Cerita nasi kerabu feveret teman..
Nasi kerabu yang sedap di mini UTC Sentul..Nasi Kerabu Mek..
Selain nasi kerabu, ada juga jual nasi dagang dan nasi putih..
lauk-pauk dia..menggoda betul..
Assalamualaikum..salam hari Isnin..
Dah dua tahun, takde annual dinner, gathering semua, malam Sabtu lepas, teman pun merelakan diri hadir ke 61st Annual Dinner RISM di KLCC Convention Centre. Free dinner, company bayor..
RISM stands for Royal Institution of Surveyors Malaysia. Bahasa Melayunya Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia. Gathering of all surveyors..Property Surveyor, Building Surveyor, Quantity Surveyor and Land Surveyor...
Pertama kali buat di KLCC Convec ni, terbaiklah tempatnya..parking banyak, surau selesa..dekat dengan rumah...
Dokumentari menarik di Netflix...Chef's Table...
"in this Emmy-nominated series, meet culinary stars around the world who are redefining gourmet food with innovative dishes and tantalizing desserts"
"Some of the most renowned chefs in the world share their deeply personal stories, inspirations, and unique styles. Each chef's discipline and culinary talent is explored while he or she prepares an awe-inspiring creation"
Semuanya ada 6 Volumes, setiap volume ada 4 hingga 6 episod. Menonton dari awal tahun ni, pelan-pelan tengok..
Dokumentari ni mengenai kisah hidup chef terkemuka dunia, kebanyakannya ada Michelin-star restoran. Ada yang memang berasal dari keluarga chef, ada yang bermula dari minat, self-made chef, from zero to hero.
Apa yang menarik kebanyakan chef ni mengolah bahan-bahan mentah yang ada di negara mereka untuk dijadikan menu yang sesuai untuk fine-dining. Chef dari negara Peru, Brazil, Sepanyol, Rusia, Thailand, Korea Selatan, Slovenia, Mexico, India, mostly back to basic. Chef dari Brazil guna umbut batang kelapa je yang boleh meng-wow kan chef2 bertaraf dunia..
Siri ni bawa kita travel ke pelbagai negara dan memaparkan view yang cantik dan memukau pandangan dan melihat budaya pelbagai negara. Kita melawat ladang, kandang lembu/kambing, kebun sayur, kebun anggur, masuk kampung, masuk hutan, naik gunung, ke sungai, ke laut..memang bestlah..camera shot pun cantik..
Antara kisah yang menarik bagi saya ialah kisah 3 chef ni - Tim Raue (sebutan Rawa) dari Berlin, Jerman (Volume 3), Gaggan Anand (dari negara India tapi restoran di Bangkok, Thailand, sekarang di Singapura) Volume 2 dan Ivan Orkin dari US tapi buka restoran ramen di Jepun (sekarang di New York) Volume 3.
Assalamualakum semua..
Kisah jalan-jalan naik LRT dan MRT percuma..
Menyambut hadiah dari kerajaan bagi free ride selama sebulan sempena pelancaran MRT Putrajaya Line fasa 1, hari Sabtu baru ni, kami pun jalan-jalan ke Bandar Kajang, nak pi makan sate kajang.
Adik bongsu sekeluarga datang dari Shah Alam. Tinggal kereta di rumah dan kami (8 orang ahli rombongan) naik LRT Sri Petaling dari stesen Sentul Timur ke stesen Masjid Jamek.
Untuk ke platform, boleh guna kad touch n go atau ambil token di kaunter.
Sebenarnya boleh je turun di stesen Plaza Rakyat. Tapi sebab takut kena berjalan jauh ke stesen MRT Merdeka, kami turun di stesen Masjid Jamek. Ambik pula LRT Kelana Jaya line ke stesen Pasar Seni. Satu stesen dengan MRT Kajang line..jalan-jalan dalam stesen je..
Rentetan daripada entri Hanya Ada di Pekan Lama..
di kawasan Chinatown
Kecil je - The Saxophone Store
Menarik!
Pertama kali jumpa Vending Machine edisi braille ni di KL Sentral..
Bila berdiri dekat, tetiba keluar suara perempuan bercakap-cakap...terkojut den..
Alhamdulillah, ada facilities untuk mereka..
Kisah makan-makan gerai dekat rumah..
Sebelah gerai Pentol Kuah Mantul, ada gerai char kuey teow kerang, Malinja Char Kuey Teow namanya..sedap masakannya..depa jual char kuey teow saja, makanan lain takde..