Selamat Hari Wanita..
Wanita dan dapur berpisah tiada. Entry kali ni, kita jadi spice girls...*wink* *wink*
Cuba lihat di dapur, mesti ada banyak rempah ratus dan herba - ada yg selalu kita guna di nusantara - jintan putih, jintan manis, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, lada hitam, ada herba mat saleh - oregano, daun basil, rosemary, cayenne.
Rempah-ratus menambah perisa masakan. Mempunyai nilai dagang yang tinggi, yang menjadi salah satu misi pembesar Portugis, Lopez de Squeira dalam pelayaran mereka ke Timur, menawan Melaka, untuk mengaut kekayaan menerusi perdagangan rempah seperti lada hitam, kayu manis, bunga cengkih dan buah pala.
Banyak juga rempah-ratus, kekacang yang baru pertama kali jumpa, jom kita belajar di Mydin Mart, RTC Gopeng. RTC stands for 'Rural Transformation Centre', pusat transformasi luar bandar..lawannya UTC..
Rempah-ratus menambah perisa masakan. Mempunyai nilai dagang yang tinggi, yang menjadi salah satu misi pembesar Portugis, Lopez de Squeira dalam pelayaran mereka ke Timur, menawan Melaka, untuk mengaut kekayaan menerusi perdagangan rempah seperti lada hitam, kayu manis, bunga cengkih dan buah pala.
Banyak juga rempah-ratus, kekacang yang baru pertama kali jumpa, jom kita belajar di Mydin Mart, RTC Gopeng. RTC stands for 'Rural Transformation Centre', pusat transformasi luar bandar..lawannya UTC..
deretan rempah ratus
Masa ni dah dekat-dekat nak pukul 10.00 malam, tak ramai orang di Mydin...so, bolehlah jalankan aktiviti shoppping sambil belajar..on the way balik kampung masa cuti Hari Wilayah..
Macamana nak bezakan jintan manis dan jintan putih?
jintan manis lebih kecil dan berwarna sedikit gelap dari jintan putih
kollu, di sebelahnya buah manjakani
pacha payani
sambar podi
Getah anggur - bagus untuk sakit tekak
jemuju
ulunthu - species kacang parpu
broken black matpe bean
OKlah, sekian saja sesi pengenalan rempah ratus..untuk maklumat lanjut, bolehlah google ye..
Baru akak tahu getah anggur tu baik utk sakit tekak..
ReplyDeleteTerima kasih cikgu Nohas :)
Ajar rempar ratus petang ni :D
getah anggur ni melegakan radang membran mukus..baik utk saluran pernafasan..
Deleteshopping sambil belajar..sharing is caring..
wah getah anggur tu dibuat daripada apa ya? Baru tahu ianya baik untuk sakit tekak. Kedai india memang macam-macam rempah yang tak pernah di dengari. Agak-agak rempah tu semua buat masak apa ya? Terima kasih cikgu. Hari ini belajar tentang rempah ratus.
ReplyDeletegetah anggur tu dari pokok Akasia..dipanggil jg Arabic Gum..kebykan rempah2 ni dari India, Sri Lanka...ada yg dibuat gulai...
Deletesama2..share sdikit ilmu pengetahuan..hihi..
Banyak betul rempah ratus di mydin,mesti ada kebaikkannya kan kalau tidak orang belah sana duk makan tomato ja kan, tak pasti betul ke tak :)
ReplyDeletebyk jenis rempah ratus, ada yg first time jumpa..mat saleh pun guna rempah ratus dlm masakan mereka..tyme le, cinnamon le..byk spice dlm spaghetti bolognese...
Deletebanyak sekali jenis rempah ratusnya n harus tahu gunakan dlm masakan bersesuaian...
ReplyDeleteSubhanallah, banyakkan kan..
Deletememang selalu guna rempah ratus dalam masakan.
ReplyDeletemasakan bertambah sedap..yummy, yummy..
Deletenice findings sis, hehee... banyak jugak kekacang yang saya tak kenal ni, black-eyed peas ada? Sedap kalau buat ketupat palas :D
ReplyDeletebyk jenis kekacang..ada yg first time jumpa..black-eye peas ada..dulu arwah tok saya suka buat ketupat palas isi kacang, dah lama x makan..huhu..
Deletesuka lagu 'Just Can't Get Enough' by Black Eyed Peas..
hehee group black-eyed peas tu dapat idea dari kacang tu la kot ;p
Deleteya kot..commercial jg nama kacang ni..hiks..
Deletebanyak nama yang saya baru jumpa . bagus klu tahu apa kegunaannya . jemuju tu saya pernah dgr arwah bonda sebut .
ReplyDeletesamalah..baru jumpa n baru tau kewujudannya...nk tau kegunaannya, kena google..tak reti nk story..takut silap..huhu...
Deleteselalu lalu lalang je kt section rempah ratus...tak terfikir pulak nak belek satu-satu,rupanya banyak yg tak tau,ada yg pernah dengar je...kena study ni cari apa kegunaannya pulak
ReplyDeletetgk menarik pulak presentationnya..bila nmpak rempah yg pelik2, mula tertarik nk tau yg lain..
Deletebanyak rempah yang saya tak tahu rupanya
ReplyDeletesamalah..byk rempah ratus yg first time jumpa..
Deletesambar podi tu apa cikgu nohas??
ReplyDeletecili padi ke hehe
menurut internet, Sambar Podi ni rempah-ratus utk masak gulai Sambar, masakan popular di selatan India..
DeleteSS tahu sambar petir jek.. He he he...
Deletenama sama, maksud lain2..hihi..
Deleteaha..penah salah teka buah keras dengan biji sawi ada ke patut? kwang2x
ReplyDeletejauh benor bezanya tu..hihi..
DeleteWah...macam2 ada.
ReplyDeleteAda diantaranya yg saya x pernah tau.
samalah kita..first time tau benda2 ni..
DeleteDapo umah SS dah lama tak berasap... Tolong masak! He he he...
ReplyDeleteakk pun sekali-sekala je masak...hehe..
DeleteJgn bako kemenyan pulak sss...
DeleteHahaha... larikkkk
hahaha..berasap..
Deletememang best tgk cara depa buat susun atur tu kan.. menarik. tu yg pakat tarik je.. tiba counter aikkk banyak nak kena bayar.
ReplyDeleteya, betul, rempah2 ni semuanya nmpk fresh..mmg ralit tengok rempah yg berderet mcm ni..
DeleteSuka tgk spices semua ni tp kt rmh ada kurang dr 10.. Beli siap yg dah campur2.. Mcm2 jenis tu yek x pernah tgk pon ada..
ReplyDeletesamalah, kt rumah, ada kurang dri 10..mostly rempah ratus yg biasa guna...saya pun first time jumpa..walaupun selalu jg singgah Mydin Mart RTC ni..
DeleteSeronoknya tengok! Macam2 ada!
ReplyDeleteteruja tengok mcm2 jenis kekacang dn rempah ratus..
DeleteKelas memasak bersama kakak kembar
ReplyDeleteintroduction to herbs n spices..memasak tu hmmm...
Deletetapi asal lalu kawasan ni mesti nak bersin.. kuat sangat bau herbs..
ReplyDeletemacam2 bau ada..pening sikit..
Deleteselalu elak lalu area ni.. x leh kang terbersin kt herbs2 ni semua..
Deletehahaha..mmg bau menyusuk hidung..
Deletefuh..byk betul rempah ratus..JM kenal rempah kari je
ReplyDeleterempah kari yg selalu kita jumpa & makan..hihi..
Deletewah banyaknya benda baru. teringat tiap kali nak beli rempah ratus, mesti kena google rupa paras dia. bukan semua supermarket letak label yang betul -__- kena google dulu
ReplyDeleteyg selalu tertukar - jintan manis & jintan putih...bila google baru confident nk beli...hihi..
Delete