Thursday 25 May 2023

Hotpot : The Khan Mongolian Restaurant

Teringin nak makan bakar2, soupy2..jom ke The Khan Mongolian Restaurant di Platinum Mondrian (PV128), Jalan Genting Klang, Setapak. Halal BBQ dan steamboat buffet..

 

Kedainya di tingkat satu, naik escalator di bahagian tengah bangunan, terus ke restoran ni. Parking banyak disekeliling bangunan PV128 ni, tapi masih menggunakan tiket, murah je parking rate, sejam RM1.00..

 Council member

kerusi meja kayu
 
Luas restorannya..mungkin cater untuk pelancong daripada negara China. Ada ruang makan di kawasan balkoni, open air..
 

ruang makan di dalam restoran
 
Menu hotspot/steamboat ni sama je, ada daging perap, ayam perap, seafood, sayur-mayur, bebola, nasi goreng cina, dumpling, itu yang selalu ada
 
daging perap, seafood, sayur-mayur
 
pelbagai pencicah 
 
candies dan telur ayam & mi kering
 
daging lembu goreng jintan
menu yang selalu ada di restoran cina muslim
 
dumpling digoreng guna air
pernah tengok cara memasak dumpling
dalam drama Jepun Izakaya Bottakuri

isi ikan masam manis

permulaan makan
 
Makan steamboat ni mula-mula tu laju je, macam nak makan semua..
lama-kelamaan, pace jadi slow..rasa kenyang yakamat..

ada yang target makan udang je, ada yang non-stop ambik kambing perap menggunung tinggi dalam bekas..ambik yang mahal baru berbaloi..hehe..

Harga per pax tak ingat berapa, rasanya less than RM50 
tapi kuah sup charge lain - RM10 untuk satu pot...boleh refill..

Overall, oklah..first time makan steamboat Chinese style..

26 comments:

  1. nampak klasik tempatnya, parkir pun murah jer nak bayar. Tapi betul, mula2 aje laju, lepas tu bila perut dah rasa kembung, mula la slow, hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk tempat makan di sini, wedding hall pun ada....parkir murah satu bonus...hehe..makan steamboat mcm tu selalunya..mula2 semangat, lama2 slow je...kenyang sangat..

      Delete
  2. murah betul parkir ye...ala..lama dah x makan steambot ni...bestnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. steamboat ni makan2 ramai2 baru best kan...

      Delete
  3. Luasnya restoran ni. Banyak pilihan ye, untuk steambot.
    Lamanya saya tak makan. Sebab saya dan suami je yang suka, anak-anak kureng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, luas sungguh, mungkin cater utk rombongan pelancong cina yang datang berbas-bas..

      Delete
  4. Menariknya menu yang ditawarkan di sini.
    Saya yang tengok gambar rasa terliur pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg sama dgn kedai steamboat lain, ada yg menu lain...

      Delete
  5. Yang penting puas hati dan rasa gembira lepas makan...itu tandanya berbaloi

    ReplyDelete
  6. menu menu yang sangat menggiurkan kak nohas..bebola nasi goreng dan dumpling favorit mbul..sayur mayur hijau kaya serat...yummy ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak pilihan menu...bikin penasaran...semuanya yummy!

      Delete
  7. "Belum berperang, Monggol dah menang!" (lagu xpdc)

    ReplyDelete
  8. Makan stimbot cepat kenyang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2-3x ambik dah kenyang sbb ambik byk sekali...hehe..

      Delete
  9. Saya suka steamboat ala Mongolia ini. Di JKT ada 1 tempat yg menjual dan halal juga. Beda memang rasanya daripada steamboat biasa. Saya suka Krn rempah kuah nya juga banyak, dan spicy 😄😄❤️

    Naah betul kak, makan steamboat apalagi yg all you can eat, pasti awal2 rasa nak ambil semua, tapi semakin lama semakin pelan. Saya biasanya skip nasi di sini . Jadi hanya makan lauk saja. Minumnya pun kalo bisa tak manis. Bikin cepat kenyang

    ReplyDelete
    Replies
    1. bener, kuahnya lebih spicy...memang mau rasa semuanya tapi cepat kenyang...betul, kena skip nasi, makan lauk & sayur saja...

      Delete
  10. Bahagian atas pot tu utk grill ke?

    ReplyDelete
  11. Mana lagi sedap nohas, steamboat Thai atau steamboat kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum pernah makan steamboat Thai...nak try Rot Thai..

      Delete
  12. mesti sedap kalau panggang kambing tu.. mkn ala2 mcm kt mongolia. bestnya

    ReplyDelete
  13. uish macammana goreng guna air ye? rebus tau la.. mama tak penah makan mongolian food lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dipanggil 'pan-fry'..dlm 'izakaya bottukuri'..dia guna non-stick pan, susun dumpling dlm pan, kendian bubuh bancuhan tepung utk bagi dumpling melekat sesama sendiri, then buh sikit sesame oil....ada yg bubuh air, instead of bancuhan tepung, masak guna api kuat sampai air meresap..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!