Orang Korea panggil kimbap. Orang Jepun panggil ni sushi. Kalau di Sogo, dilabel sebagai Californian roll. Apa-apa pun, kita panggil sushi jelah, yang ni lagi famous,kan..
Hari Sabtu semalam, sesi menghabiskan boreh sushi yang ada separuh peket lagi. Sebenarnya, ni kali kedua buat, first time dulu, masa sesi makan-makan sempena Aidil Fitri. Masa first time buat, rupanya tak semenggah sikit, berserabut..
Resepi ambil kat blog model 80an, disini.
|
bahan-bahannya - beras sushi, seaweed, jejari ketam & cuka epal |
|
beras calrose |
Untuk buat sushi, guna beras calrose. Beras biasa pun boleh kot (tak pernah try). Beras calrose ni dibeli di Sogo. Beras ni cuma basuh sekali saja, sukatannya 1 cawan beras, dua cawan air. Masak seperti nasi biasa, bila dah kering sikit airnya, campur cuka epal dan sedikit gula. Kacau supaya dua-dua bahan ini sama rata. Tutup dan biarkan kering.
Rebus jejari ketam. Kalau ada timun jepun, zuccini, lagi best, sebab dia rangup. Cuma ini saja yang ada dalam peti sejuk, belasah sajalah.
|
Siap untuk dikerjakan |
|
ni untuk buat sushi saiz besar |
|
siap digulung, tunggu utk dipotong |
|
sushi saiz kecik dan besar |
Dah habis jejari ketam, selongkar peti sejuk, ada sosej dan daun bawang. Rebus sosej pula.
|
Inti sosej dan daun bawang |
|
inti dah lari ke tepi |
|
sepinggan sushi |
Sepuluh helai seaweed dapatlah sepinggan besar sushi ni..puas makan. Untuk makan tengahari..sepatutnya makan dengan kicap wasabi, tapi saya makan begitu saja...
Assalam, selamat hari isnin dan selamat menjalanai tugas harian...sushi satu..
ReplyDeletew'salam, selamat hari isnin, Bunda..dah habis, tahan dua hari..
DeleteSalam Nohas....... nak sushi satu...
ReplyDeletew'salam..berjaya dihabiskan dlm dua hari..
DeleteOh banyaknya!!... gigih betul buat sendiri puas makan. Kakak tak pernah lagi buat sendiri. Berasnya pun tempat kakak ni tak tahu nak cari kat mana.
ReplyDeleteNak habiskan semua bahan, dua hari baru habis mkn sushi ni..memang puaslah mkn...beras calrose ada di jual di Aeon Jusco, Tesco..
Deletewhoahhh,byk nye buat.. :D
ReplyDeletenk 1 roll..ahahaa..
sepuluh keping seaweed, dapatlah sepinggan..
DeleteWasabi tak sanggu makan... pedasnya menyengat!
ReplyDeletekicap wasabi mcm cuka, menyengat..tapi sushi ni makan mcm tu saja pun dh OK..
DeletePANDAI BUAT SUSHI YER...ELOK BUAT SENDIRI PUASHATI MAKAN DGN YAKIN...
ReplyDeleteAlhamdulillah, ikut resepi org lain, try n error..OKlah, utk makan sendiri saja..
DeleteWoohoo.. banyaknyee.. makan sorang je ke tue? hehehe...
ReplyDeletemakan berdua dan bagi kat adik satu bekas..tahanlah dua hari sushi ni..
DeleteSya suka mkn sushi..buat pakai beras biasa x bleh ke ya?knyang mkn byk ni..hehe
ReplyDeletetak pernah try lagi guna beras biasa...beras sushi ni melekit sikit..
ReplyDeleteanak akak suka sgt sushi...rajinnya dok gulung..sempoi
ReplyDeletesepuluh keping seaweed...buat secara santai..sambil gulung, sambil ngap masuk mulut..hehe..
DeleteMacam sedap je macam sedap je... sebenornya den tak minat tapi masa makan kat seoul garden ada member yang suka makan sushi , sepiring dia ambik dengan pelbagai rasa, jadi testing lah rasa wah enak banget dong.... hehehehe tekak org kampung kalau pelek sikit dah jakun makan.... walhal dah merata gie obersea hehehehe
ReplyDeletedulu saya pun tak minat sushi ni..tapi bila dh makan sekali, rasa nak lagi...kena adventurous sikit dlm hal makan2 ni..
Deletelady pernah mkn shushi.. tp xleh nak telan.. xthla kalu buat sdri leh telan ke x..
ReplyDeletemasa akak mula2 mkn sushi ni, dlm minda dok fikir ni nasi..hehe baru boleh telan..
Deletesedapnya. nak satu boleh. nak rasa.
ReplyDeletethanks for visiting here..
DeleteOh.. kakak nak carilah beras tu kalau dapat nak cuba juga. Seaweed banyak tempat boleh cari.
ReplyDeleteTunggulah tapi entah bila hihi...
InsyaAllah, boleh jumpa beras ni...selamat mencuba..sonang bonar buatnya..
DeleteWaaa.. pandai nyer buat sushi.. by the way panggil je la sushi pening nak fikir yang lain.. :P
ReplyDeletetak kisah la saiz berbeza.. janji bila makan sedap yer... boleh try resipi ni huhuhuu.. :D
Alhamdulillah, thanks..try and error..utk makan sendiri..nak beli mahal bebenor..
Deletealaa.. makan sendiri.. ape kisah... bukan nak kene letak atas talam kat function pun :P
Deleteya, betul tu, belasah je..asal nampak dan rasa mcm sushi jadilah..
Deletewow..will try
ReplyDeleteInsyaAllah, jadi sbb senang nak buat...tq for visiting here..
Delete