Friday, 30 October 2020
Nasi Lemak Ohsem
Thursday, 29 October 2020
Salam Maulidur Rasul 1442H
12 Rabiulawal 1442H bersamaan 29 Oktober 2020
Mari kita perbanyakkan selawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan sahabat-sahabat Baginda dan amalkan sunnah-sunnah Baginda, sebagai tanda ingatan dan cinta kita kepada Baginda.
Salam Maulidur Rasul. Ummah Rabbani, Negara Harmoni.
Wednesday, 28 October 2020
Monday, 26 October 2020
Cubaan memasak Jjajangmyeon
Salam hari Isnin..semoga semua sihat-sihat walafiat..
Rentetan dari rasa tak puas hati dengan jjajangmyeon yang macam mee hailam dalam entri Sesekali teringin, saya cubalah masak sendiri..
Jjajangmyeon ialah masakan cina yang popular di Korea. Mee dengan kuah likat berwarna hitam.
Benda terpenting nak masak jjajangmyeon ialah sos nya yang dipanggil sos chunjang. Yang ni, saya beli di shopee. ada banyak pilihan, hati tertarik beli yang ni..
"Jajang paste kami tidak perlu ditumis dengan minyak lagi sebab kami dah tumis siap2 bersama minyak cili, bawang putih, halia dan bawang kuning. Bukan sahaja untuk sesuai untuk masak jajangmyun, paste ini jugak sesuai dimasak bersama ikan & ayam"
Resepi jjajangmyeon ada dilekatkan di botol.
Bahan yang diperlukan:
Cara membuat Jjajangmyeon:
Mula-mula, potong daging. Potong dadu bawang bombay, kentang dan zuccini. Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu tumis bawang bombay. Kemudian masukkan daging lembu, zuccini dan kentang. Setelah bahan-bahan itu matang, masukkan sos chunjang. Kacau supaya semuanya sama rata lalu tuangkan air bancuhan tepung. Setelah dididihkan selama 5 minit, matikan api. Kemudian, rebus mee. Letak mee dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya. Sajikan Jjajangmyeon bersama dengan pickled radish.
Friday, 23 October 2020
Sambal Roselle yang marvellous
Salam Jumaat..
Alhamdulilah, dapat sambal roselle dari blogger Nor Azimah, tuan punya blog Asam Garam Kehidupan. Jazakillahu khairan khathira...terima kasih banyak-banyak, ingat pada saya..
Wednesday, 21 October 2020
Meeting sempoi di tepi bangunan
Petang tadi, bos kena buat swab test sebab officemate wife dia dah disahkan positive Covid-19. Big bos tak bagi bos masuk pejabat selagi result belum keluar. So, tadi kami meeting department depan main entrance bangunan je.
Meeting nak diskus tentang strategi rotation kerja, siapa yang kena kerja dari rumah, siapa yang kena datang pejabat. Maklumlah KL kena CMCO/PKPB...menteri dah suruh kerja dari rumah bermula hari esok, Khamis 22-10-2020.
Kami ada lima orang, bos cakap jom kita 'lat talilat tali tamplom'..huii..lama sungguh tak dengar..haha..dua orang eksekutif, bos suruh ''oo soom'' atau 'rock-paper-scissors' (terjemahan: batu-kertas-gunting). saja je..untuk release stress..
Budak-budak millenial tau ke idok 'lat talilat tali tamplom'..dulu-dulu, kalau nak cari geng main galah panjang, konda-kondi, lompat getah, selalu guna 'lat talilat tamplom'' ni...
"Rock-paper-scissors'' selalu nampak dalam drama Korea dan program realiti Korea..gemar benor depa ber oo-soom.
Siapa yang menang dalam 'rock-paper-scissors' ?
Antara gunting dan kertas : semestinya gunting menang
Antara batu dan gunting : batu menang sebab batu boleh ketuk gunting
OK, semoga semuanya selamat, dijauhi dari pandemik. Selamat bekerja dari rumah...tapi teman kena datang pejabat, 3 kali seminggu, Inshaa Allah.
Tetiba, pukul 6 tadi, ada gambar ni dalam whatsapp group office..dah ada kes ke?..panic attack..
Friday, 16 October 2020
What to eat in Istanbul?
Iskender Kebab
Pernah makan iskender kebab ni di restoran Turki di Taman Tun, dalam entry Turki dan Naelofar. Kurang gemar, sebab rotinya lenjun dengan kuah. Rupanya tersilap cara makan, tengok cara Chef Baek ni makan, nampak sedap le pulak.
3. Tavuk Roo (Nasi ayam Hainan)
Bila tengok Tavuk Roo ni teringat nasi ayam hainan, lebih kurang sama tapi tavuk roo ada kacang kuda. Tavuk ialah ayam, roo pula 'diatas'.
4. Freshly baked Simit
Simit ialah Turkish national snack. Sejenis streetfood. Chef Baek pergi ke tradisional bakeri, tengok cara simit dibuat.
5. Kaymak
Kaymak dihasilkan dengan memisahkan lemak daripada susu. Chef Baek describe rasa kaymak ni 'out of the world', double, triple, lagi sedap daripada butter.
kaymak dimakan dengan roti
Kaymak yang Chef Baek makan ni dibuat daripada susu kerbau (water buffalo). Lagi sedap katanya, daripada susu lembu.
6. Menemen
Menemen macam scrambled egg - telur dengan tomato. Dimasak terus dalam periuk kecik dan dihidang dalam periuk yang sama.
7. Mildye Dolma
Nasi dalam kepah. Chef Baek makan tepi jalan je, dekat Grand Bazaar.
Macam tak boleh berhenti..sedap, addictive katanya..
8. Dondurma Kadayif
Dondurma ialah aiskrim turki yang liat. Kadayif pula sejenis pencuci mulut yang manis, ada pistachio dan air gula.
9. Kofte & Piyaz
Kofte ialah bebola daging. Piyaz ialah salad kacang kuda.
10. Cig kofte
Gig kofte yang sebenarnya diperbuat daripada daging lembu mentah. Tapi sekarang diperbuat daripada sayuran and is totally vegan.
11. Tantuni
Tantuni macam doner kebab tapi dagingnya digoreng.
12. Iskembe Corbasi
Corbasi ialah bubur dalam bahasa Turki. Iskembe corbasi ialah sup keting, organ dalaman lembu.
Untuk Season 2 ni, Chef Baek ada pergi Penang juga. Makan nasi kandar di Line Clear, gi pasar malam cari durian..haha..makan cendol. Ada penerangan tentang cendol, siap pergi kebun pokok pandan. Ada juga penerangan tentang kuih pulut tai-tai. Produksi Korea ni betul-betul buat research. Puas hatilah tengok program ni.
Till then, semoga ada rezeki ke Turki..amiin..güle güle..
Wednesday, 14 October 2020
Warkah dari negeriku
Malam semalam, masa kemas-kemas meja, tengok ada sampul surat putih terselit dicelah-celah kotak. I've got a mail. Tengok cop..dari Ipoh, Perak..wahh..dari negeriku...siapakah gerangan yang sudi mengutus surat kepada ku?
Monday, 12 October 2020
Berniaga di KL
Salam hari Isnin..
Bila kawasan Klang kena Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula hari Jumaat lepas, semua kena kuarantin. Sekolah ditutup.
Kakak saya yang incharge kedai koperasi sekolah, kenalah menghabiskan kerepek yang dah dibeli secara pukal. Walaupun barang kering, boleh tahan dua minggu hingga PKPB habis, tapi kakak riki-riki kat whatapp group keluarga, kot-kot ada yang berminat nak beli kerepek. sambutan hangat..tiga jenis kerepek - kerepek kacang dal, kerepek bawang dan ubi pedas.
So, semalam kakak datang dari Shah Alam, open table di Kuala Lumpur.