Salam malam Jumaat..
Belek-belek galeri gambar, tengok ada lagi gambar tahun lepas. Snap gambar dalam majalah travel360 masa pergi Kuala Terengganu, kali terakhir naik flight sebelum pandemik melanda. Lamanya tak naik flight Air Asia..rindu kerusi sempit kaler merah..
Gambar makanan. Satu gambar dah selamat buat entry. Pulut Tai-Tai..tekan sini untuk baca my post.
Yang tinggal gambar kuih-muih overseas. Jom kenali kuih menarik dari 4 negara.
Khanom Chan - Thailand
daripada beras, ubi kayu, tepung arrowroot
dua lapisan ada dua perisa - jasmin dan pandan
puding susu - makanan popular di zaman Empayar Othmaniyyah
daripada keladi, santan dan gula
kuih-muih tradisional juga tidak kurang sedapnya..
Yang ni semua snap gambar di bazaar Ramadan..
Tekak melayu, cintanya pada kuih melayu. Saya gemar kuih pulut tu 😁
ReplyDeletepulut inti & serunding..the best!
Deletekuih muih obersee tu mmg x pernah la try lagi kan...
ReplyDeleteyang kuih muih mlayu tu pun x semua kita makan...
tapi kita pun rindu kusi merah sempit air asia tu haaha
itulah..bila lah nak terbang lama2, duduk kt kerusi merah sempit tu..
Deletekat pasar malam banyak jual kuih muih tradisional tapi pasar malam pun tak buka lagi..huhu..
aneka kuih Melayu sedap2 belaka kan
ReplyDeletesedapkan kuih-muih tradisional Melayu..
Deletesekali-sekala nak gak try kuih overseas.... namun yg sedap tetap kuih tradisonal.
ReplyDeletekuih tradisional tetap juara..kalau berada di negara luar, nak jg try makanan mereka..tapi itulah takut tak halalan toyyiban.
DeleteSedapnya pulut inti pulut serunding tu, kuih filipina tu keladi santan gula nampak sedap..
ReplyDeletepulut inti & serunding the best! nmpk sedap kan ube halaya..
DeleteTerlioq tengok kuih-muih tradisi kita 😋😆
ReplyDeletekuih tradisional juga yg sedap..sentiasa relevan sepjg zaman..
DeleteFilipina tu tak nampak macam kuih pun kan?
ReplyDeletekalau nak makan, kena guna sudu..kuih in the balang..
DeleteWarna-warna terang dan ceria khanom chan. Cantik pula corak.
ReplyDeleteha'ah..cantik2 warnanya..
DeleteBanyaknya kuih dalam post ni
ReplyDeleteshoot photo time bulan puasa..hehe..banyak jenis yg dijual..
DeleteSedapnya pulut serunding dengan tepung gomak tu.. my feveret..
ReplyDeleteKuih Khanom Chan dari Thailand tu cantik..
kuih muih tradisional kegemaran ramai....khanom chan mcm jelly..
Deletekuih tradisional oversea tu menarik juga. Tapi lagi tertarik dengan pulut inti dan pulut serunding tu.
ReplyDeletekuih muih tempatan tetap jadi pujaan..
DeleteRindunya naik flight pastu bacalah magazine travel360 tu tak habis-habis if flight lama dan mata tak leh tido. Saya suka kuih dangai. Harap tahun depan Ramadan tak PKP. Boleh pergi bazar
ReplyDeleteharap2 tahun depan dapatlah kita terbang lebih jauh...feveret ni kuih dangai..semoga tahun depan suasana lebih baik..amiin..
DeleteFilipina pun pnggil ubi tu ube..
ReplyDeleteDangai bestnya.. Yg beli kat KL ni byk yg lemau liat camna ntah nak ckp
ha'ah..lbh kurang sama sebutannya..serumpun..
Deletedangai best..kalau lembut digigit..