Friday, July 31, 2009

Lebih Bijak

source: Flickr 284/88

Pelbagai pihak tidak berpuashati dan bimbang mendengar berita 31 peratus saham Padiberas Nasional Berhad (Bernas) dikuasai oleh firma pelaburan berpengkalan di Hong Kong, Wang Tak Co Ltd. Bernas telah memeterai perjanjian konsesi dengan Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri sebagai pembekal dan pengimport tunggal beras negara.

Diantara banyak-banyak komentar yang terdapat di dada akhbar, antara yang saya rasa lebih bijak dan relevan kepada rakyat umum ialah komentar oleh Datuk Muhammad Salleh Majid, bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) yang juga Felo Kanan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia.



Komentar beliau di dalam Berita Harian, 3o Julai 2009:


Beliau menggesa kerajaan mengkaji semula dasar penyenaraian syarikat strategik khususnya berkaitan barangan makanan dan utiliti di Bursa Malaysia bagi mengelak konflik antara keuntungan dan kepentingan awam. Katanya lagi ia bagi mengelakkan saham syarikat itu dikuasai pelabur asing.



Kita sudah lihat konflik antara keuntungan dan kepentingan awam berlaku pada syarikat bekalan elektrik, bekalan air dan konsesi tol. Adalah wajar syarikat sedemikian dijadikan syarikat persendirian milik kerajaan.



Selain itu, beliau juga bimbang konflik antara pemegang saham dengan kerajaan mungkin berlaku seperti yang terjadi pada Pantai Holdings Bhd.

Bekalan makanan utama, air, elektrik dan jalanraya begitu juga pendidikan/ persekolahan dan hospital tidak sepatutnya diniagakan dan meraut keuntungan berganda-ganda. Yang mengeluh adalah rakyat jelata, the end user, yang terpaksa menyerap peningkatan kos. Kami tiada pilihan lain.



Biarlah Bernas seperti asalnya iaitu Lembaga Padi dan Beras Negara, tidak usah dikorporatkan, diswastakan, disenaraikan di bursa saham. Ia membabitkan keselamatan makanan dalam negara, makanan ruji bangsa utama di Malaysia.



"Sebiji nasi adalah hasil keringat para petani yang tumpah ke bumi"

Friday, July 17, 2009

Wednesday, July 15, 2009

Teka-teki

Kisah ini sudah lama saya dengar, adalah lebih kurang 15 tahun yang lalu. Masa tu dalam kursus motivasi di Sungai Ramal Dalam, Kajang. Motivator yang terlibat meminta kami memikirkan satu kisah yang akan diberikan dan jawapannya akan dimaklumkan pada akhir kursus. Namun, kerana kesuntukan masa, kami tidak sempat bertanya kepadanya di akhir kursus dan dia pun terpaksa balik awal..

Kisahnya seperti berikut:

Pada suatu hari, seorang lelaki teringin melihat pemandangan sekitar dengan menaiki belon udara panas (hot air balloon). Beliau pun masuk ke dalam sebuah bakul belon dan belon itu mula bergerak ke atas dan berlegar-legar di ruang angkasa.

Tiba-tiba angin bertiup kencang, belon udara itu terhoyong-hayang dan terus melayang jauh dari tempat mulanya, ke satu tempat yang tidak diketahuinya. Belon itu mendarat di tepi sebatang jalan raya di satu tempat yang begitu asing bagi lelaki tadi. Lelaki yang masih berada di dalam bakul belon itu ternampak seorang lelaki sedang berjalan melintasi dihadapannya lalu bertanya “Dimanakah saya berada sekarang?”

Lelaki yang sedang berjalan tadi menjawab “Awak berada di dalam sebuah bakul belon udara di tepi sebuah jalan”

Lelaki di dalam bakul lalu berkata “Awak mesti seorang akauntan”

Lelaki kedua terperanjat lantas bertanya “Bagaimana awak tahu?”

Jawapan lelaki di dalam bakul :
Jawapan awak benar tetapi tidak membawa apa-apa makna (Your answer is correct but useless).

Sampai sekarang saya masih terfikir apakah yang tersirat di sebalik jawapan terakhir lelaki tersebut. Kenapa tidak yang lain? Kenapa mesti akauntan? Akauntan itu profesion yang begitu penting dalam sesebuah organisasi…dollar & cents…the backbone of every organization..

Ada beberapa analisa yang boleh di kupas dari kisah diatas:
1) Lelaki di dalam bakul itu sepatutnya bertanya soalan yang lebih khusus, yang menjurus kepada jawapan yang dikehendaki seperti “apakah nama tempat ini?”
2) Lelaki yang berjalan itu mungkin seorang yang lurus bendul, tidak dapat membaca expresi muka lelaki di dalam bakul
3) Lelaki yang berjalan itu mungkin nak mengelak dari bersuai kenal dengan lelaki di dalam bakul; memegang prinsip “don’t talk to stranger”
4) Lelaki yang berjalan itu saja nak buat lawak bodoh atau dia seorang yang loyar buruk…hahaha..
5) Lelaki di dalam bakul sepatutnya lebih canggih…bawalah handphone atau GPS ker..


Akhir kalam, anggaplah kisah ini sebagai gurauan sahaja..

Tuesday, July 7, 2009

Terkenang Semasa Dulu..

Sempena Festival Kuala Lumpur 2009 (FKL09, Jabatan Warisan Negara (JWN) memperkenalkan 12 jenis permainan tradisional yang semakin dilupakan dalam Program Permainan Tradisi.

Tapi, tak sempat pula nak tengok program tersebut di Taman Tasik Titiwangsa pada 4 dan 5 Julai yang lepas.


Ia melibatkan permainan tradisi:

1) Galah panjang
2) Sepak raga ratus
3) Congkak
4) Gasing
5) Batu seremban
6) Ketinting
7) Dam aji
8) Rebut negeri
9) Tating lawi
10) Konda kondi
11) Lompat untai gelang
12) Sepak raga manggis


Rasa-rasa teman, congkak dan dam aji masih lagi popular, cuma jarang dimainkan oleh generasi muda sekarang. Yang no. 8, 9, 11 dan 12, baru pertama kali tahu ada permainan tradisional ni. Tak pernah dengar selama ni.


Galah panjang, batu seremban, ketinting & konda kondi, hmm..mengimbau kenangan manis dan pahit zaman kanak-kanak. Zaman sekolah rendah. Batu seremban tu mesti bawa gi sekolah, masa tunggu bas main batu seremban atas beg sekolah. Beg sekolah kotak. Konda kondi, permainan budak-budak kampung. Habis batang pokok ubi dipatahkan.

Permainan tradisi dilihat banyak kelebihannya: menitikberatkan interaksi sesama manusia dan juga alam sekitar; lebih menyihatkan badan dan meriangkan hati/minda disamping mengasah fikiran supaya lebih fokus dan berhati-hati.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...