Friday, 6 December 2019

Ayam dan Itik Angsa + Kucing

Di satu petang yang permai, dari kejauhan, dari jalanraya, ternampak gerai ni di Kampung Batu Muda. Dah lama juga dok lalu-lalang, perati gerai ni, tiada kesempatan nak singgah.

Akhirnya dapat juga singgah...


Menu yang ada nasi lemak bungkus, mee bandung, yong tau fu goreng dan masakan western. Order mee bandung dan yong tau fu goreng.

 
 ok juga rasanya

yang menarik gerai ni, ada banyak jenis haiwan berkeliaran, cari makan. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Ibu ayam, bapak ayam, kucing, semuanya jinak-jinak belaka. Ayam-ayam pun santai-santai jalan sana-sini.

kucing sedang bersantai

ayam jinak

pandanglah, lihatlah

kucing sudah bangun, tengah cat walk
kucing kaler oren ni, duduk senyap tepi bangku



bapak ayam

bapa ayam bersama ibu ayam

 Dah habis makan, nak pi ke kereta, nampak sekawan itik angsa sedang berjalan-jalan, berlenggang pulang petang. 


comel je

 Kampung Batu Muda ni bukanlah kampung tradisi, semuanya rumah-rumah banglo, besar-besar. Bila nampak ayam, itik bebas berkeliaran, terasa bagai di kampung halaman sendiri.
 
Dari mana semua haiwan ni datang? mungkin ada tempat ternakan ayam itik di sini.

Till then, happy weekend.


Tuesday, 3 December 2019

Random Photo #1

Hello yang bongsu!!

Hai Disember!!

Assalamualakum semua..bila tiba bulan Disember, seperti biasa kerja bertimbun. Bos dah cakap cuti dibekukan., freeze, frozen!! So kita santai-santai je ye. Tengok Kasihku Amani buat entry random photo, teringin gak nak buat..jom tengok gambar apa yang ada..

Gambar makanan sudah semestinya ada.. 

 laksa & cendol kuale
dua-dua dah kurang sedap, dua-dua cair

geng zumba/senamrobik di pekan kuala kangsar
there is a thorn among the roses

pad thai @ restoran thai
Jalan Tiong Nam, off Jalan Raja Laut


pertama kali makan bibimbap @ dubuyo...i like it


on your mark. get set...
shell out @ Al-Azmi, Sentul

kedai motor jual topi keledar..bercahaya di waktu malam..

masjid @ Petaling Jaya

budak zaman millenium teruja jumpa radio
new toy..tekan-tekan keluar bunyi

Till then, ceria-ceria selalu.

Saturday, 30 November 2019

Hat Yai : Finale - Khlonghae Halal Steamboat & Terbang Pulang

Trip ke Hat Yai, dah sampai ke penghujungnya.

Daripada pasar borong, terus ke Khlonghae, kali ni nak ke Khlonghae Halal Seafood Buffet. Steamboat halal yang femes di Hat Yai.

Melalui jalan besar ke pasar terapung, nampak banyak gerai-gerai di sepanjang jalan besar. Hari ni rupanya ada perayaan Loy Krathong, perayaan memuja dewa sungai.
 
Krathong is a Thai term which refers to a piece of banana trunk decorated with flowers, banana leaves, candle and incense sticks. The word Loy means to float in the Thai language. When put together,  those two terms simply mean floating banana trunk festival.

Gerai-gerai tu semua jual krathong. Maklumlah kawasan ni ada sungai kan.
 
gerai menjual krathong

Dah sampai di destinasi

the venue

photoshoot di sini dulu sebelum hari gelap 


Hari ni hari Isnin, masih tak ramai pengunjung, banyak meja kosong. Kalau pergi hari minggu, memang kena booking awal. Harga buffet untuk orang dewasa ialah THB 289 (RM40) manakala kanak-kanak dan warga emas THB 179 (RM25). Mahal ke murah? berbaloi dengan makanan yang disediakan..

bekas untuk merebus dan membakar

 kita bakor

Biasalah kan, steamboat. Ada pelbagai jenis seafood - udang, ketam, ikan, sotong, lala, semua ada. Untuk ikan, ada pekerja yang akan tolong bakarkan.

Ada lauk-pauk untuk nasi campur. Ada laksa siam, mee goreng, sate ayam dan juga pelbagai pencuci mulut. Free flow of minuman. Pertama kali makan laksa siam kuah lemak.


dua jenis udang, lala dan ikan


perap-perapan
bebola, nugget

Pencuci mulut

agar-agar dan buah-buahan jeruk & segar

pencuci mulut
 
Dah kekenyangan, dah tak larat nak masuk.jomlah balik. Dari siang hingga ke malam, masa untuk berehat sebentar. Masuk dalam van, wahh..ceria semua dengan lampu warna-warni.

kanak-kanak suka bebeno 

Sampai di hotel, tanya Zul dimana sungai yang terdekat, teringin nak tengok pesta Loy Krathong. Zul cakap tak yah gi lah, bahaya. 

Berehat saja di hotel sambil packing beg. Pukul 8.00 malam, keluar untuk masad, masad. Datang negara Thailand, mestilah mencuba urutan Thai. 
  
urut di outlet ni, otw ke Lee Gardens Plaza, THB 200 untuk sejam
ok jugalah, decent one, takyah salin-salin baju pakai baju lain..

kendian ke 7-eleven, mencari kopi arabus ni

Tamatlah aktiviti di hari ke-3
-------------------------------------

Keesokan harinya, kami bersarapan di restoran ni, depan stesen keretapi HatYai. Dalam peta, dia tulis Dapor Muslim. Good review.


ada dua restoran halal, pergi yang sebelah kiri

dah ada lauk-pauk nasi campur

Yang dewasa, semua makan nasi campur. Sarapan merangkap lunch sekali. Ok rasanya, sedap macam di Malaysia.

ambik hati lembu goreng je

Stesen keretapi HatYai
train yang comel

Pukul 9.00 pagi, turun ke lobi untuk check-out


Pagi tu juga cari grab van untuk ke airport. Semuanya busy, yang ada cuma kereta je. Diskus2, ahli jemaah setuju naik tuk-tuk je.

tuk-tuk dah sedia depan hotel, naik tuk-tuk ni je

Hat Yai airport
budak kecik nampak pentas seronok melompat
 
menunggu untuk berlepas pulang

Sekian, travelogue jalan-jalan ke Hat Yai, Thailand. Khap khun khaa..
Thank you for reading

Friday, 29 November 2019

Ramai orang menjual pisang goreng..

tapi tak ramai yang menjual sukun goreng...

Jumpa gerai tepi jalan yang jual pisang goreng dan sukun goreng

Kesimpulannya : kita beli sukun goreng

Sukun goreng sedap. Di Hicom-Glenmarie, Shah Alam.
 

di Jalan Jurunilai U1/20...ohh sungguh kebetulan!!

semua makanan diletak dalam bekas yang bertutup

harga 4 ketul = RM1.00. Ada kerepek sukun juga

Sedap, tebal juga, lembut dan tepungnya pun sedap

seorang pembeli telah berpuas hati dan dia buat satu entry..hihi..#kisahsemalam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...