Thursday, 14 March 2019

Dolce Africa

Assalamualaikum, semua. 

Hujambo!!
(Hello dalam bahasa Swahili)

Swahili, also known as Kiswahili, is a Bantu language and the first language of the Swahili people. It is a lingua franca of the African Great Lakes region and other parts of eastern and south-eastern Africa, including Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Mozambique, and the Democratic Republic of the Congo.

Entry kali ni tentang Afrika. Bila sebut Afrika, teringat kebuluran, safari, musim kemarau, padang pasir, orang kulit hitam. Sebenarnya Africa banyak tempat yang cantik, raw beauty. Bukanlah saya pergi Afrika, cuma menonton di tv saja.


Menonton chef selebriti Canada, David Rocco, jalan-jalan, jumpa local people, makan-makan local foods di negara Tanzania, Kenya, Zanzibar, Ethiopia dan South Afrika dalam program Dolce Africa, sebuah rancangan television National Geographic. Menontonnya di saluran 725 bulan Ogos tahun lepas (2018).

David Rocco juga hos program Dolce Vita dan Dolce India. Yang asyik diulang tayang kt channel 725 ialah Dolce India. Dolce Africa tak nampak bayang siaran ulangannya. Ada di youtube, tapi sekejap je lah, teaser je. Dolce maksudnya 'sweet & soft', yang femes brand Dolce & Gabbana. 

Untuk Dolce Africa, ada 12 episod semuanya, tapi yang saya sempat tengok cuma 4 episod saja - Ep 8 : Stone Town Zanzibar, Ep 9 : Pole-Pole Zanzibar, Ep 10: Flavours of Durban dan Ep 11: Walking Durban.
 
Lokasi negara Tanzania, Kenya dan Ethiopia di timur benua Afrika

Zanzibar ialah kepulauan di Lautan Hindi, pulau utama ialah Pulau Unguja
di utara Dar-es-Salaam, ibu negara Tanzania, yang sangat Islamik namanya

Masa tengok 'Ep 8 : Stone Town Zanzibar', apa yang terdetik di hati, terfikir di minda, ialah ramainya orang Islam di Zanzibar, dengan wanita-wanitanya bertudung style Afrika, lelaki-lelaki nya berkopiah. Bila baca di wikipedia, rupa-rupanya hampir 99% penduduk Zanzibar beragama Islam. Subhanallah, Allahu Akbar..

The word Zanzibar came from Arabic zanjibār (زنجبار [zandʒibaːr]), which is in turn from Persian zangbâr (زنگبار [zæŋbɒːɾ]), a compound of Zang (زنگ [zæŋ], "black") + bâr (بار [bɒːɾ], "coast"). The Portuguese arrived in East Africa in 1498, where they found a series of independent towns on the coast, with Muslim Arabic-speaking elites. Zanzibar's population is almost entirely Muslim, with a small Christian minority.

Jom kita tengok apa citer David Rocco di Zanzibar. Dia jumpa local people, Ameena & suami, sembang-sembang, minum kopi, di central square, melawat pasar, di Stone Town. Stone Town ialah kota lama di Zanzibar City.

The heart of Stone Town mostly consists of a maze of narrow alleys lined by houses, shops, bazaars and mosques. Stone Town's architecture has a number of distinctive features, as a result of Arab, Persian, Indian, European, and African traditions mixing together. 

The name "Stone Town" comes from the ubiquitous use of coral stone as the main construction material; this stone gives the town a characteristic, reddish warm colour.Traditional buildings have a baraza, a long stone bench along the outside walls; this is used as an elevated sidewalk if heavy rains make the streets impracticable, or otherwise as benches to sit down, rest, socialize.

 duduk di baraza sambil minum kopi di central square Stone Town

topik perbualan mereka sangat interesting

Ameena memakai kanga, pakaian tradisional wanita Afrika Timur. Kanga ni penuh dengan corak dan pelbagai warna. Setiap corak ada maksud tertentu. Memberi hadiah kanga kepada seseorang adalah satu cara komunikasi, unspoken one, TST tau sama tau.


Wanita Zanzibar dengan pelbagai corak kanga

 David beli kanga sebagai hadiah untuk Ameena

Kemudian suami Ameena bawa David ke Emmerson Spice Hotel untuk acara masak-masak. Suka tengok tempat depa masak, very-very tradisional.


Di akhir episod, depa bersembang-sembang di tepi laut pula. Suka topik perbualan depa bertiga nih, tentang famili, nilai, harapan. Dua-dua suami isteri tu speak good English.


Dalam episod 9 - Pole-Pole Zanzibar, David jumpa dua wanita - seorang Italian dan seorang lagi wanita Jepun, dua wanita asing yang buka restoran di pulau ni. Nama restoran wanita Itali tu Pole-Pole yang bermaksud 'Perlahan-Perlahan'..slow-slow. Pompuan Itali tu bawa David ke satu kampung tradisional, untuk breakfast, makan capati dan ikan.


 
 capati & ikan

suratkhabar tu macam tulisan Arab

 street foods

 David & wanita Jepun

industri rumpai laut

traditional fishing

Memang best tengok travelog Afrika ni. Kat youtube cuma ada teaser dalam 3 - 4 minit. 

Lain-lain episod :

Ep 1 : Nairobi : Green City in The Sun
Ep 2 : The Maasai People
Ep 3 : Street of Joburg
Ep 4 : Hallelujah Soweto
Ep 5 : African Wedding Crashers
Ep 6 : Return to Ethiopia
Ep 7 : Chiao, Ethiopia 
Ep 11: Welcome to Lalibela, Ethiopia
Ep 12 : Last Supper in Lalibela, Ethiopia

Bagi yang berjiwa pengembara sejati, Afrika ialah benua yang menarik untuk diterokai. Benua tua yang penuh dengan pelbagai bangsa, budaya, sejarah. Negara-negara di benua Afrika yang teringin nak pergi cuma Mesir (Egypt), Morocco dan South Afrika, yang lain-lain tu kurang minat..hehe.

Kwaheli, mpaka tukutane tena!!
(goodbye, till we meet again) 

Thursday, 7 March 2019

Sulaiman Street @ Kampung Baru

Assalamualaikum...halloo..

Baru nak update blog..hihi..busy like a bee lately. 

Cerita port makan. Kat Kampung Baru memang banyak tempat makan yang best-best.  Baru ni pergi ke bangunan DBKL 3 di Bandar Wawasan, yang sebelah Quill Mall. Sementara tunggu pukul 2 petang, cari port untuk makan tengahari. 

Jumpa Sulaiman Street ni di Jalan Dewan Sultan Sulaiman, tepi bangunan DBKL. Bangunan restoran dari kontena, wahh, kontena is the "in'' thing lately. Sana-sini guna kontena, baguslah kan, save the environment, recycling.

Sulaiman Street


Jom tengok apa yang ada. Konsep gerai - ada gerai jual ikan bakar, nasi lemak, sup, minuman petang - goreng pisang cheese, otak-otak.

dua tingkat

Order ketiau sup. Harga RM7.90. 

ketiau sup biasa, sedap juga

overall, ambience ok, servis ok. Cuma harganya sedikit overprice.

Tuesday, 26 February 2019

Sudah ku tahu..

Akhirnya, sudah ku tahu..

dari barat hingga ke timur, dari Xi'an hingga ke Beijing, tertanya-tanya di dalam minda, apakah nama masakan ini. Ramai sungguh yang membelinya, tak menang tangan si penjual..

street food di Xi'an

di supermarket muslim di Beijing

Kalau tengok dari paras rupa, nampak kurang menarik, tapi ramai yang berkerumun, berbaris untuk membelinya. Dua kali jumpa, di Xián dan di Beijing, tapi tak teringin nak cuba.

Inilah dia Jing Gao @ Zeng Cake @ Ricepot Cake. Macam bingka tepung beras. Bukan guna tepung, tapi guna beras, dilapis dengan kacang dan buah kurma.

Meh tengok video ni, cara memasak Jing Gao. Tengok depa makan, macam sedap jer.



Kalau jumpa lagi, nak try rasa.

Thursday, 21 February 2019

Dua majlis di bulan Februari

Dua majlis. Company's events.

Pertama - Sambutan Tahun Baru Cina. Bila ada majlis ni, mesti ada tarian singa. Baru meriah.


The lions are coming

office tour

 close-up, walaupun tahu org kt dalam, tetap rasa gerun..hihi

comel je budak kecik ni, generasi pelapis

battle of the lions, bilalah nak lompat ambik angpau & salad tu

seekor dah tumbang, dok mengeram

Acara makan-makan seperti biasa, malas nak ambik gambar.
.
Event kedua - Sidang media di Royal Selangor Golf Club. Untuk melancarkan Property  Market Review 2018/2019. Seminar dah buat bulan November tahun lepas, Property Market post GE-14.


Office tower @ Tun Razak Exchange (TRX)

nampak mcm dah siap..oo..nama dia Exchange106

Ok, ke event kita

 pre-event

Q & A session

post-event


Diantara pertanyaan daripada press ialah mengenai lot Bumiputra. Patutkah lot Bumiputra di release selepas tak terjual, tiada pembeli, selepas 6 bulan seperti diumumkan oleh kerajaan negeri Perak, wahh..negeri teman.

Kerajaan Perak kini membenarkan pemaju perumahan memohon pelepasan kuota Bumiputera, selepas hartanah itu gagal dijual dalam 6 bulan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP).

Tempoh yang disingkatkan dari 2 tahun kepada 6 bulan itu bertujuan meringankan beban pemaju yang perlu menanggung kos kerosakan dan penyenggaraan rumah tidak terjual.
 
“Selepas 6 bulan proses jualan oleh LPHP, pemaju boleh memohon pelepasan 50% kuota Bumiputera dengan syarat mereka telah mencapai 30% pembinaan fizikal serta 60% lot bukan Bumiputera telah dijual.

“Permohonan pelepasan ke-2 untuk baki lot Bumiputera 50% lagi hanya boleh dibuat setelah pembinaan fizikal mencapai 80% dan 90% lot bukan Bumiputera habis dijual,” katanya dalam sidang media mengenai penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri Perak di sini, hari ini.

Faizal berkata, denda atau levi 2 kali ganda daripada levi sedia ada akan dikenakan ke atas pemaju yang menjual lot Bumiputera sebelum kelulusan pihak berkuasa negeri -sumber: fmtnews

Tanah ialah dalam bidang kuasa kerajaan negeri. Rumah berstatus Bumiputra lot, Rizab Melayu,  tiada masalah untuk dijual di negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah. Mungkin mismatch of design, prices and location menjadi faktor penyebab sesuatu rumah tu tak laku. Satu saranan supaya pemaju boleh offer kaedah sewa beli (rent-to-own) untuk rumah-rumah yang tak terjual (overhang properties).

Dua majlis. Satu meriah, satu lagi diskusi yang serius.

Tuesday, 19 February 2019

Will You?

C to the A to the F and E...can figure out this?..huhu..senam otak.

WILL YOU? CAFE 

at Oasis Village, Oasis Square, Ara Damansara. Dari tahun lepas, sambung ke tahun ni, dah banyak kali ke Oasis Square. Semuanya hal kerja - site inspection, meeting, meeting, collect documents, presentation.

Jom kita reduce stress, lepak-lepak kat Will You? Cafe. Menarik juga cafe ni, banyak buku. Konsep library-cafe. Blogger Kasihku Amani mesti suka ni..hihi..

First, let me bring you all semua untuk virtual tour of Oasis Square. Integrated development, ada office tower, ada shop-office, ada serviced residences, ada retail mall and the best of all, ada F&B outlets fronting man-made lake, pools..the Oasis Piazza..cantik, ada cooling effect..

entrance ke Oasis Piazza

Tapi restoran kat Piazza ni, banyak yang non-halal, ada Korean BBQ, restoran Jepun Rakuzen, restoran cina, thai, yang boleh - Old Town White Coffee, Family Mart. 

Namun usah gundah-gulana, di bangunan shop-office, ada kedai mamak, cafe Ali Muthu & Ah Hock, Restoran Gamelan. Di Oasis Village, ada San Francisco Cafe and Will You? Cafe..banyak pilihan yang lain..

Oasis Piazza

Restoran cina - Shun de Palace

 restoran Jepun - Rakuzen

so freshing

restoran thai & Family Mart

cun utk wedding photoshoot 

nun di hujung sana Oasis Village

 Oasis Village & Oasis Suites

Jom masuk Oasis Village. Sebab nak masuk?? sebenarnya parking kereta di bawah bangunan ni. Kalau tidak, memang tak masuk le sebab Oasis Square ni, kawasan dia besar juga. Nak berjalan dari pejabat klien ke Oasis Village ni jauh juga. Ini first time parking di basement, selama ni, parking di open car park je. Basement parking terlampau luas, pusing-pusing, tersasul sampai ke bahagian ni. Nasiblah..

Oasis Village ni takdelah gempak sangat, lebih kepada neighbourhood mall, serving kawasan ni saja.

 ni lah Will You? Cafe, takde signboard
cuma conteng-conteng kat dinding kaca &
tulis kat notice board hitam tu

Intai-intai dari luar, pelik gak, banyak no bukunya, library untuk resident kat sini ke. Nampak ada yang makan, ada yang minum, cafe juga ni, jom masuk. Letih meronda kawasan dengan klien tadi, kita minum dulu.

 teh pukka

Dah order, jom ronda-ronda, tengok buku. Buku-buku ni bukan untuk free-reading.  Nak baca, kena sewa, RM3.00 - RM5.00 rasanya. Baca kat sini je kot. Konsepnya minum2 sambil baca buku, lepak lama-lama pun ok..

 rows & rows of books
mostly english books, tak pernah tau pun penulis-penulis ni

dari dalam melihat keluar

books everywhere

general fiction

literary fiction

buku kanak-kanak pun ada

nak tengok tv pun ok

jumpa buku yang menarik, nak pi cari kat luar

mcm menarik buku motivasi ni

How to talk to a widower
haha - ada gak buku macam ni, humor, domestic fiction

Novel Melayu pun ada juga. Well, foods dah ready, jom menjamu selera

iced caramel macchiatto and apple danish puff

harga : RM18.00

Kalau ada banyak masa, bolehlah lepak di sini, baca buku. Menarik konsep cafe ni dan juga Oasis Piazza. 

Check it out. *Revisited*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...