Monday, 23 July 2018

Susu Zaman

Assalamualaikum...

Salam hari Isnin...happy Mooo..nday...dah minum susu pagi ni?

Susu ni bagus, banyak khasiat, banyak kalsium. Tapi susu lembu bukanlah kegemaran teman. Kalau disuruh minum susu lembu asli, memang tak lalu, kalau yang ada flavour tu, bolehlah telan.

Masa berjalan ke pejabat Majlis Bandaraya Petaling Jaya, terjumpa kedai kecil ni di  PJ Newtown.

\
Zaman Dairy
Menjual produk dari susu lembu


Macam-macam jenis produk susu lembu ada dijual di sini.

beli jelly susu lembu. cuba perisa vanila dan honey dew

honey dew ok, yang vanila bau lembunya masih terasa
overall, sedap, tak manis sangat

untuk info lanjut, boleh jengok ke website: www.zamandairyfarm.com
impressive juga ladang ternakan dia 

----------------------------
Yang ni tak yah perkenalkan, dah berzaman-zaman menghasilkan produk tenusu

 kilang Dutch Lady di Seksyen 13, Petaling Jaya

dulu-dulu dipanggil Dutch Baby

 moo, moo here, moo moo there

Tuesday, 17 July 2018

Siapa Raja??

Kami rajaaa...Raja Buah..

cer teka, cer teka
mana satu D24, Udang Merah, Kampung, IOI..
teman pun tak tau..hihi...sama je dari luar..

Sejak dua menjak ni, ramai bloggers up entry buah durian, McFlurry durian, durian crepe...teman pun nak join juga...hehe..

Hari Sabtu lepas, berparti beli buah durian. Zaman millenium ni, jual buah durian, pakai timbang kilo. Beli tiga biji je, takde le gempak sangat..
Beli sebiji D24 - RM15 sekilo, durian kampung & udang merah RM9.00 sekilo

first time tau ada durian IOI - teringat kat IOI Corporation
hai! fzyfuzzy
 
Beli juga buah manggis, 3 kilo RM20

 hitam-hitam setompok manggis -  sebagai penyejuk katanya

kongsi 5 - 6 orang, 3 orang pemakan utama
yang lain-lain tu sekadar di pinggiran menjamah  1-2 ulas
 
D24 & durian kampung

Memang terbaik le, paling suka - Udang Merah, kuning sungguh warnanya
manisss, cair di mulut...Alhamdulillah..Subhanallah, Allah swt jadikan pelbagai jenis buah durian untuk dinikmati oleh hamba-hambaNya

Maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? -Surah Ar-Rahman
 
------------------------------------------
Cerita hari Ahad pulak. Jual durian jenis longgok

ada 2, 3, 4 biji = RM10
durian kampung kot, kecik-kecik je buahnya
 
 yang diatas besar sikit buahnya..mahal lagi lah harganya
sepeket Musang King dah takde?? ke manakah perginya?

landing di sini
cukuplah 4 ulas Musang King, dua ulas sorang
faktor kesihatan, kena control..huhu..

 begitulah cerita buah durian teman, kalau ikutkan hati, memang tak cukup..hihi...
----------------------------------------------------

Kawan-kawan, jangan makan buah durian dengan benda-benda ni ya 


makan terung pun tak boleh...huhu..

Jualan durian di zaman 50án

 best kan kalau macam ni, gerenti beres


enjoy..the King of Fruits!! 

Friday, 13 July 2018

Senaman hilangkan mengantuk

Salam Jumaat

Petang-petang begini mesti ada yang mata dah layu, kuyu...teringat bantal..

Apa kata cuba senaman ringkas ini...untuk hilangkan rasa mengantuk anda..

In shaa Allah..mujarab..sesuai untuk lelaki mahupun wanita.. 
 
sumber : whatsapp
 Jangan bersila di lantai pejabat lak, boleh bersenam di surau pejabat
 Ayohh...kerja, kerja..

Wednesday, 11 July 2018

Ratu Semut

Assalamualaikum..

Masa pergi Melaka haritu, sempat berkunjung ke Galeri Lebah Melaka di Taman Botanikal. Lebah diantara haiwan-haiwan yang ada disebut di dalam kitab suci Al-Quran. Ada surah tersendiri, Surah Al-Nahl.

Lebah sama macam semut, ada koloni, ada golongan pekerja, ada ratu. Kali ni nak bercerita tentang semut - haiwan yang membuatkan Nabi Sulaiman as tertawa. Semut juga ada disebut di dalam Al-Quran, dan sama seperti lebah, semut ada surahnya tersendiri - Surah Al-Naml (Semut)..


17. Dan dihimpunkan untuk Sulaiman tenteranya dari jin, manusia dan burung lalu mereka itu diatur dengan tertib (dalam barisan).

18. Hingga apabila mereka sampai di lembah semut, berkatalah seekor semut: "Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedari

19. Maka dia tersenyum dengan tertawa kerana mendengar perkataan semut itu. Dan dia berdoa: "Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh". 

Allah swt menyebut binatang semut dalam surah ini agar manusia mengambil pelajaran dari kehidupan semut itu.

  • Semut adalah binatang yang hidup berkelompok (bermasyarakat) di dalam tanah
  • Mereka membuat liang dan ruang yang bertingkat-tingkat sebagai rumah dan gudang tempat menyimpan makanan
  • Kerapian dan displin koloni semut mementingkan kerjasama dan kemaslahatan bersama  
Ayat 18 menceritakan ketua semut mengarahkan semut-semut supaya masuk ke dalam sarang supaya tidak dipijak oleh tentera Nabi Sulaiman. Arahan tersebut dilihat dalam suasana tenang, friendly dan teratur (tidak cemas/kelam-kabut) melambangkan sifat kepimpinan yang tinggi serta pemimpin yang pro-aktif (visionary). Di saat kecemasan, pemimpin masih boleh mengawal keadaaan supaya tidak timbul huru-hara.
 
Yang menariknya, ketua semut itu ialah semut betina. 

Sumber dari www.mediadayah.blogspot :
Setelah saya membaca sebuah buku yang berjudul “Ensiklopedia Mukjizat Ilmiah Hadis Nabi” jilid 6, saya baru tau ternyata pertanyaan itu bukan pertanyaan baru, karena disitu dituliskan pertanyaan yang sama telah di tanyakan kepada Imam Abu Hanifah, beliau menjawab “semut tersebut adalah betina”. sang penanya kembali bertanya “darimana engkau tau?” beliau menjawab “dari kalimat قالت نملة “ yang terdapat dalam ayat 18 itu :


حَتَّىٰ إِذَا أَتَوْا عَلَىٰ وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ 
وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ


“hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut: Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari"

Bagi yang belajar Bahasa Arab, mestinya mengerti bahwa perkataan qoolat (berkata) dan namlatun (semut) adalah kata kerja dan kata nama yang menunjukkan gender perempuan (muannas). Sehingga terjemahan yang benar untuk "qoolat namlatun" ialah "berkata seekor semut betina". Maknanya, semut yang memberi arahan itu bukan sembarang semut, bukan semut pekerja, bukan semut perajurit tetapi ialah ratu semut. 
..........................................................

Orang barat telah mengambil fakta ini dan ditonjolkan dalam filem semut -  Antz dan Bug's Life. Dua-dua filem ni diterbitkan dalam tahun 1998. 

 
Menarik dua-dua filem ni, siap beli original cd sebab nak gambar cantik. Masa pertama kali tengok, terfikir juga, kenapa semut betina yg jadi ketua. Sekarang dah tau jawapannya. Sangat comel citer semut ni..kreatif betul..

Antara dua ni, yang paling best bagi saya ialah movie Antz sebab ada unsur-unsur self-development, ada unsur politik sikit, komplot nak menjatuhkan kerajaan...haha..bukan dengan cara mengundi, tapi dengan rampasan kuasa oleh panglima tentera yang jahat.

Ratu semut dalam citer Antz
"Anne Bancroft as Queen Ant, the ruler of the ants"
   
Citer Bug's Life pun best juga, enjoyable sungguh..penuh warna-warni..kisah seekor semut yang sering mendatangkan masalah tapi akhirnya jadi hero menyelamatkan koloni semut dari diserang serangga lain.

 Puteri semut dan ratu semut dalam A Bug's Life
"Phyllis Diller as the Queen, the leader of the ant colony"
"Julia Louis-Dreyfus as Princess Atta, the soon-to-be queen of the colony"

Semut, haiwan kecil yang rajin dan cerdik ciptaan Allah swt. 

Wednesday, 4 July 2018

Ronda-ronda Bandar Melaka - finale

Assalamualaikum...

Masih di Bandar Melaka. Sesi ronda-ronda dah habis. Sambung sesi jalan-jalan cari makan pula. Dari Jalan Tun Tan Cheng Lock, bergerak ke Sungai Melaka. Nak mencari Restoran Lineclear di Kampung Jawa, katanya ada sate sedap di situ.

Restoran Lineclear Kampung Jawa depan bangunan warna biru
Alhamdulillah, nampak ramai pelanggan

 melintas sungai di Jambatan Kpg Jawa

 pemandangan di sebelah timur

 pemandangan di sebelah barat

 di hujung jambatan, dah sampai di Kampung Jawa
jom ke Lineclear

dah pukul 5.30 petang, dah nak tutup, order minuman saja di sini 

Meneruskan perjalanan ke Restoran Seri Erra di Jalan Tun Sri Lanang, nak mamam roti john. Moh bergerak..

 ada yang bawa kura-kura bersiar-siar di waktu petang


lorong yang sempit ni pun ada 2-3 guesthouse

 Madrasah Assayid Abdul Aziz Al-Makhdum di Jalan Bunga Raya

 CIMB Bank di bangunan antik di Jalan Bendahara

Bergerak ke Jalan Tun Sri Lanang, tapi hampa kedai Seri Erra tutup. Berakhir sudah sesi jalan-jalan di Bandar Melaka. Ambik Grabcar, balik hotel, kemudian drive cari dinner di kawasan rumah kedai di Taman Tasik Utama.

 Masjid Al-Alami MITC

Hotel Mudzaffar MITC

Hasrat hati nak dinner di Ikan Bakar Malim, tapi dah nak tutup. Cuma beroperasi di waktu siang..huhu..Takde rezeki hari ni, semuanya hampa, tak dapat rasa - sate, roti john & ikan bakar..

------------------------------------------------

Keesokan harinya, lepas site visit, pergi balik ke kawasan MITC, solat di Masjid Al-Alami.

Senibina masjid-masjid di Melaka memang macam ni

 Kendian ke Restoran Ikan Bakar Malim, lunch di sana.

    Ikan kembong je, sedap sambal kicap limau

Then ke pusat komersil Mudzaffar di sebelah Hotel Mudzaffar, nak beli barangan buatan Melaka. Masa lalu petang semalam, ternampak kain rentang 'Fatimah product', tapi hampa, takde dijual di sini.
 
kapal besar di belakang Hotel Mudzaffar
katanya nak buat restoran terapung

Bergerak pulang, tapi singgah di Taman Botanikal. Ternampak ada gerai jual produk Melaka - biasalah kan datang Melaka, beli cencaluk, belacan, dodol dan gula melaka. 

Usha Galeri Lebah Melaka sebab parking depan sini, cuma snap-snap gambar je. Masuk adalah percuma.

 Galeri Lebah Melaka


Lebah pekerja

Ratu Lebah

Surah An-Nahl yang menceritakan hal lebah dalam Al-Quran

 ada pertunjukan orang lebah

Tak berlama-lama di sini, meneruskan perjalanan pulang ke Kuala Lumpur
  
bye-bye Melaka Bandaraya Bersejarah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...