Tuesday, 26 February 2019

Sudah ku tahu..

Akhirnya, sudah ku tahu..

dari barat hingga ke timur, dari Xi'an hingga ke Beijing, tertanya-tanya di dalam minda, apakah nama masakan ini. Ramai sungguh yang membelinya, tak menang tangan si penjual..

street food di Xi'an

di supermarket muslim di Beijing

Kalau tengok dari paras rupa, nampak kurang menarik, tapi ramai yang berkerumun, berbaris untuk membelinya. Dua kali jumpa, di Xián dan di Beijing, tapi tak teringin nak cuba.

Inilah dia Jing Gao @ Zeng Cake @ Ricepot Cake. Macam bingka tepung beras. Bukan guna tepung, tapi guna beras, dilapis dengan kacang dan buah kurma.

Meh tengok video ni, cara memasak Jing Gao. Tengok depa makan, macam sedap jer.



Kalau jumpa lagi, nak try rasa.

Thursday, 21 February 2019

Dua majlis di bulan Februari

Dua majlis. Company's events.

Pertama - Sambutan Tahun Baru Cina. Bila ada majlis ni, mesti ada tarian singa. Baru meriah.


The lions are coming

office tour

 close-up, walaupun tahu org kt dalam, tetap rasa gerun..hihi

comel je budak kecik ni, generasi pelapis

battle of the lions, bilalah nak lompat ambik angpau & salad tu

seekor dah tumbang, dok mengeram

Acara makan-makan seperti biasa, malas nak ambik gambar.
.
Event kedua - Sidang media di Royal Selangor Golf Club. Untuk melancarkan Property  Market Review 2018/2019. Seminar dah buat bulan November tahun lepas, Property Market post GE-14.


Office tower @ Tun Razak Exchange (TRX)

nampak mcm dah siap..oo..nama dia Exchange106

Ok, ke event kita

 pre-event

Q & A session

post-event


Diantara pertanyaan daripada press ialah mengenai lot Bumiputra. Patutkah lot Bumiputra di release selepas tak terjual, tiada pembeli, selepas 6 bulan seperti diumumkan oleh kerajaan negeri Perak, wahh..negeri teman.

Kerajaan Perak kini membenarkan pemaju perumahan memohon pelepasan kuota Bumiputera, selepas hartanah itu gagal dijual dalam 6 bulan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP).

Tempoh yang disingkatkan dari 2 tahun kepada 6 bulan itu bertujuan meringankan beban pemaju yang perlu menanggung kos kerosakan dan penyenggaraan rumah tidak terjual.
 
“Selepas 6 bulan proses jualan oleh LPHP, pemaju boleh memohon pelepasan 50% kuota Bumiputera dengan syarat mereka telah mencapai 30% pembinaan fizikal serta 60% lot bukan Bumiputera telah dijual.

“Permohonan pelepasan ke-2 untuk baki lot Bumiputera 50% lagi hanya boleh dibuat setelah pembinaan fizikal mencapai 80% dan 90% lot bukan Bumiputera habis dijual,” katanya dalam sidang media mengenai penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri Perak di sini, hari ini.

Faizal berkata, denda atau levi 2 kali ganda daripada levi sedia ada akan dikenakan ke atas pemaju yang menjual lot Bumiputera sebelum kelulusan pihak berkuasa negeri -sumber: fmtnews

Tanah ialah dalam bidang kuasa kerajaan negeri. Rumah berstatus Bumiputra lot, Rizab Melayu,  tiada masalah untuk dijual di negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah. Mungkin mismatch of design, prices and location menjadi faktor penyebab sesuatu rumah tu tak laku. Satu saranan supaya pemaju boleh offer kaedah sewa beli (rent-to-own) untuk rumah-rumah yang tak terjual (overhang properties).

Dua majlis. Satu meriah, satu lagi diskusi yang serius.

Tuesday, 19 February 2019

Will You?

C to the A to the F and E...can figure out this?..huhu..senam otak.

WILL YOU? CAFE 

at Oasis Village, Oasis Square, Ara Damansara. Dari tahun lepas, sambung ke tahun ni, dah banyak kali ke Oasis Square. Semuanya hal kerja - site inspection, meeting, meeting, collect documents, presentation.

Jom kita reduce stress, lepak-lepak kat Will You? Cafe. Menarik juga cafe ni, banyak buku. Konsep library-cafe. Blogger Kasihku Amani mesti suka ni..hihi..

First, let me bring you all semua untuk virtual tour of Oasis Square. Integrated development, ada office tower, ada shop-office, ada serviced residences, ada retail mall and the best of all, ada F&B outlets fronting man-made lake, pools..the Oasis Piazza..cantik, ada cooling effect..

entrance ke Oasis Piazza

Tapi restoran kat Piazza ni, banyak yang non-halal, ada Korean BBQ, restoran Jepun Rakuzen, restoran cina, thai, yang boleh - Old Town White Coffee, Family Mart. 

Namun usah gundah-gulana, di bangunan shop-office, ada kedai mamak, cafe Ali Muthu & Ah Hock, Restoran Gamelan. Di Oasis Village, ada San Francisco Cafe and Will You? Cafe..banyak pilihan yang lain..

Oasis Piazza

Restoran cina - Shun de Palace

 restoran Jepun - Rakuzen

so freshing

restoran thai & Family Mart

cun utk wedding photoshoot 

nun di hujung sana Oasis Village

 Oasis Village & Oasis Suites

Jom masuk Oasis Village. Sebab nak masuk?? sebenarnya parking kereta di bawah bangunan ni. Kalau tidak, memang tak masuk le sebab Oasis Square ni, kawasan dia besar juga. Nak berjalan dari pejabat klien ke Oasis Village ni jauh juga. Ini first time parking di basement, selama ni, parking di open car park je. Basement parking terlampau luas, pusing-pusing, tersasul sampai ke bahagian ni. Nasiblah..

Oasis Village ni takdelah gempak sangat, lebih kepada neighbourhood mall, serving kawasan ni saja.

 ni lah Will You? Cafe, takde signboard
cuma conteng-conteng kat dinding kaca &
tulis kat notice board hitam tu

Intai-intai dari luar, pelik gak, banyak no bukunya, library untuk resident kat sini ke. Nampak ada yang makan, ada yang minum, cafe juga ni, jom masuk. Letih meronda kawasan dengan klien tadi, kita minum dulu.

 teh pukka

Dah order, jom ronda-ronda, tengok buku. Buku-buku ni bukan untuk free-reading.  Nak baca, kena sewa, RM3.00 - RM5.00 rasanya. Baca kat sini je kot. Konsepnya minum2 sambil baca buku, lepak lama-lama pun ok..

 rows & rows of books
mostly english books, tak pernah tau pun penulis-penulis ni

dari dalam melihat keluar

books everywhere

general fiction

literary fiction

buku kanak-kanak pun ada

nak tengok tv pun ok

jumpa buku yang menarik, nak pi cari kat luar

mcm menarik buku motivasi ni

How to talk to a widower
haha - ada gak buku macam ni, humor, domestic fiction

Novel Melayu pun ada juga. Well, foods dah ready, jom menjamu selera

iced caramel macchiatto and apple danish puff

harga : RM18.00

Kalau ada banyak masa, bolehlah lepak di sini, baca buku. Menarik konsep cafe ni dan juga Oasis Piazza. 

Check it out. *Revisited*

Tuesday, 12 February 2019

Hotel Tenera @ Bandar Baru Bangi

Hotel baru di Bandar Baru Bangi - Hotel Tenera. Tapi bukanlah baru sangat, dah setahun jugalah dibuka. Hotel patuh syariah oleh anak syarikat Felda.

Lokasi di Persiaran Kemajuan, Bandar Baru Bangi. Lepas toll Bangi, ambil kiri di bulatan pertama, akan nampak hotel ni dari jauh.

 Kompleks Hotel Tenera - hotel, apartment dan restoran makanan laut

Yang best di Hotel Tenera, ada pilihan samada nak duduk di hotel atau di apartment. Hotel - 302 bilik, Apartment - 200 unit. Semuanya dalam satu kawasan. 
 
Jom lihat-lihat hotel baru.

 bangunan hotel

Hotel lobby

Vanilla cafe & butik Siti Khadijah

butik Siti Khadijah

front office

ruang legar depan ballroom.
entrance berasingan untuk ballroom
sangat sesuai untuk resepsi kenduri kahwin, majlis-majlis keraian

grand ballroom

 VIP room disebelah grand ballroom

OK, jom melawat bilik hotel pula. Bilik hotel biasalah ada one-bedroom, double/twin sharing, family room, suites.

 laluan ke bilik hotel

solat kit

coffee/tea making facilities


Kemudahan lain yang ada di bangunan hotel ialah kolam renang di Level 4. Kolam renang ada dua - satu khas untuk wanita berhijab dan satu kolam renang biasa. Masa pergi haritu, Level 4 ni masih belum dibuka untuk orang ramai. Buat sementara waktu, boleh guna kolam renang di bangunan apartment.


All dining restaurant - Saffron Brasserie di Level 2 dan 10 bilik seminar di Level 3. Hotel yang bagus untuk berseminar, konference dan juga lain-lain event.
 
  pre-function area yang luas

Depan hotel ada restoran makanan laut - Selasih Garden Seafood Restaurant. Dibuka untuk makan malam sahaja. Boleh disewa untuk pelbagai majlis. 
 

OK, ke bangunan apartment pula. 
Gymnasium

Kolam renang di tingkat bawah

Apartment ada studio, 1-bedroom dan 2-bedroom apartment


Harga berpatutan, diantara RM220 - RM460 untuk bilik hotel dan RM220 - RM300 untuk apartment.  

Keseluruhannya, untuk majlis keramaian seperti kenduri kahwin, memang selesa buat di sini. Ruang legar yang luas, kawasan yang luas, parking pun banyak.

Dekat dengan pusat bandar Bangi, Bangi Sentral, Bangi Golf Resort dan Bangi Gateway. Hotel yang selesa untuk berehat di hujung minggu.

Check it out.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...