Friday, 30 November 2018

Nasi Lemak Royale Pokok Sena

Assalamualaikum..

Salam Jumaat. Apa habaq semua? semoga sihat walafiat no. Kali ni cheq nak story nasi lemak Royale yg femes kat uthara..tapi cheq makan kat KL..kat mini UTC Bandaq Baru Sentul..

tudia gerai Nasi Lemak Royale Pokok Sena

Sapa-sapa yang pegi Imigresen UTC Sentul, mesti nampak gerai ni. Sambil-sambil tunggu depa panggil nomboq, mai pekena nasi lemak kuning yang sedap sampai menjilat sudu nih. Cheq sebenaqnya dah banyak kali makan nasi lemak nih..memang baguih laa..

 nasi lemak + hati lembu - RM5.00
teh o kurang manis - RM1.00
harga standard, bubuh kerang, ayam goreng pun RM5.00

Masa ni baru lepaih ambik darah kat klinik kesihatan, dok posa, pukul 10 pagi tak makan lagi, tu yang dok kebuloq semacam. Sebenaq cheq dah lama tak makan organ-organ dalaman ni tapi tengok depa masak hati lembu ni, goreng campuq bawang & cili hijau, begitu juicy, aaiih, teruih loklak, lupa teruih..hiks.

Ada macam-macam lagi pilihan lauk lain..ayam goreng, ayam rendang, kerang...

moi (bubur nasi)

ketupat palas

Recommended..pilihan pengunjung UTC Bandar Baru Sentul untuk sarapan pagi. 
Welcome bulan bongsu, happy weekend, check it out

Tuesday, 27 November 2018

Weekend retreat : Nur Laman Bestari

Assalamualaikum...yeayy, cuti sekolah..
 
Jom chill out di kehijauan, dekat jer..di Ulu Yam. Haritu ada family day di Nur Laman Bestari Eco Resort. Pergi Ulu Yam dah banyak kali, tapi ni pertama kali jejak kaki di Nur Laman Bestari. Jalan ke Ulu Yam ni, ada banyak tempat rekreasi sungai. 



 di keheningan pagi


dah sampai

Jom ke sungai. deruan air menggamit perasaan, wahh..damainya.

cintailah sungai kita

Nur Laman Bestari Eco Resort ialah satu tempat rekreasi, riadah, team-building, yang lengkap dengan pelbagai fasilities - chalet, dorm, villa, cabin, dewan seminar, surau, stadium, tapak perkhemahan, jungle-trekking, flying fox, ATV, kayaking, memanah..memang nyaman beraktiviti dikelilingi Hutan Simpan Sungai Tua.

 pejabat & kedai

stesen ATV

Sementara menunggu yang lain-lain tiba, jom melawat kawasan.


wakaf di tepi sungai


kawasan yang luas


dorm & kamar mandi

 chalet

 bila tengok batu-batu sungai disusun macam ni
teringat scene kdrama moonlover scarlet heart ryeo


cantik kaler ni


water villas

 mini water slide 
source : internet


musolla  
source: internet

overall, menarik Nur Laman Bestari - dekat di mata, lekat di hati

Thursday, 22 November 2018

Mi Tarik Silu


Assalamualaikum..

Hi semua, dah makan? Update tentang makan-makan je lah sejak dua menjak ni, tak banyak aktiviti luaran. Aktiviti makan setiap hari..hihi..

Sapa suka makan mi tarik? Kat Lembah Kelang ni, yang popular Mi Tarik Warisan Asli. Dulu ada dua cawangan di KL, tapi dua-dua dah tutup. Awal bulan ni ada restoran mi tarik, baru dibuka dekat kawasan pejabat, Restoran Mi Tarik Silu - Muslim Silu Ramen.


Lokasinya di Jalan Tuanku Abdul Rahman, depan Tune Hotel, sebelah Restoran Pak Punjab, satu row dengan Nasi Kandar Kudu. Yang bersilang kat atas tu ialah line monorail. Restoran ni kat simpang traffic-light, memang tak kan miss, dari jauh dah nampak.



Jom tengok menunya. Buku menu dia cantik, kaler gold.  


buku menu - muka depan  

 bahagian belakang



 mi tarik in the making
 
Menu mi tarik ni sama je di mana-mana restoran, rasa dia pun lebih kurang sama.Teman dah 4,5 kali makan di sini, sebab dekat dengan ofis. 
 
dumpling

kambing gigi gigi


Yang pernah dicuba



Mi Xinjiang
 


 

 

pelbagai jenis mi tarik



Overall, sedap. Sapa yang pernah makan mi tarik, mesti tahu rasanya macamana sebab rasanya lebih kurang sama je kat mana-mana restoran mi tarik. Alhamdulillah, ada pilihan tempat makan yang dekat dengan pejabat.

Tuesday, 20 November 2018

Salam Maulidur Rasul 1440H


Assalamualaikum..Salam Maulidur Rasul 1440H



  "Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya" (Al-Ahzab: 56)



"Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad adalah seorang Rasul) dari Rasul-rasul yang telah diutus," (Yaa Siin: 3)

"Yang tetap di atas jalan yang lurus (agama Islam)"(Yaa Siin :4)


Ya Allah, anugerahkanlah rahmat dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, keatas keluarga dan sahabatnya, dengan kiraan setiap kerdipan mata, juga hembusan nafas dan setiap bilangan ilmu yang ada bagi-Mu.
 
Semoga umat Islam di Malaysia tetap teguh dan bersatu menentang segala unsur-unsur yang mengganggu-gugat kedaulatan agama Islam di negara ini, aamiin. 

“Islam itu tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya.”
 [Hadits hasan riwayat ar-Rawiyani, ad- Daruquthni, al-Baihaqi, adh-Dhiya’]

Monday, 19 November 2018

Will You?

C to the A to the F and E...can figure out this?..huhu..senam otak...simple je...

WILL YOU? CAFE 

at Oasis Village, Oasis Square, Ara Damansara. Dari tahun lepas, sambung ke tahun ni, dah banyak kali ke Oasis Square...semuanya hal kerja - site inspection, meeting, meeting, collect documents, presentation...

Jom kita reduce stress, lepak-lepak kat Will You? Cafe. Menarik gak, banyak buku. Konsep library-cafe. Blogger Kasihku Amani mesti suka ni..hihi..

First, let me bring you all semua untuk virtual tour of Oasis Square. Integrated development, ada office tower, ada shop-office, ada serviced residences, ada retail mall and the best of all, ada F&B outlets fronting man-made lake, pools..the Oasis Piazza..cantik, ada cooling effect..

entrance ke Oasis Piazza

Tapi restoran kat Piazza ni, banyak yang non-halal, ada Korean BBQ, restoran Jepun Rakuzen, restoran cina, thai, yang boleh - Old Town White Coffee, Family Mart. 

Namun usah gundah-gulana, di bangunan shop-office, ada kedai mamak, cafe Ali Muthu & Ah Hock, Restoran Gamelan. Di Oasis Village, ada San Francisco Cafe and Will You? Cafe..banyak pilihan yang lain..

Oasis Piazza

Restoran cina - Shun de Palace

 restoran Jepun - Rakuzen

so freshing

restoran thai & Family Mart

cun utk wedding photoshoot 

nun di hujung sana Oasis Village

 Oasis Village & Oasis Suites

Jom masuk Oasis Village. Sebab nak masuk?? sebenarnya parking kereta di bawah bangunan ni. Kalau tidak, memang tak masuk le sebab Oasis Square ni, kawasan dia besar juga. Nak berjalan dari pejabat klien ke Oasis Village ni jauh juga. Ini first time parking di basement, selama ni, parking di open car park je. Basement parking terlampau luas, pusing-pusing, tersasul sampai ke bahagian ni. Nasiblah..

Oasis Village ni takdelah gempak sangat, lebih kepada neighbourhood mall, serving kawasan ni saja.

 ni lah Will You? Cafe, takde signboard
cuma conteng-conteng kat dinding kaca &
tulis kat notice board hitam tu

Intai-intai dari luar, pelik gak, banyak no bukunya, library untuk resident kat sini ke. Nampak ada yang makan, ada yang minum, cafe juga ni, jom masuk. Letih meronda kawasan dengan klien tadi, kita minum dulu.

 teh pukka

Dah order, jom ronda-ronda, tengok buku. Buku-buku ni bukan untuk free-reading.  Nak baca, kena sewa, RM3.00 - RM5.00 rasanya. Baca kat sini je kot. Konsepnya minum2 sambil baca buku, lepak lama-lama pun ok..

 rows & rows of books
mostly english books, tak pernah tau pun penulis-penulis ni

dari dalam melihat keluar

books everywhere

general fiction

literary fiction

buku kanak-kanak pun ada

nak tengok tv pun ok

jumpa buku yang menarik, nak pi cari kat luar

mcm menarik buku motivasi ni

haha - ada gak buku macam ni, humor, domestic fiction

Novel Melayu pun ada juga. Well, foods dah ready, jom menjamu selera

iced caramel macchiatto and apple danish puff

harga : RM18.00

Kalau ada banyak masa, bolehlah lepak di sini, baca buku. Menarik konsep cafe ni dan juga Oasis Piazza. 

Check it out.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...