Friday, 30 November 2018

Nasi Lemak Royale Pokok Sena

Assalamualaikum..

Salam Jumaat. Apa habaq semua? semoga sihat walafiat no. Kali ni cheq nak story nasi lemak Royale yg femes kat uthara..tapi cheq makan kat KL..kat mini UTC Bandaq Baru Sentul..

tudia gerai Nasi Lemak Royale Pokok Sena

Sapa-sapa yang pegi Imigresen UTC Sentul, mesti nampak gerai ni. Sambil-sambil tunggu depa panggil nomboq, mai pekena nasi lemak kuning yang sedap sampai menjilat sudu nih. Cheq sebenaqnya dah banyak kali makan nasi lemak nih..memang baguih laa..

 nasi lemak + hati lembu - RM5.00
teh o kurang manis - RM1.00
harga standard, bubuh kerang, ayam goreng pun RM5.00

Masa ni baru lepaih ambik darah kat klinik kesihatan, dok posa, pukul 10 pagi tak makan lagi, tu yang dok kebuloq semacam. Sebenaq cheq dah lama tak makan organ-organ dalaman ni tapi tengok depa masak hati lembu ni, goreng campuq bawang & cili hijau, begitu juicy, aaiih, teruih loklak, lupa teruih..hiks.

Ada macam-macam lagi pilihan lauk lain..ayam goreng, ayam rendang, kerang...

moi (bubur nasi)

ketupat palas

Recommended..pilihan pengunjung UTC Bandar Baru Sentul untuk sarapan pagi. 
Welcome bulan bongsu, happy weekend, check it out

Tuesday, 27 November 2018

Weekend retreat : Nur Laman Bestari

Assalamualaikum...yeayy, cuti sekolah..
 
Jom chill out di kehijauan, dekat jer..di Ulu Yam. Haritu ada family day di Nur Laman Bestari Eco Resort. Pergi Ulu Yam dah banyak kali, tapi ni pertama kali jejak kaki di Nur Laman Bestari. Jalan ke Ulu Yam ni, ada banyak tempat rekreasi sungai. 



 di keheningan pagi


dah sampai

Jom ke sungai. deruan air menggamit perasaan, wahh..damainya.

cintailah sungai kita

Nur Laman Bestari Eco Resort ialah satu tempat rekreasi, riadah, team-building, yang lengkap dengan pelbagai fasilities - chalet, dorm, villa, cabin, dewan seminar, surau, stadium, tapak perkhemahan, jungle-trekking, flying fox, ATV, kayaking, memanah..memang nyaman beraktiviti dikelilingi Hutan Simpan Sungai Tua.

 pejabat & kedai

stesen ATV

Sementara menunggu yang lain-lain tiba, jom melawat kawasan.


wakaf di tepi sungai


kawasan yang luas


dorm & kamar mandi

 chalet

 bila tengok batu-batu sungai disusun macam ni
teringat scene kdrama moonlover scarlet heart ryeo


cantik kaler ni


water villas

 mini water slide 
source : internet


musolla  
source: internet

overall, menarik Nur Laman Bestari - dekat di mata, lekat di hati

Thursday, 22 November 2018

Mi Tarik Silu

Assalamualaikum..

Hi semua, dah makan? Update tentang makan-makan je lah sejak dua menjak ni, tak banyak aktiviti luaran. Aktiviti makan setiap hari..hihi..

Sapa suka makan mi tarik? Di Lembah Kelang ni, yang popular Mi Tarik Warisan Asli. Dulu ada dua cawangan di KL, tapi dua-dua dah tutup. Awal bulan ni ada satu restoran mi tarik, baru dibuka dekat kawasan pejabat, Restoran Mi Tarik Silu - Muslim Silu Ramen.


Lokasinya di Jalan Tuanku Abdul Rahman, depan Tune Hotel (dulu, sekarang dah takde), sebelah Restoran Pak Punjab, satu baris dengan Nasi Kandar Kudu. Yang bersilang kat atas tu ialah line monorail. Restoran ni kat simpang traffic-light, memang tak kan miss, dari jauh dah nampak.



Jom tengok menunya. Buku menu dia cantik, kaler gold.


buku menu - muka depan  


 bahagian belakang 



 mi tarik in the making

Menu mi tarik ni sama je di mana-mana restoran, rasa dia pun lebih kurang sama juga. Teman dah 4,5 kali makan di sini, sebab dekat dengan ofis. Kekadang pergi masa makan tengahari, kekadang gi lepas kerja, untuk dinner.


dumpling 


kambing gigi gigi


Yang pernah dicuba



Mi Xinjiang  

 

 

pelbagai jenis mi tarik

Overall, sedap. Sapa yang pernah makan mi tarik, mesti tahu rasanya macamana sebab rasanya lebih kurang sama je kat mana-mana restoran mi tarik. Alhamdulillah, ada pilihan tempat makan yang dekat dengan pejabat.

Tuesday, 20 November 2018

Salam Maulidur Rasul 1440H


Assalamualaikum..Salam Maulidur Rasul 1440H



  "Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya" (Al-Ahzab: 56)



"Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad adalah seorang Rasul) dari Rasul-rasul yang telah diutus," (Yaa Siin: 3)

"Yang tetap di atas jalan yang lurus (agama Islam)"(Yaa Siin :4)


Ya Allah, anugerahkanlah rahmat dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, keatas keluarga dan sahabatnya, dengan kiraan setiap kerdipan mata, juga hembusan nafas dan setiap bilangan ilmu yang ada bagi-Mu.
 
Semoga umat Islam di Malaysia tetap teguh dan bersatu menentang segala unsur-unsur yang mengganggu-gugat kedaulatan agama Islam di negara ini, aamiin. 

“Islam itu tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya.”
 [Hadits hasan riwayat ar-Rawiyani, ad- Daruquthni, al-Baihaqi, adh-Dhiya’]

Wednesday, 14 November 2018

Bachelor Pad

Assalamualaikum semua..

Fuhh..berakhir sudah episod mencengkam jiwa dan fikiran. Dah habis presentation, boleh lah rileks sikit.

Jom citer tentang bachelor pad dalam kdrama. Dah menonton banyak drama korea, bachelor pad untuk sang hero, ada yang sangat menarik, yang sangat 'wow', daebak, lain dari yang lain..

A "bachelor pad" is a slang term for a living space owned by a bachelor (single man) that is designed as a collective space (as opposed to individual items) with the purpose of facilitating a bachelor in his daily activities to include but not limited to daily functionality, use of free time, hobbies and interests, entertaining friends, and seducing women"<<<<< statement bahaya nih..hihi..

Mudahnya: rumah orang lelaki bujang

Bercerita tentang rumah orang bujang, yang selalu hinggap di minda - tak kemas, bersepah,  berserabut, semuanya negatif, tapi ada juga yang cantik dan kemas mengalahkan rumah orang perempuan. 

Disenaraikan bachelor pad dalam drama Korea yang buat saya jatuh cinta berkali-kali...terbaiklah produser kdrama nih..

1. Healer

Terbaik bachelor pad nih, memang takde orang yang akan tiru. Dalam gudang tinggal - unused warehouse. 

bangunan gudang bertingkat

modern setting

ruang tamu, dapur, komputer area
 Memang sesuai dengan watak Healer yang misteri.

2. Kill Me Heal Me

Bachelor pad untuk si hero, Cha Do Hyun, anak chaebol, pewaris empayar perniagaan - banglo yang cool.
 
 very boxy design

less is more - monochrome colour

dining area pun sama - warna yang skema
terpikat dengan dinding, macam jenis pasang siap..haha..


3. W-Two Worlds

Hotel Penthouse, Level 33 - menawan habis rumah Kang Chul ni.


Ruang tamu yang mewah


bilik tidur yang menawan kalbu

bilik mandi yang elegant, kalau dapat bilik mandi macam ni, 
berjam-jam berendam, bersolek, lepak kat sini pun best

4. You came from the Star

Terbaik sekali. Penthouse condominium.

ruang tamu sambil 'stargazer', hero nak pulang ke bintang

ruang tamu
 
ruang bersantai
 
bilik library - daebak

Tapi yang paling suka ialah
>
>
>
>
bilik pendakwaraya Jung Hwan dalam drama Punch, rasa homely, penuh dengan buku, sangat relatable dengan kehidupan golongan marhaen

 bilik hero dalam rumah mak dia

dan juga tempat Ji Mong yang di hijack oleh Prince No. 4, Wang So dalam Moonlovers Scarlet Heart Ryeo, tempat yang boleh melihat bulan sambil berbaring...waduhh, asyikk..

ada tilam, sambil baring boleh melihat cerekawala

doa ketika melihat langit

"Ya Tuhanku, tiadalah Engkau ciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka lindungilah kami dari seksa api neraka"
Ayat 191, Surah ali-Imran


Macam-macam jenis rumah hero dalam kdrama. Seronok menonton sambil berangan..hehe.. till then, wassalam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...