Tuesday 31 October 2023

Nasi Goreng Seafood

Early dinner sebab makan light lunch

Nasi Goreng Seafood yang paling sedap

ada perencah cili kering

Little Rara Thai Noodle House

 Alhamdulillah

Turkiye 2023 | Spice Bazaar & Jalan-Jalan di Sirkeci

Masih di hari kedua di Istanbul..

Selesai aktiviti Bosphorus cruise, berjalan kaki ke Spice Bazaar (Misir Carsisi), dekat dengan Eminonu..

Spice Bazaar merupakan pasar tertutup yang terbesar di Istanbul selepas Grand Bazaar. Dalam bahasa Turki dipanggil Misir Carsisi kerana kos pembinaan bazar ni datangnya dari hasil pemerintahan empayar Uthmaniyah di negara Mesir (Egypt). Spice Bazaar adalah sebahagian daripada kompleks Masjid Baru (Yeni Camii). Hasil daripada sewaan kedai di bazar ini digunakan untuk menampung kos maintenance Yeni Camii.

suasana di tepi Spice Bazaar
disebelah kiri, kedai jual kacang², murah jg 
 
penjual dondurma (ais krim Turki) yang terkenal 
suka pekena pelanggan
 
anak saudara kena game
 
ais krim coklat
 
Toilet break dulu sebelum masuk bazar.
 
laluan ke toilet dibawah tanah. 
 
Tandas awam di Turki sangat ok, bersih dan ada disediakan tisu didalam dan diluar tandas. Tandas duduk kebanyakannya guna 'bidet' (built-in pipe). Bayaran masuk pula diantara 5 - 6 TL, ada disediakan kaunter untuk tukar duit syiling sebab nak masuk ke kawasan tandas, ada palang manual, kena masuk duit syiling baru boleh masuk.

ramai orang lepak-lepak
 
Dah masuk waktu zohor, berkumandang azan dari Masjid Yeni
 
Yeni Camii
 
Tetiba ada seorang perempuan Malaysia bagi salam. Dia tunggu anak dia solat Zohor dan tanya arah ke tandas awam. Bersembang-sembang sekejap, dia pun berlalu pergi tandas. Anak saudara dah selesai ke tandas, kami pun bergerak ke Spice Bazaar.

Spice Bazaar @ Misir Carsisi
 
kena scan beg
 
interior dalam bazar
 
Jalan-jalan tanpa tujuan, tengok apa yang menarik Kebanyakan kedai jual barang yang sama - teh, coklat, lokum, baklava, rempah-ratus, sabun
 
pelbagai jenis teh
 
baklava, teh, dried fruits, sabun
 
baklava, kopi, coklat
 

Kakak beli baklava, saya beli teh dan saffron. Beli juga souvenirs - keychain, fridge magnet
 
beli teh & safron di kedai ni
 
Dah shopping, moh le kita keluar. Dah tak tahu arah direction, keluar je ikut pintu yang ada, tetiba berada di kawasan kedai-kedai di belakang bazar. Ternampak kedai jual tantuni..terasa nak mencuba tantuni..

tengok ramai local makan di sini
kita pun duduk, nak makan tengahari 
 
Order 2 tantuni - satu ayam, satu daging. Tak tahu nak order minuman apa. Tengok orang di meja depan minum ayran, kita pun order 2 ayran.
 
suasana dalam kedai, full house
pelayan yang sabar melayan kami
 
Sementara tunggu makanan tiba, buka baklava yang dibeli tadi
 
besar-besar baklava pilihan tukang kedai
dia kata ini yang pilihan ramai, best seller
rasa sikit, huii..manehh..
 
tantuni ayam

tantuni daging dan ayam
sedap..lebih kurang doner kebab juga
 
ayran - minuman yogurt
 
overall, puas hatilah..harga tantuni daging 130TL, tantuni ayam 96TL
ayran 40TL
 
Sambung berjalan, nak ke kawasan Sultanahmet, menaiki tram di stesen Sirkeci. Lalu jalan-jalan di belakang hotel.
 
singgah beli souvenirs di kedai 'I love Istanbul'
 
Lalu depan kedai-kedai jual manisan, suka tengok susunan desserts 

 Ali Muhiddin Heci Bekir

Captain Candy
 
Presiden Turkiye - Recep Tayyib Erdogan
slogan AK Party - 'Hep Yeni, Hep Ileri'
maknanya 'Sentiasa Baru, Sentiasa Maju Ke hadapan'
 
Gerai jual kopi Turki yang menarik
 
walaupun gerai, ada disediakan kerusi meja
nampak 'class'  mcm sidewalk cafe
 
Kozde Kahve nama gerai ni
 
bergantungan alat penuang kopi
 
anak saudara beli simit di sana
 
Berjalan lagi sampai jumpa kedai Safa
 
 Kedai Safa sentiasa ramai orang
rupanya kedai jual tatlicisi yang popular di Istanbul

menarik pula tengok motor penghantar milik kedai Safa ni
 
comel je
 
 Lorong ni menuju ke jalan besar dan stesen Sirkeci.
ambik tram ke Sultanahmet.
.

Monday 30 October 2023

Turkiye 2023 | Belayar di Selat Bosphorus

Merhaba..

Aktiviti seterusnya di hari kedua ialah naik bot untuk Bosphorus Cruise. Selat Bosphorus memisahkan Istanbul Eropah dengan Istanbul belah Asia.

route Bosphorus cruise 
sampai ke Jambatan Fatih Mehmet Sultan
diantara 3 jambatan yang menghubung benua Eropah & Asia

Bot 2 tingkat. Kebanyakan yang duduk di tingkat atas ialah pelancong-pelancong asing, termasuklah kami bertiga. To capture the best view sambil ambil angin Selat Bosphorus..

 posing seketul sementara belum ramai

 
semakin ramai

 
 ada yang menjual air 
 
Bot dah bergerak. Berhenti ambil penumpang di jeti Uskudar, belah Istanbul Asia.

kawasan Dolmabahce

Dolmabahce Palace 

kawasan Ortakoy dan 15 Temmuz ┼×ehitler Koprusu
(Bosphorus Bridge)
Jambatan dinamakan sempena peristiwa cubaan guling kuasa 
pada 15 Julai 2016
 
Jambatan Fatih Mehmet Sultan

Istanbul Asia

Rumeli Hisari (Fortress)

rumah-rumah banglo (yalisi) di pesisir Selat Bosphorus
di Istanbul Asia

pelancong-pelancong di tingkat atas bot
 
bila bot menghampiri jeti Eminonu, turun ke tingkat bawah 

ada kedai runcit

lagi best..tempat duduk ada meja sekali
 
Lihat-lihat di kedai runcit, beli air & snek ni, harga 50TL
 
Kagit Helva nama snek ni

sedap..sekeping wafer ada inti peanut butter
produk Turkiye 
 

Alhamdulillah, cruise berakhir pukul 12.30 tengahari. Turun di jeti Eminonu, lintas jalan untuk ke tempat seterusnya..