Wednesday, 29 May 2019

Pasar Payang lagi & Celup Tepung @ Pantai Teluk Ketapang

Jom perabihkan kisah percutian di Kuala Terengganu.  

Hari baru dimulai dengan sarapan pagi. Tak nak makan di hotel, nak makan nasi kerabu yang paling sedap tu. Adik receptionist tu cakap dekat je, jalan kaki pun boleh. Kami pun keluarlah berjalan kaki. Tapi tak jadi, sebab nampak macam jauh. Singgah di gerai dekat hotel ni, Warung Pak Tar.


Ada jual nasi dagang. Yeayy,  Alhamdulillah. Datang Terengganu, mestilah makan nasi dagang, makanan wajib nih.

sedap weii, nasi dagang ikan aye nih

Pertama kali sarapan pagi makan nasi dagang. Memang sedaplah nasi dagang ni. Ramai pelanggan, yang datang makan, yang beli bungkus. Orang cina pun ada datang makan.

Dah makan nasi dagang, masuk hotel semula, sambung sarapan di hotel pula...hehe...ada nasi impit kuah kacang, mi goreng, lempeng tepung, buah tembikai, roti bakar. Dah bayar, rugi lak tak makan minum kan...isi minyak.

 lempeng tepung cicah gula

Makan sudah, moh kita sambung aktiviti shopping Round Two di Pasar Besar Kedai Payang.
Bersua kembali

pencinta kucing


Terus naik tingkat atas and the shopping spree begins..baju batik, serunding, keropok, fridge magnet. Lepas tu tunggu mother shopping pula, biasalah kan, nak beli untuk anak tu, anak nun, cucu sana, cucu sinun. Layan je lah, demi bonda tercinta.


pilih-pilih

 mother tengah pilih baju kaftan untuk anak-anak

pemandangan tingkat bawah pasar kedai payang


beli keropok kering, kuih semang @ gula-gula sarang burung

kuih semang - rasa macam kuih sagon

setambung keropok

beli serunding ikan ni

Bersesak juga dalam pasar ni, ramai orang. Dah habis membeli-belah, balik hotel. Kemudian, gi solat zohor di Masjid Abidin. Untuk lunch, cadangannya nak makan nasi minyak john di restoran tepi jalan besar, tapi dah habis pulak. Gerai nasi minyak john di Warung Pak Tar tutup pula hari ni. Femes gak nasi minyak john nih.

Kakak telefon beritahu yang kawan dia ajak makan celup-celup tepung, nak datang ambik kami semua pukul 3 petang. Sementara menunggu, kami pegi makan mi & mihun goreng seringgit di gerai bawah pokok.

Kawan kakak, suami isteri datang ambik. Depa bawa kami ke Pantai Teluk Ketapang, belah Seberang Takir. Banyak kedai jual celup tepung. Depa bawa ke kedai no. 8.

Kedai Pak Hashim, No.8

Depa cakap celup tepung di kedai ni lagi sedap dari gerai yang femes, yang kat Pantai Telipot Mengabang tu..huhu. Entahlah, teman tak pernah makan yang hok sana, tak boleh nak compare. Kita ikut je lah recommendation dari orang tempatan.


ABC & ABJ

air batu jagung

Order keropok lekor dan udang & sotong celup tepung. Celup-celup tepung ni rasanya macam sama je, yang lain cuma sos pencicahnya. 

Lepas makan, ronda-ronda tepi pantai, tapi dalam kereta je lah. Ingatkan boleh lalu jalan baru tepi pantai, sekali tutup daa..

bola sepak pantai

bangsal-bangsal untuk membawang berehat di tepi pantai

Tak berlama-lama di sini sebab hari beransur senja. 

--------------------------------

Pagi Isnin, lepas solat subuh, check-out dan amik grab ke airport. Tambang cuma RM14 je. Dah check-in beg semua, terus masuk ke ruang menunggu. Alhamdulillah, bagus airport Terengganu, ada banyak risalah tentang agama Islam dalam pelbagai bahasa di ruang menunggu (departure hall). Semoga usaha dakwah membuahkan hasil, aminn. #IslamMemimpin.

risalah-risalah tentang Islam
 
Sekian, kisah percutian di Kuala Terengganu. Thanks for reading.

Tuesday, 28 May 2019

Pantai Batu Burok

Aktiviti di Kuala Terengganu pada hari Sabtu diteruskan ke Pantai Batu Burok.

Balik dari Pasar Kedai Payang, berehat di hotel. Cuaca panas, depa cakap dah lama tak hujan. Pukul 3 lebih, baru nak cari makan. Hasrat hati nak makan nasi kerabu paling sedap di dunia (mokcik driver teksi airport yang cakap) tapi bila riki-riki, rupanya kedai buka pagi sampai tengahari, petang tutup.

Diskus-diskus, cadang nak gi Pantai Batu Burok. Tengok kat grab, ada food court di sini. Makan nasi campur. Dah makan, gi jalan-jalan di tepian pantai.

 untuk kanak-kanak

Ramai yang berjualan keropok lekor, gorengan, nira kelapa, pelbagai jajan. Pengunjung pun ramai, berehat bersama keluarga di hari cuti. Beli keropok lekor, makan di tepi pantai.

Banyak aktiviti di pantai ni, bermain layang-layang sudah semestinya. Boleh naik kuda, kereta kuda, kereta dari tong drum. Meriah!!


 kereta kuda

 layang-layang

let's fly the kite


kereta kuda lagi

Kami cuma berjalan, menyusuri pantai. Sampai di kawasan A&W. Ada jualan ditepi jalan.


aiskrim gulung
pernah tengok kt pesta makanan Thai

keropok lekor pun dicelup tepung

Berjalan lagi, sampai di deretan kedai makanan. Singgah di sini. Nak tapau makanan untuk dinner pula. Singgah di Kedai No. 4. Ada jual seafood celup tepung dan coconut shake setambung.


Apa yang setambung? coconut shake nya. Tudia, setambung. Yang tak best, air batu nya tak dikisar, tak diblend..coconut shake terengganu style..

harga RM7.00

pilihan ramai

Beli juga yang celup-celup tepung ni.


Dah beli, ambik grab ke hotel. Malam, dah tak keluar.

Saturday, 25 May 2019

Iftar Company @ Grand Hyatt KL

Assalamualaikum...

Pertama kali berbuka puasa di luar, join company iftar pada 13.5.2019. Tahun ni di Grand Hyatt Kuala Lumpur di Jalan Pinang. 

Dah lama tak ke sini. Kalau dulu hampir setiap tahun datang sini sebab kerja, buat penilaian. Terakhir ke sini tahun 2016. Nostalgia..hehe..

Pada hari kejadian, jam 6 petang dah gerak. Walaupun tak jauh dari office ke hotel, tapi sebab trafik jam dari Jalan P. Ramlee nak masuk ke Jalan Pinang, 6.30 jugalah baru sampai.

 kesesakan jalanraya di Jalan P. Ramlee

Company iftar bukanlah di restoran hotel, JP Teres tapi di Grand Salon, di tingkat 1. Ekslusif untuk staff company sahaja.

reception


Ramai sungguh staff yang hadir tahun ni, datang bersama keluarga. Staff non-Muslim juga dirai bersama.

Meh kita tengok apa yang disediakan oleh pihak hotel

 pelbagai jenis jajan - biskut tin, dodol, bepang

untuk display saja

buah-buahan tempatan

buah koko

pelbagai jenis kerabu

pelbagai jenis sambal

kambing bakar mesti ada

sup-sup

agar-agar cendol

keropok lekor, tauhu, tempe goreng

kuih keria & seri muka

 door gift dari Grand Hyatt - coklat & baklava

Host by Tan Sri & Puan Sri 

buah dokong yang sedap

Alhamdulillah, Alhamdulillah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...