Wednesday, 29 November 2017

Pelaburan Patuh Syariah

Assalamualaikum....

Hari Sabtu lepas sempat berkunjung ke Kuala Lumpur Convention Centre, jalan-jalan cari ilmu pelaburan di Syariah Investing Fair, dengan tema 'Live Responsibly, Invest Responsibly, Invest Syariah'.
 

Pelaburan sebagai 'side income' untuk mendapat 'capital gains'  daripada kenaikan harga saham/hartanah/komoditi/emas dan juga pendapatan pasif bulanan/tahunan dalam bentuk sewaan hartanah, bonus dan dividen. 

Ada juga yang menjadikan pelaburan sebagai pendapatan utama mereka dan sudah tentu mereka mempunyai portfolio pelaburan yang pelbagai untuk menjana pendapatan.

Ilmu tentang pelaburan sentiasa menggembirakan minda. Diantara blog yang banyak saya pelajari mengenai ilmu pelaburan ialah 1-million-dollar blog. Rasanya semua jenis pelaburan di dalam dan di luar negara ada ditulis di dalam blog ni.

Boleh dirumuskan pelaburan yang paling popular di kalangan rakyat Malaysia ialah unit amanah dan saham ekuiti di Bursa Malaysia.  

Ada pelbagai jenis pelaburan lain seperti pelaburan emas/perak, sukuk/bond, skim persaraan swasta, derivatives/futures, unit amanah hartanah (REITS), pembelian hartanah dan skim insuran (investment-linked insurance).  Yang lain, yang tidak kurang popular juga ialah simpanan tunai di Tabung Haji, simpanan tetap dan simpanan bank (akaun simpanan/semasa).

Yang baru saya tahu ialah Exchange Traded Fund (ETF) atau Dana Dagangan Bursa. Lebih kurang macam unit amanah tapi didagangkan di bursa saham.


Sebagai seorang Muslim, memilih pelaburan patuh syariah merupakan salah satu cabang ibadah kerana mencari sumber rezeki yang halal adalah wajib bagi umat Islam. Dengan memilih pelaburan patuh syariah, kita boleh mengelak daripada terlibat dengan unsur-unsur riba, gharar (tidak jelas/penipuan) dan al-maisir (perjudian).

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
mengawalselia perkara berkaitan sekuriti dalam melindungi pelabur

Ada forum dan ceramah pelaburan tapi semua tak pi dengar, sebab dah lama bermula..cuma sempat dengar forumer tu sebut sistem Ponzi..

 
Game time
  

Apa yang saya dapat di Syariah Investing Fair: 
 
  • Jawab questionaires Securities Commission: dapat beg, note pad, pelekat kereta, buku2 kecik ni..ada banyak pamphlet, tapi malas nak ambik. 

 
 cara-cara membeli saham melalui ilustrasi kartun
 
  • Dapat ejen baru untuk unit amanah Pelaburan MARA..dah lama beli, tak ingat ada ejen ke tak, ke dah meninggal, teman pun tak tau...ejen baru  tanya, untung ke tak? entahlah, tak ambik kisah, semua dividen re-invest...ejen tu cakap boleh tukar-tukar fund, nak aggressive, balance, conservative, global.. 
  • Dapat tau yang Bank Islam pun ada unit amanah...huhu..suratkhabar the Edge bertimbun atas meja, dalam tu ada Lipper Fund Table sampai 3 mukasurat, ada senarai semua jenis unit amanah, siap ada ranking sekali, tapi tak pernah nak baca...sorang ejen datang promote, entahlah..dah malas nak beli unit amanah.. 

Rasanya itu saja yang perolehi, tak produktif sangat. Ada banyak booth tapi macam malas nak bertegur-sapa, beramah-mesra...last-last suh beli produk depa...     
             
Sebenarnya banyak produk pelaburan patuh syariah yang berada di pasaran. Keputusan dan tindakan di tangan anda...'live responsibly, invest responsibly'..kita di akhirat adalah hasil dari hidup kita di dunia... 

Saturday, 25 November 2017

Ingatkan lemang..

Rupanya bukan...

Masa jalan-jalan di 'pasar terapung' Lat Mayom di Bangkok, terjumpa masakan dalam buloh ni..


Namanya Khao lam..sejenis kuih pulut hitam yang dimasak dalam buluh.

campuran pulut, gula, kacang merah & santan

hmmm...aroi mak-mak!!

Monday, 20 November 2017

MITEC @ KL Metropolis

Pertama kali ke KL Metropolis...terus rasa "wow" bila tengok senibina Malaysia International Trade & Exhibition Centre (MITEC). The future is now.


  MITEC

Di selatan KL Metropolis pula, sedang dibina Arte Mon't Kiara, satu lagi senibina futuristik yang artistik..French Retro design..

 Arte Mon't Kiara
sumber: numestro

KL Metropolis ialah sebuah projek pembangunan komersil seluas 75.5 ekar di kawasan Dutamas, bersebelahan dengan kompleks mahkamah Kuala Lumpur. Dibangunkan oleh NAZA TTDI, KL Metropolis dirancang sebagai pusat 'International Trade and Exhibition District'.

Satu lagi projek yang menarik yang akan mengubah landskap kawasan Jalan Duta (Jalan Tuanku Abdul Halim)...yang hanya mampu tengok je..

Friday, 17 November 2017

Ayam Golek 5 Bintang

Assalamualaikum..

Kisah ayam golek lima bintang di Pantai Dalam...katanya yang pertama jual ayam golek di Lembah Klang..

Ini kali kedua singgah di sini. Kali pertama, tahun lepas. Dua-dua sebab ada kerja di kawasan ni. Singgah untuk sarapan merangkap makan tengahari.

pintu masuk ke restoran Naraseafood

jantung di luar

Tempat yang jual ayam golek di sebelah restoran ni..

 pondok menjual ayam golek

teruja tengok rumah papan ni..so cool..

ayam digolek...harga RM25 seekor..

masuk suratkhabar..tahun 2006. Pengasasnya Mek Kalsom

ayam golek berkhasiat resepi tradisional Kelantan

MM pun ada

untuk pesanan

 ayam golek dan pencicah style sos cili Thai
nyum-nyum...juicy, memang sedap..5 bintang...

Boleh dimakan begitu saja atau bersama nasi putih.. 
Sekian, check it out.. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...