Friday, 30 October 2020

Nasi Lemak Ohsem

Nasi lemak buah bidara
Sayang selasih hamba lurutkan
Tengok harga terkedu sementara
Kerana hati hamba ikutkan 
 
haha..nasi lemak harga RM33.00++. Nasi lemak apakah itu?
 
Nasi lemak Ayam Ohsem by Kenny Rogers
dihantar ofeh foodpanda

 
Tengok ada strikethrough kat tanda harga, tu yang rasa ok juga harganya..
tambah satu sos lada hitam extra, 
gedebak-gedebuk, campur tax dan delivery charge, total RM33++..ohsemnya..
Letak promo code, dapatlah discount..last price RM25.39...
 
Huh! sebab teringin nak makan nasi lemak ayam panggang, on je lahh..sekali-sekala makan nasi lemak premium..huhu.. 

nasi dimasak dengan Extra Virgin Coconut Oil (EVCO)
dalam plastik merah ada kacang goreng dan ikan bilis
 
sedap juga nasinya, ayamnya? biasalah ayam panggang Kenny Roger's..

Thursday, 29 October 2020

Salam Maulidur Rasul 1442H

12 Rabiulawal 1442H bersamaan 29 Oktober 2020

 Mari kita perbanyakkan selawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan sahabat-sahabat Baginda dan amalkan sunnah-sunnah Baginda, sebagai tanda ingatan dan cinta kita kepada Baginda.

Salam Maulidur Rasul. Ummah Rabbani, Negara Harmoni.

Wednesday, 28 October 2020

Monday, 26 October 2020

Cubaan memasak Jjajangmyeon

Salam hari Isnin..semoga semua sihat-sihat walafiat..

Rentetan dari rasa tak puas hati dengan jjajangmyeon yang macam mee hailam dalam entri Sesekali teringin, saya cubalah masak sendiri..

Jjajangmyeon ialah masakan cina yang popular di Korea. Mee dengan kuah likat berwarna hitam.

Benda terpenting nak masak jjajangmyeon ialah sos nya yang dipanggil sos chunjang. Yang ni, saya beli di shopee. ada banyak pilihan, hati tertarik beli yang ni..

sos chunjang dari yayaaiman, klang

"Jajang paste kami tidak perlu ditumis dengan minyak lagi sebab kami dah tumis siap2 bersama minyak cili, bawang putih, halia dan bawang kuning. Bukan sahaja untuk sesuai untuk masak jajangmyun, paste ini jugak sesuai dimasak bersama ikan & ayam"

Resepi jjajangmyeon ada dilekatkan di botol.  

Bahan yang diperlukan: 

600g mee lidi/udon - saya guna mee kuning biasa
100 g daging lembu - saya guna daging ayam
2 biji bawang bombay 
1/2 biji zuccini (timun jepun) - guna kobis & carrot je
2 biji kentang 
1 sudu besar gula pasir 
4 sudu besar air bancuhan tepung jagung - tak masukkan
2 cawan air 
7 sudu besar minyak 
5 sudu besar Chunjang 

Cara membuat Jjajangmyeon: 

Mula-mula, potong daging. Potong dadu bawang bombay, kentang dan zuccini. Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu tumis bawang bombay. Kemudian masukkan daging lembu, zuccini dan kentang. Setelah bahan-bahan itu matang, masukkan sos chunjang. Kacau supaya semuanya sama rata lalu tuangkan air bancuhan tepung. Setelah dididihkan selama 5 minit, matikan api. Kemudian, rebus mee. Letak mee dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya. Sajikan Jjajangmyeon bersama dengan pickled radish.

daun bawang - RM1.00, punyalah banyak

sayur kobis, lobak merah dan ayam

hasilnya - guna mee kuning Gardenia je

takde pickled radish, perah limau kasturi. Rasanya? bolehlah, untuk makan sendiri. Kena improve lagi..

Friday, 23 October 2020

Sambal Roselle yang marvellous

Salam Jumaat..

Alhamdulilah, dapat sambal roselle dari blogger Nor Azimah, tuan punya blog Asam Garam Kehidupan. Jazakillahu khairan khathira...terima kasih banyak-banyak, ingat pada saya..

sambal diperbuat dari buah roselle

 

makan dengan nasi ayam goreng kunyit..marvellous..
sedap..ala-ala sambal hitam Pahang
 
Bukan satu, tapi dua kiriman dari Nor Azimah. Sehelai tudung dari Mekah dikirim jua. 
 
 
Alhamdulillah, syukur, semoga murah rezeki Nor Azimah sekeluarga...amiin, amiin.. Ya Robbal alamin...

Wednesday, 21 October 2020

Meeting sempoi di tepi bangunan

Petang tadi, bos kena buat swab test sebab officemate wife dia dah disahkan positive Covid-19. Big bos tak bagi bos masuk pejabat selagi result belum keluar. So, tadi kami meeting department depan main entrance bangunan je.

Meeting nak diskus tentang strategi rotation kerja, siapa yang kena kerja dari rumah, siapa yang kena datang pejabat. Maklumlah KL kena CMCO/PKPB...menteri dah suruh kerja dari rumah bermula hari esok, Khamis 22-10-2020.

Kami ada lima orang, bos cakap jom kita 'lat talilat tali tamplom'..huii..lama sungguh tak dengar..haha..dua orang eksekutif, bos suruh ''oo soom'' atau 'rock-paper-scissors' (terjemahan: batu-kertas-gunting). saja je..untuk release stress..

Budak-budak millenial tau ke idok 'lat talilat tali tamplom'..dulu-dulu, kalau nak cari geng main galah panjang, konda-kondi, lompat getah, selalu guna 'lat talilat tamplom'' ni...

"Rock-paper-scissors'' selalu nampak dalam drama Korea dan program realiti Korea..gemar benor depa ber oo-soom.


Siapa yang menang dalam 'rock-paper-scissors' ?


Antara kertas dan batu : kertas menang sebab kertas balut batu

Antara gunting dan kertas : semestinya gunting menang

Antara batu dan gunting : batu menang sebab batu boleh ketuk gunting

 

OK, semoga semuanya selamat, dijauhi dari pandemik. Selamat bekerja dari rumah...tapi teman kena datang pejabat, 3 kali seminggu, Inshaa Allah.

Tetiba, pukul 6 tadi, ada gambar ni dalam whatsapp group office..dah ada kes ke?..panic attack..


Semua yang ada kat office dah gabra tahap gaban...cepat-cepat packing nak balik rumah, rupanya company level bawah buat swab test untuk staff mereka..haa..legaa..

WW 5 : Mengira titik hujan

Salam hari Rabu..

 perkongsian dari whatsapp group

terima kasih


Friday, 16 October 2020

What to eat in Istanbul?

Recommendation from Chef Baek Jong-won, a South Korean celebrity chef.

Hajat tak kesampaian nak jejak kaki di negara Turki, disebabkan Covid-19. Redho dengan perancangan Allah swt yang ternyata lebih baik dari perancangan hambaNya. InshaaAllah, semoga ada rezeki ke sana. Amiin...

Tak dapat pergi secara hakiki, jom kita jalan-jalan secara maya. Ikut Chef Baek jalan-jalan cari makan di Istanbul dalam program Street Food Fighter, season 2, episod 1.

 
Suka tengok food travelogue by Chef Baek ni sebab penerangan dia tentang makanan tu agak detail dan the producer take extra effort tunjuk cara makanan dimasak.

Apa yang Chef Baek makan di Istanbul? Jom kita tengok.

1. Doner kebab 
 
Makanan ikonik negara Turki. Selalunya dijual diluar kedai, di kaki lima, di tepi jalan.

doner kebab Turki

proses menghasilkan daging kebab yg gemok gedempol tu

 2. Iskender kebab

Kebab yang berasal dari Bursa, dicipta oleh seorang chef bernama Iskender.

mengekalkan tradisi lama - butter cair dituang akhir sekali di ruang makan

Iskender Kebab

Pernah makan iskender kebab ni di restoran Turki di Taman Tun, dalam entry Turki dan Naelofar. Kurang gemar, sebab rotinya lenjun dengan kuah. Rupanya tersilap cara makan, tengok cara Chef Baek ni makan, nampak sedap le pulak. 


3. Tavuk Roo (Nasi ayam Hainan) 

Bila tengok Tavuk Roo ni teringat nasi ayam hainan, lebih kurang sama tapi tavuk roo ada kacang kuda. Tavuk ialah ayam, roo pula 'diatas'.

  set nasi tavuk roo dengan minuman ayran

Chef Baek makan nasi dengan cili jeruk

 4. Freshly baked Simit 

Simit ialah Turkish national snack. Sejenis streetfood. Chef Baek pergi ke tradisional bakeri, tengok cara simit dibuat.

  tradisional bakeri

 simit

5. Kaymak

Kaymak dihasilkan dengan memisahkan lemak daripada susu. Chef Baek describe rasa kaymak ni 'out of the world', double, triple, lagi sedap daripada butter.

kaymak dimakan dengan roti

Kaymak yang Chef Baek makan ni dibuat daripada susu kerbau (water buffalo). Lagi sedap katanya, daripada susu lembu.

6. Menemen

Menemen macam scrambled egg - telur dengan tomato. Dimasak terus dalam periuk kecik dan dihidang dalam periuk yang sama.

periuk khas untuk masak menemen

7. Mildye Dolma 

 Nasi dalam kepah. Chef Baek makan tepi jalan je, dekat Grand Bazaar.

 Macam tak boleh berhenti..sedap, addictive katanya..

8. Dondurma Kadayif

Dondurma ialah aiskrim turki yang liat. Kadayif pula sejenis pencuci mulut yang manis, ada pistachio dan air gula.


 9. Kofte & Piyaz

Kofte ialah bebola daging. Piyaz ialah salad kacang kuda.

10. Cig kofte

Gig kofte yang sebenarnya diperbuat daripada daging lembu mentah. Tapi sekarang diperbuat daripada sayuran and is totally vegan.

11. Tantuni

Tantuni macam doner kebab tapi dagingnya digoreng.


12. Iskembe Corbasi

Corbasi ialah bubur dalam bahasa Turki. Iskembe corbasi ialah sup keting, organ dalaman lembu.

Itulah 12 jenis makanan yang Chef Baek makan di Istanbul dalam program ni. Semestinya ada banyak lagi makanan yang menarik di Istanbul. Best rancangan ni, highly recommended untuk ditonton! Tengok semua episod, season 1 & 2. 

Untuk Season 2 ni, Chef Baek ada pergi Penang juga. Makan nasi kandar di Line Clear, gi pasar malam cari durian..haha..makan cendol. Ada penerangan tentang cendol, siap pergi kebun pokok pandan. Ada juga penerangan tentang kuih pulut tai-tai. Produksi Korea ni betul-betul buat research. Puas hatilah tengok program ni.

Till then, semoga ada rezeki ke Turki..amiin..güle güle..

Wednesday, 14 October 2020

Warkah dari negeriku

Malam semalam, masa kemas-kemas meja, tengok ada sampul surat putih terselit dicelah-celah kotak. I've got a mail. Tengok cop..dari Ipoh, Perak..wahh..dari negeriku...siapakah gerangan yang sudi mengutus surat kepada ku?

surat misteri
 
Memang tak dapat nak agak siapakah pengirimnya. Jeng je jeng..rupanya kiriman dari blogger Shida Radzuan, tuan punya blog Dunia sebenar Shida...untuk Geng Kuat Komen..


Alhamdulillah dapat pelitup muka (mask) dan mask extender kait (crochet) warna kuning diraja..sweet je..
 
Thank you Shida, jazakillahu khairan khatira..akan guna hadiah ini sebaiknya....

Monday, 12 October 2020

Berniaga di KL

Salam hari Isnin..

Bila kawasan Klang kena Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula hari Jumaat lepas, semua kena kuarantin. Sekolah ditutup. 

Kakak saya yang incharge kedai koperasi sekolah, kenalah menghabiskan kerepek yang dah dibeli secara pukal. Walaupun barang kering, boleh tahan dua minggu hingga PKPB habis, tapi kakak riki-riki kat whatapp group keluarga, kot-kot ada yang berminat nak beli kerepek. sambutan hangat..tiga jenis kerepek - kerepek kacang dal, kerepek bawang dan ubi pedas.

So, semalam kakak datang dari Shah Alam, open table di Kuala Lumpur.

kerepek kacang dal
 

aktiviti bungkus-membungkus

 

kerepek bawang

Alhamdulillah, ada jajan untuk dikrup-krap sambil layan movies.