Tuesday, 24 May 2022

Lontong 2 Versi

teringin nak makan lontong

teman pun minta resepi dengan office mate

resepi masak lodeh Singapore katanya

ambik dari sepupu dia disana

versi kuning . rasa manis sikit
terlebih santan..
 
improvise bagi pedas sikit 
ni baru nampak mcm masak lodeh singapore
warna merah-merah 

Bahan2nya:

Bawang putih, bawang besar, bawang kecil, cili padi/cili merah, sedikit halia, segenggam ikan bilis (resepi asal sepatutnya udang kering-terlupa beli) - dikisar halus

Lain2 bahan : udang fresh, buah keras, su'un, fucuk, santan

serai & lengkuas diketuk

sayuran : kobis, lobak merah, kacang buncis

tauhu dipotong 2, tempe digoreng kilas 

Cara-caranya:

Tumis bahan kisar dengan serai & lengkuas

Masuk udang fresh, masak sekejap, tambah air sedikit

masuk santan cair, masuk sayuran, tempe, buah keras, masuk santan pekat

dan last, masuk su'un, fucuk & tauhu 

perasakan garam 

 

 betul kot macam ni, teman pun belajar x habis, main campak-campak je

kawan saya masuk macam2 - cauliflower le, cendawan le, ada juga yang masuk sengkuang, I don't like..huhu..

OKlah rasanya, cuma takde sambal tumis 

dah siap, frozenkan separuh

seminggu baru habis makan lontong ni

Monday, 23 May 2022

Ghee Podi Thosai @ Chutneys Snack Bar

Sappede..tukar selera..... 

Kisah sebelum puasa haritu, 2-3 kali pi Empire Shopping Gallery di Subang Jaya sebab ada kerja..

Time lunch, lalu-lalang depan kedai ni..tetiba owner bagi rasa pakkora..sedap le pulak, kita pun onzz..

Chutneys Snack Bar di Lower Ground

tempat display & order & bayar
 
tempat makan...kecik je kedai dia

Snack bar yang jual makanan dan kuih-muih kaum India..vegetarian food..
 
dua jenis pakkora
 
vadai...kuih India yang popular
 
vadai-vadai
 
thosai & idly
 
Ok jom order. Atas rekomendasi owner, order ghee podi thosai dan depa punya special ground coffee..jom cari tempat duduk..

ada sijil halal
 
hiasan dalam kedai
 
Makanan yang dipesan sudah tiba..yeayy..
 
ghee podi thosai dengan 3 jenis sambar (pencicah)
coconut sambar, vegetable sambar,  satu lagi sambar coconut pedas
 harga set ni - RM8.50

The verdict : Sedapnya...thosai & sambar
harus dicobain..yummy..
 
 
 Kali kedua, order butter thosai pula, pun sedap..
 
butter thosai - RM6.50
 
Selain ni, ada jual marukku, idly set

Recommended...kalau nak coba makanan India yang sedap..

Sunday, 22 May 2022

Preloved to Monki

Masa untuk organise wardrobe..mana² pakaian yang dah out-of-fashion, yang dah tak muat tu, bolehlah dilipat, masuk dalam beg dan bagi pada Monki..

Siapakah Monki? kedai pakaian wanita..

Monki ada buat iklan boleh bagi baju² lama kat depa, 'Monki Cares' tagline nya..dulu², sebelum PKP..H & M ada juga buat program macam ni..Monki ni anak syarikat H & M..

Kekadang tak tahu nak bagi pada sapa baju² 'preloved' ni kan..so inilah peluang untuk dispose baju² lama..

 Papan notis di luar kedai
 
 
outlet Monki di Sunway Putra Mall

Teman pun menggugah gerobok baju, dapatlah 2 beg...baju² zaman kurus, baju yang dah boring nak pakai, yang dah berkurun lama..
 
yang dalam beg kertas tu nak hantar ke kakak, nak bagi pada jiran² dia
yang dalam beg plastik nak bagi pada Monki 

Jom ke Monki. Dah hantar, dapatlah kupon diskaun

dapat 10% diskaun kalau beli pakaian di Monki
 
kupon ni valid dalam masa 6 bulan
not applicable time promosi yang dah ada diskaun..

So, baju-baju lama tu depa buat apa? 
 
depa recycle, buat pakaian baru dan depa jual..
harga mahal pulak tu.. 

aci tak macam ni? hehe...dah jadi hak depa kan.

contohnya..blouse ni..

diperbuat daripada recycled polyester 
 
100% diperbuat daripada recycle material
 
omputih ni telus, depa inform awal² kat customer
terpulang pada customer nak beli ke idok pakaian daripada recycle material
 
Tapi bukanlah semua baju yang dijual dikedai ni dari recycle material
adalah 2 -3 helai
 
Pakaian kat Monki ni ok jugalah, ada yang syariah-compliant
bolehlah beli, guna diskaun kupon tu..

Saturday, 21 May 2022

Restoran Salai-Salai di Jalan Tuanku Abdul Rahman

Assalamualaikum...selamat berhujung minggu..

Tengok blogger Suria Amanda up entry makan salai-salai masak lemak..teringat Restoran Salai-Salai dekat pejabat..

di tingkat bawah Wisma Motor 
disebelah kanan ada Restoran Nasi Kandar Kudu
 
Restoran Salai-Salai Jalan TAR
sumber: internet (Lapar King)
 
ooo.. ada western food juga di sebelah petang 
 

interior

Jom tengok apa yang ada. yang salai-salai masak lemak cili padi ialah itik, talapia, ikan keli, daging, ayam


ada juga lauk lain  - udang goreng, ayam goreng
kalau datang sekeluarga, ada pilihan lain untuk kanak-kanak 
 
 
 ulam-ulaman  
 
Awas!! take at your own risk...haha..
 
 
Di sini ada jual ala-carte dan juga set. Kalau set ada nasi putih, lauk salai, telur masin separuh dan sambal.

Set talapia salai -  harga RM15.90
 3 jenis ulam tu kena RM6.00, satu jenis depa charge RM2.00

kali kedua pergi, ambik set daging salai

kali ni tak ambik ulam...haha..
Kawan ofis pun sama, pernah kena charge utk ulam²an harga x berbaloi

Masak lemaknya memang padu, terbaik..recommended..

Friday, 20 May 2022

Kad raya daripada Shida Radzuan

 Alhamdulillah...dapat kad raya dari blogger Shida Radzuan..

 

terima kasih, Shida..sudi layangkan kad raya tanda ingatan

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir & batin

Thursday, 19 May 2022

Nasi Ayam Golek Tok Wan

Kisah makan-makan di Jalan Gombak lagi...

Sepelaung dari kedai Pak Su Chicken Chop ada kedai Tok Wan. Tok Wan jual Nasi Ayam Golek..

tudia..golek arang bakau

Kedai dia terkebelakang sikit, diantara kedai besi buruk dan bengkel kereta, tapi kat depan kedai, ada tempat bakar ayam..

kedai nasi ayam golek Tok Wan

Kedai-kedai makan tepi jalan besar macam ni memang susah nak parking. Tapi, jangan gusar, ada kawasan lapang berdekatan..tepi Masjid Jamek Saad Abi Waqqas, boleh parking disana..percumah..

selalu parking di sini
 
OK jom, jom..makan nasi ayam golek..
 
kedainya dicat warna hitam
 
order & bayar di kaunter, kemudian diberi no. giliran
untuk ambik makanan
 
menu - selain nasi ayam golek, ada juga nasi ayam crispy
dan nasi ayam geprek cheese
 
kita order signature dish - nasi ayam golek
 
senang - tampal notis je
 
periuk sup
 
ok, no giliran dah naik, jom ambik makanan
 
nasi ayam golek & teh O ais
 
enak banget
 
ayam yang sedang dibakar

 Recommended..memang sedap nasi ayam golek Tok Wan..

Tok Wan dah, Pak Su dah, Pak Tam pun dah..nak cari Pak Ngah, Pak Teh, pak apa lagi...hehe..

Wednesday, 18 May 2022

The Tapping Tapir

 Semasa membeli-belah di kampung, ternampak minuman brand ni..

The Tapping Tapir

pelik no namanya, perisa bunga raya pulak tu

tak sangka pulak bunga raya boleh dibuat jus

teman pun beli lah, curious nak rasa

 harga RM4.90

sedap rasanya..produk tempatan

bila tengok ramuannya, dalam English dia tulis 'hibiscus' tapi dalam Bahasa Melayu diterjemah kepada 'Roselle'..tapi gambar bunga raya..ontahlah..

selain perisa ni, ada 7 lagi perisa lain yang menarik 

Blood orange & Lime
Apple & Vanila
Pineapple & Calamansi
Guava & Lemongrass
Grapefruit & Chamomile
Orange & Jasmine
Lemonade & Lengkuas 

OK, cerita tentang tapir pula.

Persatuan Pencinta Alam Malaysia guna lambang tapir

Tapir ialah sejenis haiwan yang hampir pupus. Nama lain ialah tenuk. Haiwan ni istimewa sebab dibadannya ada dua warna, putih dan hitam. Tapir Malaysia je yang ada dua warna ni

sumber : website thetappingtapir
 

26 May 2022 ialah World Tapir Day

website : www.mns.my

Pengalaman up close dengan tapir semasa menginap di Mutiara Resort, Kuala Tahan, di Taman Negara, tahun 2015

seekor tapir datang cari makan, di kawasan resort
 
seekor tapir bernama Tahan